DANIL ZA NOVAKA! Medvedev i Nadal bore se za pehar koji Đoković nije mogao da brani

Grujica Kelić

30. 01. 2022. u 07:30

U ODSUSTVU Novaka Đokovića, rekete će u današnjem (9.30) finalnom obračunu prvog sezonskog grend slema, Australijan opena, ukrstiti očekivana imena - Rafael Nadal i Danil Medvedev, koji u borbu za trofej ulaze sa dva različita cilja, ali oba podjednako nezahvalna za najboljeg tenisera sveta.

ДАНИЛ ЗА НОВАКА! Медведев и Надал боре се за пехар који Ђоковић није могао да брани

Foto AP

Zahuktali Španac juri rekordnu 21. titulu na najvećim turnirima, čime bi pobegao našem asu i Rodžeru Federeru po broju trofeja i tako debatu o najboljem svih vremena dodatno raspalio. Eventualnim trijumfom bi došao do drugog slavlja u Melburnu u šest odigranih finala (jedini put pehar dizao 2009), ali i uhvatio veliki zalet pred "svoj" Rolan Garos, gde ima 13 naslova. Iako je u "zemlju kengura" došao posle višemesečnog oporavka od operacije levog stopala i dužeg odsustva, svoje rivale je uverljivo pobeđivao. Najteži zadatak je imao u četvrtfinalu, kada je posle pet setova bio bolji od motivisanog Šapovalova, da bi kartu za finale obezbedio preko Matea Beretinija (3:1).

Ipak, poslednja prepona biće najteža da se preskoči jer je otelotvorena u liku drugog reketa planete koji bi trijumfom u finalu zamenio Đokovića na prestolu vladara "belog sporta". Sjajni Rus se bori za drugi GS trofej u karijeri (osvojio Ju-Es open prošle godine pobedom upravo nad Novakom), takođe igra i drugo uzastopno finale u Australiji što sve govori da je budućnost tenisa u njegovim rukama. Do finala u Melburnu je stigao slično kao i Nadal, golgotom u četvrtfinalu protiv Ože Alijasima (3:2) i Cicipasa u polufinalu (3:1).

Dosada su četiri puta igrali međusobno, od toga je u tri navrata slavio "bik sa Majorke". Medvedev je bolji bio jedino u polufinalu završnog mastersa pre dve godine (2:1) ujedno i poslednji put kada su se dvojica igrača sastala. Ipak, u grend slem finalima vodi Španac koji je slavio na Ju-Es openu 2019. posle pet setova borbe.

- Biće velika bitka. Sećam se prošlogodišnjeg finala sa Novakom, pokušaću da budem spremniji, koncentrisaniji, borbeniji i da fizički i mentalno dam sve što imam. Znam da Rafa sigurno hoće - rekao je Danil pred finalni duel, pa prokomentarisao borbu "velike trojke".

- Svako od njih je ostvario neverovatne rekorde. Neko ima više Dejvis kup trofeja, neko više titula na Rolan Garosu, Australijan openu... Sumnjam da će iko ikada potući ono što je Rafa učinio na šljaci. I Novak i Rodžer su veoma jaki, biće debata za narednih 20 godina ko je najveći od njih trojice. Svi su neverovatni - naglasio je Medvedev. 

Titule na AO, Open era

1. Novak Đoković  9

2. Rodžer Federer  6
3. Andre Agasi  4
4. Mats Vilander  3
5. Boris Beker, Džim Kurijer, Stefan Edberg, Ken Rozvel, Johan Krik, Ivan Lendl, Pit Sampras, Giljermo Vilas, Džon Njukomb  2

Grend slem titule, Open era

20 - Novak Đoković, Rodžer Federer, Rafael Nadal

14 - Pit Sampras
11 - Bjorn Borg
8 - Džimi Konors, Ivan Lendl, Andre Agasi
7 - Džon Makenro, Mats Vilander

BONUS VIDEO: Novak Đoković - pet tajni zbog kojih je najbolji na svetu

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna