MINISTAR NE ODUSTAJE OD DEPORTACIJE ĐOKOVIĆA: Ceo svet je čekao samo jedno i - dočekao

Novosti online

10. 01. 2022. u 09:05 >> 14:48

"NOVAK Đoković je pobedio Australiju!" je vest koja je vrlo kratko bila tačna, jer se odmah posle pobede na suđenju - pripremalo njegovo privođenje. Bar su tako glasili prvi izveštaji, ali izgleda da stvari možda i nisu tako crne.

МИНИСТАР НЕ ОДУСТАЈЕ ОД ДЕПОРТАЦИЈЕ ЂОКОВИЋА: Цео свет је чекао само једно и - дочекао

@7NewsMelbourne

14.47 - Konferencija za štampu porodice Đoković je, na vrlo zanimljiv način, završena, a tokom nje se i desilo ono što je čekao ceo svet: Novak Đoković se oglasio, i to sa Rod Lejver arene!

14.01 - Očekuje se početak obraćanja porodice Đoković, a tokom nje, i Novakovo video-uključenje iz Australije. Konferenciju možete, klikom na ovaj link, da pratite uživo na portalu "Novosti".

13.59 - Najnovija vest: OBJAVLjEN ĐOKOVIĆEV PCR TEST NA KORONU: Evo šta piše u zvaničnim podacima (FOTO)

13.50 - Australijski mediji u klin, javnost u ploču: Tirani!

Australijski mediji gotovo jednoglasno konstatuju da je Novak Đoković, najbolji teniser sveta, dobio sudsku bitku nakon što je savezni sudija Entoni Keli odlučio da se Đoković "u roku od 30 minuta pusti iz pritvora" i da mu se ne ukida ulazna viza.

Uticajni nacionalni australijski kanal 9 Njuz, mreža devet informativnih kanala, preneo je reči ministra za imigraciju Aleksa Houka koji je neposredno nakon odluke sudije kelija izjavio da ipak "još uvek razmatra mogućnost da Novaku poništi vizu".

Istovremeno, lokalni mediji prenose da su obožavaoci Novaka Đokovića slavili na ulicama Melburna nakon što je sud odbio da presudi da se srpskom teniseru ukine viza.

Tanjug/AP

Međutim, savetnik Komonvelta u ovom pravnom postupku, Kristofer Tran potvrdio je navode 9 Njuza je da ministar za imigraciju i državljanstvo i dalje može da iskoristi svoja "posebna ovlašćenja i ukine vizu Đokoviću bez obzira na današnji sudski epilog".

"Saznao sam iz pouzdanih izvora i naloženo mi je da obavestim sud da će ministar za imigraciju, državljanstvo i multikulturalna pitanja razmotriti da li da iskoristi svoja lična ovlašćenja u skladu sa članom 133 C" (i poništi vizu Novaku Ðokoviću)", rekao je Tran.

Nakon odluke saveznog sudije Keli danas odlučio da se Đoković "u roku od 30 minuta pusti iz pritvora" i da mu se ne ukida ulazna ministra za imigraciju Aleks Houk je izjavio da "još uvek razmatra mogućnost da Novaku poništi vizu.

U međuvremenu, kanal 7 njuz objavljuje na svom Tviter nalogu da je ispred kancelarije Novakovog advokatskog tima raspoređen veliki broj policajaca.

U komentarima na objavu 7 Njuza, veliki broj građana Australije ocenjuje da je ponašanje valsti nedopustivo i "apsolutno tiransko".

13.43 - Veliko interesovanje i stranih medija za konferenciju 

Veliko je interesovanje brojnih domaćih, ali i inostranih medijskih ekipa, koji čekaju početak konferencije novinare porodice Novaka Đokovića, čiji je početak zakazan za 14 sati u restoranu "Novak" u Beogradu.

Prisutan je veliki broj domaćim medija, a tu je i nekoliko televizijskih ekipa iz inostranstva, pre svega iz Australije, koji sa lica mesta izveštavaju o slučaju Đokovića i australijskih vlasti. Konferenciju možete, klikom na ovaj link, da pratite uživo na portalu "Novosti".

