NEMICA STALA UZ NOVAKA ĐOKOVIĆA: Pitam se da li oseća stid ili gnev!

Novosti online

20. 01. 2022. u 19:05

NOVAK Đoković je i dalje glavna tema teniskog sveta, iako ne igra na Australijan openu ne prođe dan da se o njemu ne govori. Ovoga puta podršku je Đoković dobio iz Nemačke.

НЕМИЦА СТАЛА УЗ НОВАКА ЂОКОВИЋА: Питам се да ли осећа стид или гнев!

FOTO: EPA

Dok mnogi Novaka sada karakterišu kao simbol "slobodne misli", ikonu antivaksera, ima i onih koji su i dalje na strani srpskog tenisera, a čini se da su oni u većini.

Jedna od njih je nemačka teniserka, našeg porekla Andrea Petković. Za nemački nedeljnik "Cajt" napisala je autorski tekst iz Melburna. Zanimljivo je da je sebe uporedila sa Novakom.

- Novak i ja smo isto godište, 1987. Moja poslednja dva meseca apsolutnog odricanja, za Novaka su istih takvih 20 godina. Kada posle dve nedelje teškog treninga poželim da popijem pivo, onda to i uradim. Novak ne. Kada jednom nedeljno odem u kafe, da bi kratko boravila u svetu koji se ne sastoji isključivo od belih linija i zvuka udarca reketa o tenisku lopticu, onda mi samo svaki drugi put pođe za rukom da ne naručim kolač. Koliko ja znam, Novak je nešto slatko pojeo poslednji put u jednom srpskom restoranu, to su bile palačinke sa medom bez glutena. Znam to tačno, jer sam bila tu i pitala sam se još tada šta sve sme.

FOTO: AP/Tanjug

Uprkos tome: kada Novak pazi na to šta unosi u telo, za mene je to mnogo verodostojnije od one devojke koja mi u Njujorku pred restoranom brze hrane sa burgerima objašnjava da neće da se vakciniše jer ne želi da u svoje telo ’unosi toksične stvari’. A pri tome je još s uživanjem povukla dim iz cigarete koju je sama smotala.

Pošto to znam o Novaku, pitam se da li on zbog sveta oseća stid ili gnev. Ili oboje. Tako, kao ja. Samo što sam ja svoju nagradu očekivala posle dva meseca i bila sam besna na svet zbog izuzetno loše odigranog meča. Dok Novak posle 18 godina perfektnog ponašanja (možda) očekuje nagradu i posle izbacivanja iz Australije (možda) oseća gnev prema svetu. U svakom slučaju u svojoj izjavi nakon svega on je govorio o razočarenju.

Ni jedno ni drugo nije racionalno. Novak se mogao vakcinisati. Ja sam mogla igrati bolje. Ali kada bi čovek bio samo racionalno biće onda ne bismo imali ekonomske krize, ili samo one manje, ne bismo imali klimatske katastrofe ili barem one koje je lako savladati.

Na samom kraju istakla je da će Novak svakako oboriti rekord po osvojenim titulama na grend slemovima, ali i da se sport sve više politizuje, te da postoje bitne teme na koje je ova neprijatnost ukazala.

Foto: Profimedia

-Novak će oboriti rekord u broju osvojenih grend slem turnira, sa ili bez Melburna. Australijan open biće i dalje održavan. Australija će se i dalje držati svog strogog imigracionog zakona. Šta smo naučili u svemu tome? Možda, da se sport sve više politizuje, jer je lakše da energiju usmerimo na simbole, nego na realne, bolne stvari. Naime, o izbeglicama koji u deportacionom hotelu katkad deset godina čekaju novosti, do sada nisam pročitala belosvetske komentare, napisala je Petković.

Andrea je trenutno 73. na VTA listi, a pored tenisa bavi se i kniževnošću, 2020. godine objavila je knjigu pripovedaka pod naslovom "Između slave i časti leži noć".

BONUS VIDEO: Novak Đoković - pet tajni zbog kojih je najbolji na svetu

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ĐOKOVIĆ REKET ZAMENIO PALICOM: Vratio se u Marbelju i u prvom planu mu trenutno nije tenis (FOTO)