"JOKIĆEV ČOVEK, 'LADNO": Ko je Entoni Keli, sudija koji je oslobodio Đokovića i oduševio Srbiju?

Novosti online

11. 01. 2022. u 12:55

U istoriji sporta ostaće upamćeno da je Novak Đoković, želeći da osvoji Australijan open 2022, doputovao u Australiju, bio zatočen pet dana u imigracionom hotelu, pretila mu je deportacija, a onda je na scenu stupio sudija koji ga je oslobodio. Ko je, zapravo, Entoni Keli?

ЈОКИЋЕВ ЧОВЕК, ЛАДНО: Ко је Ентони Кели, судија који је ослободио Ђоковића и одушевио Србију?

Federal Circuit and Family Court of Australia

Kada smo u redakciji "Novosti" gledali njegovu biografiju, uočili smo nekoliko vrlo zanimljivih detalja.


Recimo, jedan je čak bio "košarkaški", iako sam sudija koji je svojim ponašanjem u sudskom postupku "Novak Đoković protiv Ministarstva unutrašnjih poslova Australije", oduševio Srbiju (i ne samo nju), nema neke velike veze sa košarkom.

Taj deo priče o Entoniju Keliju, recimo, mogao bi da počne jednom anegdotom.

Kada su nedavno novinari TV Arena sport intervjuisali najkorisnijeg igrača najjače košarkaške lige na svetu, upitali su Nikolu Jokića koja mu je najdraža pobeda. I, iako je u pitanju najbolji košarkaš današnjice, MVP NBA lige, čemu niko sa ovih košarkaškom istorijom bogatih prostora nije bio ni blizu, on je odgovorio:

- Dužijanca.

Nikola Jokić / Tanjug/AP

Novinari su ga pogledali, pa pogledali jedan drugog, a onda im je Nikola Jokić objasnio:

- Ma, to je jedna trka konja. Nevažno, rekao je nasmejani MVP, pa ipak pojasnio da se radi o veoma važnoj trci, sa bogatom tradicijom, te da mu je najdraža pobeda u životu bila ta kada je baš njegov konj osvojio "Dužijancu".

Čovek koji vlada svetom košarke, za najdraži trijumf u životu smatra - jednu trku konja. Jer, to mu i dođe ljubav, ne ono kakvim vas svet vidi, već čemu se celim bićem posvetite. 

Sudija Keli na sličan način doživljava svoj život. Svet ga vidi kao "potpuno fenomenalnog sudiju", čoveka koji je usred suđenja Đokoviću, slušajući šta priča pravni zastupnik Ministarstva, odjednom uzviknuo "Pa, ja stvarno ne znam šta biste vi još hteli da vam je Đoković dao na aerodromu, šta?". Ali, više je Entoni Keli od pukog uzvika koji je prenuo i zastupnika Ministarstva, a i australijsku javnost.


Listajući njegovu životnu priču, u redakciji "Novosti" smo uočili i jednu stvar koja se iznova i iznova ponavljala. 

Entoni Keli je stalno pomagao drugima. 

Pre nego što je imenovan za sudiju Saveznog suda Australije, bio je advokat 29 i po godina, i to deset kao "senior Counsel" što je titula kakvu naš pravni sistem baš i nema, ali moglo bi se opisati kao "glavni advokat u nekoj firmi". U njihovom pomalo aristokratskom poimanju, anglosaksonsko pravosuđe (a u to spada i australijsko; tamo sudije bira Generalni guverner, osoba koja je lični izaslanik britanske kraljice) posmatra "više advokate" kao nekakvu posebnu društvenu grupu, ne baš kastu, ali... Ko jednom dostigne te visine, uglavnom se više i ne obazire na one koji tek dolaze, na tzv. "juniore", mlađe snage advokature. Prosto, postoje jasna, nepisana pravila o "dva sveta različita", jednom kada se pređe ta granica. 

Ali, Entoni Keli na to se nije obazirao. Nikada. Čak i kada je dostigao najviši stepen advokature, tzv. "Silk" nivo, što je baš, baš odabrano društvo "senior Counsela". Čak i tada je gledao da pomaže onim mlađima od sebe. Vodio je predmete i sa četvoricom početnika, učeći ih "zanatu", a čak bi se i išunjao da ruča, puštajući ih da, onako zaneseni, napišu dobar deo odbrane ili tužbe. Sve bi potom "prošli" zajedno. Ili bi on korigovao šta treba kada oni odu na klopu, ali bi im svaki promenjeni detalj pojasnio kada bi se opet okupili.

