PODVIG KOJI JE SAMO ĐOKOVIĆ IZVEO ČETIRI PUTA: Iga Švjontek kompletirala "duplu krunu" koja je izmakla brojnim legendama tenisa (VIDEO)

Novosti online

03. 04. 2022. u 10:23

POLjAKINjA Iga Švjontek potvrdila je dominaciju u ženskom tenisu, pošto je u finalu turnira Serije 1000 u Majamiju savladala Naomi Osaku sa 6:4, 6:0. Trijumfom u sunačnoj Floridi ostvarila je podvig koji su pre nje postigle samo tri žene i sedmorica muškaraca...

ПОДВИГ КОЈИ ЈЕ САМО ЂОКОВИЋ ИЗВЕО ЧЕТИРИ ПУТА: Ига Швјонтек  комплетирала дуплу круну која је измакла бројним легендама тениса (ВИДЕО)

FOTO: EPA

Iga će od ponedeljka zasluženo preuzeti prvo mesto na VTA listi pošto je Ešli Barti rekla zbogom tenisu, ali je bilo samo pitanje vremena kada bi Australijanka morala da prepusti lidersku poziciju mladoj Poljakinji. Štaviše, to se ne bi desilo samo u slučaju da je Bartijeva osvojila Majami a Iga ispala u ranoj fazi turnira.

Švjontek je trijumfom u Majamiju postala tek četvrta teniserka u istoriji, a 11. ako se računaju i muškarci, koja je uspela da kompletira takozvani "Sanšajn dabl" ili po srpski "sunčanu duplu krunu", naime da osvoji Indijan Vels i Majami u istoj sezoni.

To su pre nje na VTA turu uspele samo Štefi Graf (1994. i 1996), Kim Klajsters (2005) i Viktorija Azarenka (2016).

Zanimljivo je da ovo niko nije postigao pre 1991. kada je uspelo Džimu Kurijeru. Već sledeće godine pridružio mu se kolega iz čuvene "Fab 5" generacije američkog tenisa Majkl Čeng, a nešto kasnije i Pit Sampras (1994) i Andre Agasi (2001). Od ove petorke petorice izmakla je samo Todu Martinu.

Između Samprasa i Agasija jedno pomalo iznenažujuće ime našlo se na spisku - Čileanac Marselo Rios je 1998. postao prvi neamerikanac sa "Sunčanim dablom" u džepu.

Rodžer Federer je bio drugi, a prvi kome je uspelo da osvoji dabl dve godine za redom. 

A onda je na scenu stupio Novak...

Taj rekord, od dva uzastopna dabla, držao je Švajcarac do 2016. godine kada je Novak Đoković osvojio svoj šesti Majami open, kojim je kompletirao četvrti "Sanšajn dabl" a treći uzastopni. Nole je Indijan Vels i Majami u istoj godini osvajao 2011, pa onda od 2014. do 2016. godine. 

Većina tenisera, uključujući i takve legende kao što su Igin idol Rafa Nadal i Serena Vilijams, nikada nije osvojila "Sunčani dabl". Njih osmero osvajalo ga je jednom, Federer i Štefi Graf uspeli su to u dva navrata, ali samo jedna ikona tenisa i apsolutno najbolji ikada u ovoj igri to je uspeo četiri puta - Novak Đoković.

BONUS VIDEO - Banatski derbi kao na Ostrvu

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

POLICIJA BLOKIRA PRILAZ: Stigao bager u dvorište kuće gde je nestala mala Danka (FOTO/VIDEO)