FEDERER JE VIOLINA, RAFA GITARA, A JA... Novak Đoković o rivalima i narednom duelu

Novosti online

29. 05. 2022. u 18:39

Najbolji teniser sveta, Novak Đoković plasirao se u četvrtfinale Rolan Garosa nakon ubedljive pobede protiv Dijega Švarcmana u tri seta (6:1, 6:3, 6:3)

ФЕДЕРЕР ЈЕ ВИОЛИНА, РАФА ГИТАРА, А ЈА... Новак Ђоковић о ривалима и наредном дуелу

FOTO: AP

Novinari su ga upitali kako komentariše to što na Rolan Garosu stalno dobija dnevne termine za razliku od Karlosa Alkaraza, Rafaela Nadala ili Stefanosa Cicipasa.

- Najbolji igrači imaju zahteve, ali oni nisu uvek prihvaćeni. Direktori i nosioci prava na kraju donose odluku da li žele vaš meč tokom dana ili uveče. Morate da se prilagodite tome. Nekada im odgovara da to bude kasnije tokom dana. Nema nekog standarda, formule koja funkcioniše. Iako sam igrao dobro istorijski tokom večeri pod reflektorima, naročito u Australiji.

Govorio je i o narednim rivalima. Prvo o Ože-Alijasimu...

- On je jedan od momaka koji je najdisciplinovaniji na turu, veoma je dobar momak, dosta radi, gleda da napreduje. Deluje da po rezultatima da ide u pravom smeru. Šljaka nije omiljena podloga za njega, ali je i tu poboljšao igru. Igrali smo dva gusta seta pre 10 dana, bio sam iznenađen preciznošću njegovog servisa. Znate, dobro gađa, dobar je takmičar, koristi spin...

Potom i Nadalu.

- Na drugu stranu, meč sa Nadalom je nešto što se očigledno čeka od samog početka žreba. Drago mi je da nisam proveo mnogo vremena na terenu. Znam da je igra sa njim na Rolan Garosu fizička borba, možda i najveći izazov od svega. Spreman sam za meč sa bilo kim od njih dvojice, deluje mi da imam dobre šanse protiv obojice.

Pitali su Đokovića i šta mu je bila najteža, a šta najbolja stvar od kada se nalazi na prvom mestu na ATP listi.

- Mislim da je odgovor u pitanju. To što ste prvi je i najbolja i najgora stvar. To je najveći izazov u ovom i svakom sportu, naročito individualnom. Blagosloven sam što sam prvi toliko nedelja tokom karijere, to mi je najveći cilj svake sezone. Pogotovo u eri sa Nadalom i Federerom, koji su velikani tenisa, to daje na težini uspehu. Loša stvar je to što vas svi jure i što svi hoće da vas dobiju, bez obzira na to koji je turnir u pitanju. Naviknete se na to godinama, da vam dodatne motivacije.... Znate, kada jurite prvo mesto morate da igrate konzistentno tokom cele sezone. Svi mogu da imaju sjajan turnir ili mesec ili tri ili šest, ali da biste bili prvi na kraju godine, morate da odigrate dobro svih 11 meseci, da prevaziđete sve pritiske. To je kao da se penjete na Mont Everest. Svi koji jure prvo mesto igraju celu sezonu, što ranije nije bio slučaj. Imali ste da najveći igrači propuste Grend slem, a sada svaki poen i meč se računaju.

Na pitanje koji instrument bi izabrao da opiše svoju igru, a koji za Rodžera i Nadala, Novak je dao zanimljiv odgovor.

- Rodžer je violina, to bi svi izabrali. Za Nadala bih izabrao nešto energično, neku gitaru električnu ili neki bubanj. A za sebe... Neki ansambl, kombinaciju svega pomalo. Orkestar, znači. Ili saksofon koji je prilagodljiv svakom tipu muzike.

Novak Đoković

Mnoge je zanimalo zašto je Novak baš danas odlučio da posle meča progovori o Fondaciji, odnosno da li je to bio neki poseban dan.

- Poneo sam kačket Fondacije, Santoro me je za nju pitao, i to me je baš iznenadilo, nisam navikao. Ne znam da li me je iko posle meča pitao za Fondaciju baš na terenu. Meni je uvek drago da pričam o tome jer je bitno da širimo svest o ranom razvoju deteta. A što se tiče predstojećih mečeva, u mom slučaju, mogu da kažem da je moj posao i strast i ljubav. Volim da radim ono što radim. Postoje obaveze kao i svaki profesionalac moram da ispunjavam obaveze, da treniram, oporavljam se, imam rutine, mentalnu pripremu,m video analizu. Došli smo do četvrtfinala, sve će biti teži mečevi i ja sam svestan toga, ali to nije nešto čega se ja pribojavam jer sam imao toliko bitnih mečeva u svom životu i uspeo sam da pobedim u njima. Navikao sam na pritisak i on je sastavni deo mog života, samopouzdanje je prirodno stanje, ne izlazim sa belom zastavicom sa bilo kim, pogotovo ne u ovom delu karijere.

Zašto je danas izostao pozdrav na terenu?

- Danas je izostao jer nisam osetio. Kada radim stvari, kada osetim nešto osetim i to je to. Pozdravio sam moj tim i zahvalio Bogu kao što to radim u sebi i to je to. Nema šta tu više da se doda, neki mečevi su ovakvi, neki onakvi, nekada se osećaš više voljeno, negde manje i to je to.

BONUS VIDEO: SASTANAK VUČIĆA I ĐOKOVIĆA: Ovako je izgledao susret predsednika Srbije i najboljeg tenisera

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

A SRBIJA?! Pitali Ruse Za koga ćete da navijate na EURO 2024? - ovako su odgovorili