Četvoricu narednih "đaka" je obavezno vodio na jutarnju kafu i portugalski tart, izvodeći ih na zadnja vrata suda, kako ne bi umišljali nekakvu slavu zato što ulaze i izlaze na glavnoj kapiji, nego da bi obavili ono što treba - u miru i radosti.

Ponekad bi ih dovodio i kući, na večeru, pa ih upoznavao sa drugim advokatima, iz "senior" društva. I jedni i drugi su bili isprva zbunjeni, ali im je svima prijalo. Entoni Keli, baš svima. A umeo je sve i da ih nasmeje.

Scena iz Beograda, dok je trajalo suđenje Đokoviću / Foto: Tanjug/AP

I ne samo njih. Onako, već "u godinama", nedavno je doživeo da ga ćerka Luiz natera da počne da koristi Uber. Objasnila mu je samo da je to korisno, da "skine aplikaciju" i ponudila se da mu ona to uradi. "Ma, mogu ja to sam", rekao je. Deset minuta kasnije je, gledajući telefon, uzviknuo "Uspeo sam! Postao sam vozač Ubera!". A trebalo je samo da postane korisnik, kog će drugi voziti, jelte...

Neke je uspeo da nasmeje, neke da oduševi, a neke i da raspameti. Kao mlade članove advokatske komore kojima je, kad je video koliko su se upleli u neka suđenja oko požara, a požari su baš opustošili Australiju pre dve godine, kada je i Novak Đoković pomagao toj zemlji, Entoni Keli je uzeo najbolju knjigu na svetu o suđenjima kada se o požarima radi. I, kako je ona u Americi objavljena na 700 strana, seo je i "preveo" na australijske pravne forme i ono što bi mogla da razume "advokatska omladina", pa im to besplatno podelio. Da im se nađe.

Detalj sa suđenja - u desnom donjem uglu je sudija Entoni Keli, koji je oslobodio Novaka Đokovića / FOTO: Printskrin

A onda je rešio da se nešto nađe i njegovoj ženi, Filipi. Za njen 40. rođendan pozvao ju je da otvori vrata i, na travnjaku koji im se nalazi ispred kuće, sve do ulice - stajao je punokrvni ždrebac. Nije baš ostalo najjasnije kako je Filipa, koja uopšte ne prati konjske trke (za razliku od njenog muža), niti je toliko "zaljubljena u četvoronošce" (za razliku od sudije Kelija) reagovala kada je videla ovaj "poklon za nju", ali... Taj konj, Pantani, doneo je sudiji Entoniju Keliju mnoge radosti.

"Panta", kako ga je zvao, pobedio je 2002. na Adelajd derbiju, iako je kvota na njega bila 30:1, odnosno... nisu mu davane ama baš nikakve šanse za trijumf. Pobedio je sudijin konj na toj trci i 2004, (tada sa kvotom 25:1, jer i dalje nije bio smatran favoritom; ni najmanje), a 2005. je, na sudijunu radost, pobedio na čuvenoj trci na dve milje, Remzden stejks. Nije baš osvojio i Melburn kup, svojevrsnu "Dužijancu" za ovu sudsko-tenisko-životnu priču, ali...

Kao i Nikola Jokić, koji hara košarkom i oduševljava svet, a najdražim pobedama smatra one koje ostvaruje njegov konj, tako i Entoni Keli, australijski sudija koji "hara" Saveznim sudom, obara odluke Vlade jer staje na stranu pravde i, takođe, oduševljava svet, najdraže pobede smatra onim van sudnica. Kada pomaže drugima, mlađima. A i kada "Panta" ili njegovi naslednici, kasom ili galopom pokažu da ona ljubav i nije bila uzalud.

Ona prema pravdi - nikada i nije.

Do neke nove priče o Novaku Đokoviću, tenisu, pa i suđenju... Do neke nove i o Nikoli Jokiću, konjima, ili ljubavi, ostanite uz portal "Novosti". Na skroz ste dobrom mestu.

BONUS VIDEO: Dirljiv govor Dijane Đoković na skupu podrške Novaku u Beogradu

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (6)

NOVAK ĐOKOVIĆ U ČUDU! Srbin ne pamti kada mu se ovako nešto desilo...