"RAFAEL NADAL JE ČUDO": Oglasio se doktor španskog tenisera

Tanjug

09. 06. 2022. u 10:36

Rafael Nadal je herojski uz pomoć doktora osvojio Rolan Garos. Ljutili se neke ili ne, pripisivali sve dopingu, jedno je sigurno, veliko srce kralja šljake i ljubav prema tenisu su doneli trofej u Bulonjskoj šumi.

РАФАЕЛ НАДАЛ ЈЕ ЧУДО: Огласио се доктор шпанског тенисера

FOTO: Tanjug/AP

Posledice su velike. Samo nekoliko dana kasnije Nadal je u Barselonu sleteo na štakama, što je posebno zabrinulo sve njegove navijače, a sada se oglasio i doktor Anhel Ruiz Kotoro koji radi na njegovom oporavku i izjavio da se nada da će Španac moći da učestvuje na Vimbldonu.

- Često smo u kontaktu prethodnih nedelja, videli smo kako se situacija sa stopalom razvijala. U sredu smo uradili terapiju radiofrekvencijom na nervu koji je odgovoran za bol koji Rafa oseća. To je visoka frekvencija i nizak intenzitet, a radi se bez aktiviranja nerva – cilj je da se on umrtvi na nešto duži period - rekao je Ruiz Kotoro.

Nadal je probao terapiju radiofrekvencijom na nervu koji mu pravi problem u stopalu zbog Vajs-Milerovog sindroma koji mu je ustanovljen još 2005. godine

- Terapija je dobro prošla, dobro je napredovalo u prvih nekoliko sati, a sada ćemo videti šta će se dešavati narednih dana. Ako terapija bude uspela i Rafa bude napredovao kako treba, njegova namera jeste da igra na Vimbldonu.

Samo tri dana posle titule na Rolan Garosu, Nadal je bio na štakama na aerodromu.

- Mnogo se govorilo o tome – o Rafi i povredi, svako ima mišljenje. On je čovek koji je popularan širom sveta i ljudi govore, ali treba znati njegovu situaciju, kako je tekla situacija sa stopalom. To je stanje s kojim on živi već veoma dugo, probali smo različite stvari. Možda deluje neverovatno, ali ono što je neverovatno jeste kako on igra u tim uslovima i kako je dao sve da osvoji Rolan Garos. To može samo Rafa, to je čudo.

FOTO: AP

 

Na pitanje šta su sledeći koraci, Ruiz Kotoro odgovara:

- Prvo što treba jeste da verujemo u terapiju. To je terapija koja nije ista za svakog pacijenta, on mora da se takmiči, ali i već dugo igra s bolom – zna kako da se nosi s time. Nisu nam preostale druge opcije, ovo su agresivniji metodi, videćemo šta će se desiti. Za tri-četiri dana će Rafa biti na terenu i reći će kako se oseća, da vidimo da li ćemo još neki put ponoviti terapiju ili ne, pre mogućnosti da zaigra na Vimbldonu. Ako bude funkcionisalo, biće Rafa kao i uvek.

Za kraj, doktor Kotoro je poručio da je Nadal dobro raspoložen posle osvajanja Rolan Garosa i da se nada da će moći da igra na Vimbldonu.

- Znam Rafino stopalo bolje od svog. To je povreda retka za sportistu, već dugo se nosimo s njom. Pogoršava se i svaki put tražimo rešenje. Pandemija nam je odmogla jer mirovanje nije rešenje za nju, već je to postepeno prilagođavanje na teret i napor - zaključuje doktor Kotoro.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (9)

NOVAK ĐOKOVIĆ U ČUDU! Srbin ne pamti kada mu se ovako nešto desilo...