"KLJUČ JE MENTALNA SNAGA": Goran Bubanj analizira Đokovićev put ka povratku na vrh

BORAVAK Novaka Đokovića na deobi prvog mesta večne liste osvajača grend slemova trajao je manje od godinu dana. Propuštena prilika da se osami na vrhu u Njujorku, pa zatim Nadalova krunisanja u Melburnu i Parizu, lansirala su Španca na sami vrh, gde se ležerno baškari sa dva koraka prednosti u odnosu na Srbina.

КЉУЧ ЈЕ МЕНТАЛНА СНАГА: Горан Бубањ анализира Ђоковићев пут ка повратку на врх

Foto arhiva VN

Đoković se ponovo našao na dobro poznatom terenu, kada mora da juri jednog od dva najveća rivala. Konstantna potera nije ništa novo za našeg asa, a ključ za ponovni povratak na vrh, prema mišljenju iskusnog teniskog stručnjaka Gorana Bubnja, nalazi se u Novakovoj glavi, neiscrpnom izvoru dobro poznate mentalne snage, sa kojeg je crpeo gorivo kada god je stremio ka uspesima.

- Mentalno stanje je ključno i broj jedan kada je u pitanju potera za Nadalom. Evo, uzmimo na primer meč sa Rafom na Rolan Garosu, gde je publika kao i uvek bila na strani protivnika. Znam i sam, bio sam tamo na meču sa Vavrinkom. Prosto mi je neverovatno da baš niko ne navija za njega. Elem, ranije je Novak te zvižduke i negativnu atmosferu pretvarao u svoju korist, ali ove godine kao da je potonuo - kaže Bubanj za "Novosti", u telefonskom razgovoru.

Zbog svega što se dešavalo početkom godine u Australiji, kao i vakcinalnih pravila, Đoković je započeo godinu u sporijem ritmu. I u tome je razlog što zasada još nema nijednu GS "recku" u 2022.

- Prvo ga je usporila Australija, gde nije mogao da utiče na okolnosti. Odnosno, mogao je ali nije. To mu je odredilo prvi deo sezone, nije imao dovoljno turnira, rutine. Videlo se i po samoj igri da mu je falila ta nijansa koju je imao prošle godine. Smatram da je trebalo da osvoji i ovaj Rolan Garos, ovakav Nadal mu nije pravi rival da su okolnosti kakve su trebale da budu i da je Novak u pravoj formi - dodaje nekadašnji selektor Dejvis kup reprezentacije.

Foto arhiva VN

 

I pored svega navedenog, Novak će na Vimbldonu sloviti za prvog favorita. Naročito ako se uzme u obzir da je Danilu Medvedevu zabranjeno učešće dok Saši Zverevu teška povreda zgloba značajno umanjuje šanse za nastup na travi "Ol Ingland kluba". Eventualna kruna u Londonu, dovela bi Novaka ponovo na korak od Nadala.

- Smatram da je na travi Đoković prvi favorit. Naravno, ima igrača koji mogu da ga ugroze, naročito dobri serveri koji bi mogli da zablistaju u prvoj nedelji kada je trava malo brža. Međutim, ako ne uzme Vimbldon, onda se mnogo toga menja u pogledu ciljeva - dodaje Bubanj.

Ipak, čak i ako u ovoj godini srpski teniser ne uhvati priključak za Nadalom, ne treba ga otpisivati. Gvozdenom disciplinom i dijetom, doveo je svoje telo u stanje na kojem bi mu pozavideli momci 15 godina mlađi. Ta očekivana dugovečnost mogla bi da bude faktor koji će na podvlačenju crte za nekoliko godina gurnuti Novaka ispred najvećih rivala.

- Fizički je dobar, trajaće još dve godine sigurno. Nadam se samo da je ovo sa koronom gotovo i da mu neće praviti problem. Treba mu kontinuitet, to je jasno. Ako se sve poklopi, verujem da će tek da beleži nezapamćene rezultate - podvlači Goran Bubanj.

VRATIĆE SE NA PRVO MESTO

GORAN Bubanj smatra da povratak na prvo mesto ATP liste, sa kojeg će Novak sići danas, ne bi trebalo da bude na Đokovićevoj listi prioriteta. Naš as je juče završio 373. nedelju na tronu, ali do uvećanje te brojke proći će još čini se dosta vremena.

- Vratiće se Novak na prvo mesto i stići će do tih nekoliko nedelja koje mu trebaju da stigne rekord Štefi Graf. Pored toga, to prvo mesto ne donosi mnogo benefita. U žrebu će svi gledati kako da ga izbegnu, na kojoj god poziciji bio - kaže Bubanj.

KVOTE ZA VIMBLDON

N. Đoković 1,95

K. Alkaraz 5,00

R. Nadal 7,50

M. Beretini 9,00

S. Cicipas 12,00

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

EKSKLUZIVNO: Pogledajte šta policija radi u kući Dankine majke (VIDEO)