POSLE SRAMNE ODLUKE VIMBLDONA: Sindikat tenisera koji je oformio Novak Đoković osudio politiku Rusije i Belorusije, ali...

Novosti online

22. 04. 2022. u 15:54

NOVAK Đoković je ponovo u centru pažnje, i to zbog najnoviji vesti vezanih za rat u Ukrajini.

ПОСЛЕ СРАМНЕ ОДЛУКЕ ВИМБЛДОНА: Синдикат тенисера који је оформио Новак Ђоковић осудио политику Русије и Белорусије, али...

FOTO: Tanjug/AP

Nakon što su prekjuče čelnici Vimbldona odlučili da se ruskim i beloruskim sportistima ne dozvoli učestvovanje na grend slemu u Londonu, Noletu se to uopšte nije dopalo, pa je tu odluku nazvao "suludom".

Sa druge strane, Udruženje profesionalnih igrača tenisa (PTPA), svojevrsni sindikat  tenisera koji je Đoković oformio sa kolegom iz Kanade, Vasekom Pospišilom, u svom saopštenju imao je drugačiji ton.

U njemu se, naime, navodi i sledeće:

"Oštro osuđujemo rusku i beloruski invaziju Ukrajine. Mi smo svesni da ne možemo da sprečimo nasilje, ali naš kolektivni glas može da bude korišćen za podršku Ukrajini i njenim građanima koji nastavljaju da se zalažu za mir i pravdu. PTPA je posvećen učenju od same teniske zajednice, ali i njenoj zaštiti, i privatno i javno. Mi smo čuli mnoge osobe koje su duboko pogođene ovim ratom i zahvalni smo im što su s nama podeili svoje priče. Imajući u vidu da su organizatori velikih takmičenja u našem sportu počeli da razmišljaju o zabrani učešća za ruske i beloruske sportiste, treba zastati i shvatiti da mnogi od njih nemaju slobodu izbora da se izjasne o ovoj situaciji".

U saopštenju se potom izražava uverenje da bi javno protivljenje aktuelnim potezima vlasti moglo da dovede do ozbiljnih posledica, te se zaključuje sledećim rečima:

"PTPA ne diskriminiše nijednog aktera tenisa po nacionalnosti, ali ćemo biti protiv onih koji podržavaju, izražavaju ili čine nasilje prema nedužnima".

Podsetimo, posle  trosatne borbe sa Laslom Đereom, pa novog preokreta, i to protiv Miomira Kecmanovića, Novak Đoković će svoj polufinalni meč na Srbija openu igrati protiv Karena Hačanova u subotu.

BONUS VIDEO: Bonus video: Kad Novak Đoković i njegov sin Stefan sparinguju

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ZAPAD TO NIJE OČEKIVAO: Vladimir Putin izdao naređenje zbog kog Rusija više neće biti ista