ISTORIJSKA ODLUKA GREND SLEMOVA: Izner i Mai ostaju zauvek nedostižni - odlučujući set dobija produženi taj-brejk

Novosti online

16. 03. 2022. u 12:35

MARATONSKI setovi na grend slem turnirima odlaze u istoriju!

ИСТОРИЈСКА ОДЛУКА ГРЕНД СЛЕМОВА: Изнер и Маи остају заувек недостижни - одлучујући сет добија продужени тај-брејк

FOTO: AZcentral/USA today

Čelnici četiri najprestižnija teniska turnira na svetu dogovorili su se o promeni pravila koja se tiču odlučujućeg petog seta. Počev od predstojećeg Rolan Garosa, na sva četiri glavna turnira igraće se produženi taj-brejk do 10 poena u slučaju da rezultat u odlučujućem petom setu posle 12 gemova bude 6:6.

Ovo se odnosi na peti set u muškoj i treći u ženskoj i u juniorskoj konkurenciji, kao i za tenisere u kolicima. U konkurenciji mešovitih parova, juniorskih parova i parova u kolicima uopšte se neće igrati odlučujući set nego će se odmah pristupiti produženom taj-brejku, ali to pravilo ipak neće važiti na Vimbldonu, gde će ove kategorije igrati kao i ostale.

- Nakon temeljitih konsultacija s VTA, ATP, ITF i udruženjem sudija, odbor Grend slema doneo je ovu odluku, inspirisan željom da se pravilima na Grend slemu da veća konzistencija, ali i da se unapredi iskustvo za igrače i navijače - stoji u zajedničkom saopštenju četiri turnira.

Ako ovo pravilo ostane na snazi, zauvek će ostati neoboren rekord u broju odigranih gemova, koji s Vimbldona 2010. drže Džon Izner i Nikola Mai sa 183, kada je Amerikanac posle 138 gemova u petom setu konačno "razbio servis" Francuza i stigao do istorijske pobede.

Verovatno mečevi ni vremenski neće trajati tako dugo pa će i naš Novak Đoković po svemu sudeći ostati večiti surekorder sa Nadalom u dužini finalnog meča nekog grend slema. Njih dvojica su 2012. igrali za titulu u Melburnu pet sati i 53 minuta.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

HITNA RAFINA KONFERENCIJA ZA ŠTAMPU: Rafael Nadal saopštio veliku vest