"SPALIĆU" NERV DA PRODUŽIM KARIJERU: Nadal injekcijama "uspavljivao" stopalo, ali sada prelazi na drugu metodu

Goran ČVOROVIĆ

06. 06. 2022. u 19:55

ZAVRŠEN je još jedan Rolan Garos. U Parizu ništa novo. Sve lovorike za Nadala. I pored loše forme, bolova, strepnji. Kad je na "Šatrijeu", osim u anegdotično retkim prilikama, niko mu ništa ne može. Fenomen Nadal ostaće zauvek ispisan zlatnim slovima u Bulonjskoj šumi. Podigao je u nedelju svoj 14. pariski trofej, što je domaći zadatak koji verovatno niko neće moći da ponovi u budućnosti.

СПАЛИЋУ НЕРВ ДА ПРОДУЖИМ КАРИЈЕРУ: Надал инјекцијама успављивао стопало, али сада прелази на другу методу

FOTO: AP

Od stalnog dopisnika "Novosti" iz Pariza

Postigao je to ovoga puta u krajnje specifičnim okolnostima. Bolovi u levom stopalu bili su nesnosni, tako da je, po sopstvenom priznanju, stalno igrao pod injekcijama!

- Doktor mi ih je davao direktno u nerv i one bi "uspavale" stopalo. Nisam imao nikakav osećaj u njemu. Utrnulo bi mi. Svi znaju koliko mi znači Rolan Garos, želeo sam da sebi dam šansu ovde - poručio je Nadal posle trijumfa, ističući da je naročito postalo bolno posle drugog meča protiv Korantena Mutea, kada praktično nije mogao da hoda.

Nije jasno kako "anesteziranim" stopalom može da se pronađe osećaj na terenu, trči, vade loptice iz uglova. Uopšte, kako može da se hoda, oslanja na tu nogu. Ali, želja je, očigledno bila previše jaka.

NOVAK, RODžER I JA OSTVARILI SNOVE

NADAL ističe da mu nije primarni cilj da bude najbolji u istoriji.

- Ne radi se o rekordima. Radi se o tome da volim ono što radim. Volim da igram tenis. Sviđa mi se da se takmičim. Ostvarili smo svoje snove. Ja, Rodžer, Novak, postigli smo stvari koje verovatno nikada nismo očekivali. Pokreće me strast prema onome što radim. A ako se ne osećam konkurentnim, onda ne uživam. Nije u pitanju cilj da se osvoji više titula.

Sve to izazvalo je i određene polemike u svetu sporta. Reagovao je, tako, i poznati francuski biciklistički as Tibo Pino, inače poznat po tome što zastupa zdrav pristup sportu. On je na društvenim mrežama, uz naslov "Današnji heroji..." u vezi s Nadalovim trijumfom u Parizu, zakačio sumljičavog, a onda i nasmejanog smajlija.

U javnosti se ističe da su injekcije koje je Nadal dobijao dozvoljene u tenisu, jer se radi o lokalnom delovanju. Ipak, postavlja se i dilema da li na taj način neko može i treba da se bavi tenisom ili bilo kojim sportom. Na TV pitanje Barbare Šet koliko je injekcija ukupno primio, Nadal je odgovorio:

- Bolje da ne znate!

To je upravo, u svojoj objavi, apostrofirao i Tibo, koji je svojevremeno iz etičkih razloga odbio da primi injekcije da bi smanjio bolove, zbog čega je morao da odustane od Tur de Fransa 2019.

Nadal je to potvrdio i na konferenciji za medije:

- Ne želim da pričam o tome koliko sam injekcija primao, a morao sam da pijem i mnogo antiinflamatornih lekova.

Od čega, zapravo, Nadal boluje? Nije reč o povredi, već o bolesti, tzv. Miler-Vajsovom sindromu. Vuče je odavno. Otkrivena mu je 2005. Radi se o retkom oboljenju osteronekroze navikularne ili skafoidne kosti levog stopala. Reč je, zapravo, o odumiranju koštanog tkiva. Ne može lako da se otkrije sve dok ne dođe do bolova. Neizlečivo je, a bolest se godinama uvećava, tokom mnogobrojih odigranih sezona, mečeva i turnira. Ovako dalje neće moći.

- Očigledno je da ne mogu da nastavim da se takmičim sa "uspavanim" stopalom - potvrio je Nadal i najavio novi tretman.

- To će biti injekcija sa pulsirajućom radiofrekvencijom u nerv, odnosno pokušaj da se malo "spali" nerv i stvori uticaj tokom dužeg perioda. Ako to uspe, nastaviću. Ako ne uspe, biće druga priča. Postaviću sebi pitanje da li sam spreman da uradim nešto važno, a da nisam siguran da se stvari odvijaju na pravi način.

Francuski mediji javljaju i da bi Nadal jednom, sa "svojom budućom decom voleo da igra fudbal". A za to će morati da se ozbiljno i dugoročno pobrine za svoje stopalo.

Pre toga, sledi Vimbldon.

- Videću kako će se stvari odvijati sledećih sedmica. Ako mi stopalo dozvoli, igraću - nije bio siguran Nadal, dodavši da bi voleo da zaigra na ovom grend slemu koji znači svakom teniseru.

PRIORITET ŽIVOTNA SREĆA

ŠTO se tiče operacije, ističe da bi mu posle toga bilo potrebno mnogo vremena da se vrati. U svakom slučaju, nešto mora da se menja. Jer, postoji opasnost i od drugih povreda.

- Manje osećaja povećava rizik da iskrenete zglob ili nešto slično - svestan je Nadal, da tolikim injekcijama i ovakvim tretmanom dovodi u pitanje i zdravlje čitavog organizma. - Teniska karijera mi je bila prioritet tokom celog života, ali nikada nije bila prioritet u odnosu na moju životnu sreću. Ako sam i dalje u stanju da budem srećan igrajući tenis, nastaviću. Ako nisam u mogućnosti, uradiću nešto drugo.

Ne zna ni da li je odigrao svoj poslednji Rolan Garos.

- Postoje rizici da se možda više ne vratim, jer mi stopalo pravi istinski problem poslednjih godinu i po.

A na pitanje da li će se vratiti sledeće godine, dodao je:

- Ne mogu da garantujem! Ono što mogu da garantujem je da ću učiniti sve da dođem.

Do tada, strepeće i njegovi protivnici.
 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)