ORGANIZATORI VIMBLDONA NE ODUSTAJU: "Ruska propaganda koristi uspeh sportista, ne menjamo odluku"

Novosti online

20. 05. 2022. u 22:42

ATP je saopštio večeras da neće dodeliti bodove na trećem grend slemu u sezoni, Vimbldonu, ukoliko organizatori ne promene odluku o zabrani igranja ruskih i beloruskih tenisera. To znači da će se praktično mečevi igrati za prestiž, bez prevelikog značaja. Čelnici trećeg grend slema reagovali su pismeno na odluku koja je uzdrmala teniski svet.

ОРГАНИЗАТОРИ ВИМБЛДОНА НЕ ОДУСТАЈУ: Руска пропаганда користи успех спортиста, не мењамо одлуку

FOTO: Tanjug

U saopštenju se navodi da su organizatori turnira razočarani odlukama koje su ove dve teniske asocijacije sprovele, a ovo je njihovo obraćanje u celosti.

- U ime "Ol Ingland klaba" i menadžmenta turnira pišemo odgovor na odluke donesene od strane ATP-a, VTA i ITF-a da ne dodele bodove za Vimbldon 2022. godine. Cenimo to što se mišljenja razlikuju u svetlu naše odluke da ne dozvolimo ruskim i beloruskim sportistima da se takmiče ove godine, ali duboko žalimo zbog posledica ove odluke.

Ipak zbog pozicije Vlade Velike Britanije da bi se smanjio globalni uticaj Rusije, mi ostajemo pri stavu da smo doneli jedinu moguću odluku za Vimbldon, koji je globalno prepoznat kao britanska institucija i ostajemo pri svojoj odluci.

Kao što smo prethodno naveli, nakon pažljive procene raznih faktora mi smo osetili da smo obavezni da delujemo u skladu sa direktnim savetima vlade Velike Britanije i došli smo do dva jasna zaključka.

Nismo bili spremni da preuzimamo nikakve akcije koje će ugroziti bezbednost igrača i njihovih porodica. Takođe nismo spremni da Vimbldon bude iskorišćen kao propagandna mašina ruskog režima, kroz njihove medije koje čvrsto kontroliše država koja u prošlosti ima istoriju korišćenja sportskih uspeha da podrži trijumfalistički narativ ruskom narodu.

Zbog toga želimo da izrazimo duboko žaljenje zbog odluke koje su doneli ATP, VTA i ITF. Verujemo da su ove odluke u disproporciji  u kontekstu ekstremne pozicije u kojoj se nalazimo. Smatramo da te odluke jesu loše za sve takmičare. 

Razmišljamo o našim opcijama u ovom momentu i revidiramo našu poziciju, imamo i razgovore sa kolegama sa ostalih grend slemova. U međuvremenu ostajemo fokusirani na planove za turnir ove godine - navodi se u saopštenju.

Podsetimo konačna presuda je da se bodovi oduzimaju ovogodišnjem izdanju Vimbldona, dok Kvins i Istborn ostaju regularno bodovani. Ovo će takođe dovesti do toga da Novak izgubi prvo mesto ATP liste, usled osvojenih 2000 bodova koje neće moći da brani, pa tako nakon Australije, ni u Engleskoj ne može da odbrani poene iz prošle sezone, usled bizarnih razloga.

Vimbldon se igra od 27. juna do 10. jula.

BONUS VIDEO: Novak Đoković nije među troje tenisera s najvećom zaradom u 2021.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

ŠOKANTNE PROMENE: Zaboravite tenis kakav ste znali, biće dibidus drugačiji! Evo kako će se ubuduće odvijati