CELA PLANETA MU SE KLANJA: Ovako je Novak Đoković promenio istoriju tenisa (VIDEO)

Novosti online

01. 04. 2022. u 17:40

NAJBOLjI teniser sveta Novak Đoković nastavlja da pomera granice belog sporta, a najnovije dostignće, koje je već ostvario ali će biti ozvaničeno u nadolazeći ponedeljak glasi - naš Nole je na čelu ATP liste tačno 364 nedelje ili u prevodu punih sedam godina!

ЦЕЛА ПЛАНЕТА МУ СЕ КЛАЊА: Овако је Новак Ђоковић променио историју тениса (ВИДЕО)

FOTO: Tanjug/AP

To je za godinu i "kusur" (za sada, dve nedelje kusura) više od prvog pratioca Rodžera Federera, od koga je Nole preuzeo krunu i žezlo najboljeg tenisera sveta svih vremena.

Srpski as će u ponedeljak imati samo deset poena više od Danila Medvedeva, koji je propustio priliku da se vrati na čelo ATP liste i odloži Novakovo "zaokruživanje cifre". Tačnije, Rusa je na Majami openu u tome sprečio branilac trofeja Hubert Hurkač sa 7:6(6), 6:3.

Sve je počelo na američki nacionalni praznik, 4. jul sada već davne 2011. godine, prvog ponedeljka posle Đokovićevog prvog trijumfa na londonskoj travi. Tačno na sredini one teniske sezone koju je Boris Beker nazvao jednom od najboljih u istoriji tenisa, a Pit Sampras, tada još uvek rekorder u broju osvojenih Vimbldona, otišao i korak dalje, izjavivši da je ta sezona možda i najveće sportsko dostignuće svih vremena.

A da su tada mogli da znaju kakva će biti Novakova 2015... O tome možda najbolje govori komentar jednog "hard core" navijača Rodžera Federera: "Promeniti istoriju tenisa je jedna stvar, ali promeniti istoriju tako što pobedite onoga koji je pre vas promenio istoriju, to je nešto sasvim drugo"

Elem, Đoković je već u tom "prvom mandatu" na čelu ATP karavana sastavio 53 nedelje, dakle godinu i sedam dana, da bi posle pet meseci pauze, u kojima je Federer na kratko vratio primat, dodao još 48 nedelja do oktobra 2013, čime je ukupan zbir povećao na 101. 

Treći period Noletove vladavine, koji je počeo na još jedan istorijski datum, sedmi juli 2014, bio je ujedno i najduži - 122 uzastopne nedelje na čelu ATP karavana.  U taj period ušla je i ta legendarna sezona 2015, kao i sledeća u kojoj je Novak kompletirao prvi Grend slem karijere osvajanjem Rolan Garosa 2016. godine. Prekinuo ju je u novembru 2016. Endi Marej svojim prvim i verovatno jedinim periodom na broju jedan.

Usledili su meseci krize, u kojima su se na broju jedan smenjivali Federer i Nadal, ali je naš as uspeo da se vrati 2018. u sezoni koju je počeo nelsavno porazom od malo poznatog Korejca Čung Hjeona u Melburnu, nastavio operacijom lakta i mučenjem do početka sezone na šljaci, a zaključio je dostignućem kojim niko osim njega ne može da se pohvali - kompletiranjem "Zlatnog mastersa" - osvajanjem svih devet turnira iz Serije 1000. Dugo ga je mučio taj Sinsinati, ali konačno je osvojio i zelenu šljaku trijumfom nad Federerom u finalu.

- Konačno, posle dve godine mogu da igram bez bolova u laktu - rekao je posle okončanja Monte Karla Novak i time kao da je najavio brilijantan nastavak sezone.

Time je i četvrti put zaposeo prvo mesto, dan pre dvogodišnjice (ne)opravdanog odsustva. Nova dominacija trajala je tačno 52 nedelje, kada se na prvom mestu osmi put našao Rafael Nadal (toliko povrataka imao je i Ivan Lendl, a samo su se Džon Makinro i Pit Sampras više puta vraćali).

Sad smo već došli na sedam nedelja od početka kovidom uslovljenog zamrzavanja liste, čime je Šoković uskraćen za 22 nedelje vladavine, s kojima na kontu bi odavno prešišao Štefi Graf, rekorderku VTA liste sa 377 nedelja (od kojih je bar trećina došla zahvanjujući atentatu na Moniku Seleš, ali to je neka druga priča).

Danil Medvedev je svoje tri nedelje na prvom mestu zaslužio, a predstojeća sezona na šljaci daće nam odgovor da li će Rus uspeti da poveća ovaj zbir. Nadamo se da će ga u tome sprečiti Novak Đoković svojim igrama u Monte Karlu, Rimu, Parizu, a ne petljanje politike u tenis, pošto znamo već za nebulozne najave da se rusu igranje na turnirima uslovi osudom zvanične politike i liderstva njegove zemlje.

BONUS VIDEO: Đoković nije među trojicom tenisera s najvećom zaradom u 2021.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KO ĆE DA NAPIŠE REZOLUCIJU O SRPSKIM ŽRTVAMA U SREBRENICI? Porodice žrtava ogorčene sramnim planovima dela međunarone zajednice