BOJKOT VIMBLDONA! Teniski otac Novaka Đokovića u centru skandala

Novosti online

23. 06. 2022. u 09:03

ZABRANA ruskim i beloruskim teniserima da nastupe na Vimbldonu je podigla ogromnu prašinu, treći grend slem sezone će se igrati samo za prestiž i trofej, bodovi na ATP listi se neće unositi. Mnogi igrači se nisu složili sa ovakvom odlukom čelnika takmičenja na Ostrvu, ali do bojkota nije došlo.

БОЈКОТ ВИМБЛДОНА! Тениски отац Новака Ђоковића у центру скандала

FOTO: Tviter printskrin

A ako se vratimo skoro 50 godina unazad, dolazimo do podatka kada je Nikola Pilić bio glavni razlog bojkota tenisera na Vimbldonu 1973. godine.

Te godine Jugoslovenski teniski savez, uz obrazloženje da je Pilić odbio da igra za reprezentaciju u Dejvis kupu, odlučio je da ga suspenduje sa svih takmičenja, što su čelnici ATP prihvatili, pa je teniskom ocu Novaka Đokovića bilo zabranjeno da nastupa širom sveta.

Kada se to saznalo, čak 81 teniser je odlučio da preskoči Vimbldon iz solidarnosti sa čuvenim asom, pa je na kraju titulu podigao Jan Kodeš.

- Do trećeg kola stigla su dvojica Engleza, koji nisu znali ni da igraju tenis. I Kodeš bi otkazao turnir, ali nije smeo, dolazio je iz Čehoslovačke, a ona je, kao i ostale socijalističke zemlje, bila solidarna sa Jugoslavijom. Britanac Rodžer Tejlor (stigao do polufinala) nastupio je samo zbog toga jer je mislio da će osvojiti turnir. Posle mi se izvinjavao zbog toga - prisetio se jednom prilikom legendarni Šjor Niki.

BONUS VIDEO: Poruka rumunske teniserke čitaocima "Novosti"

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

EKSKLUZIVNO: Pogledajte šta policija radi u kući Dankine majke (VIDEO)