12.41 - Novi snimak. Ovako je izgledala završnica pomenutih sukoba australijske policije i Novakovih navijača, koji su bili ubeđeni da je u automobilu koji je policija obezbeđivala prilikom izlaska iz garaže Đokovićevih branilaca bio i najbolji teniser sveta:

12.19 - Najnovija vestNOVAK ĐOKOVIĆ SE OBRAĆA JAVNOSTI: Prvi put od privođenja u Australiji, Nole govori javno 

11.49 - Australijska novinarka Karen Svini ističe da je portparol ministra za imigracije, Aleksa Hoka, koji ima diskreciono pravo da i pored odluke suda oduzme vizu Novaku Đokoviću, što bi dovelo do deportacije, "još uvek razmišlja o toj odluci".

Ona je dodala da je "taj proces (razmišljanja) u toku" i pojasnila sledeće:

"Potrebno je pojasniti priče o famozna četiri sata za donošenje odluke, o kojima su neki izveštavali. To se samo odnosi na okolnosti ako je Đoković ponovo ispitan od strane imigracionoih vlasti. A to se nije dogodilo. Ne postoji nikakvao ograničenje od četiri sata za odluku (ministra da on lično ukine vizu Novaku Đokoviću). I, još nešto: priče da će Đokovića 'uhapsiti' Australijska federalna policija... To nema nikakve veze sa njima. U pitanju može da bude samo Australijska granična policija, a ona pojedince pritvara, ne tera u zatvor. Mada, ni tu niko ne može da postupa u tom smislu do odluke minstra (za imigracije) Aleksa Hoka", istakla je Karen Svini.

11.46 - Najnovija vest: SAMO ŠTO JE STAO UZ ĐOKOVIĆA... Nik Kirjos "pao" na korona-testu

11.28 - Evo i snimka pomenutih sukoba kada su zgradu napustila kola, za koja su srpski navijači u Melburnu verovlai da se u njima nalazio i Novak Đoković:

 

11.20 - Najnovija vest: ĐOKOVIĆ NA SLOBODI! Vlast neće danas deportovati Novaka!

10.58 - Auh, ovo ne valja, ne valja...

Novinar SBS-a iz Australije, Navin Razik, izveštava da je došlo do sukoba Novakovih navijača i policije kada je kombi, u kome se pretpostavlja da je Đoković, napustio zgradu u kojoj se najbolji teniser sveta nalazio sa advokatima, ali se ne zna gde se zaputio.

Kako izveštava Razik, "ružne scene" su se desile kada su kola "opkolili okupljeni ljudi, koji su nasrnuli i na policiju. Kola su umakla, ali su se potom nastavili nešto manji sukobi, tokom kog je policija koristila i suzavac (pre će biti biber-sprej). Situacija se potom primirila, ali je primećeno da se jedan učesnik protesta držao za nos, jer je izgleda dobio udarac od policajca. Gde je tačno odvezen Novak Đoković, i da li je on uopšte bio u kolima, nije poznato, ali logika kaže da jeste bio u vozilu, jer što bi se Noletovi navijači zatrčali ka tom četvorotočkašu da to nije bio slučaj?

 

10.51 - Još jedna dobra vest iz Australije! Poslanik vladajuće, Liberalne partije, Džon Aleksander, moli svoje kolege (iz vlasti) da ne otkažu vizu Đokoviću.

- Ministrova 'lična prava da nekome ukine vizu' su stvorena da bi se sprečilo da kriminalci hodaju našim ulicama... a nisu mu ta prava data da bi se bavio potencijalnim počitičkim problemom ovog dana, poručio je Aleksander, čija partija ima 60 poslanika u skupštini Australije, te sa Nacionalnom partijom (koja ima 16 poslanika) ima 76 od ukupno 151 poslanika, time i većinu.

10.41 - Najnovija vest: SRBI KRENULI DA OSLOBODE NOVAKA: Nestvarne scene u Melburnu (VIDEO) 

10.13 - Kao što smo na portalu "Novosti" prvi u Srbiji i javili, sve je izvesnije da Novak Đoković uopšte nije iznova uhapšen. To tvrdi politički novinar australijsko portala "Ejdž" Pol Sakal.

- Novak Đoković nije uhapšen. Izveštaji o tome su netačni, prema našim izvorima u Vladi Australije i tenisu. Ministar imigracija još uvek odlučuje da li da Novaku oduzme vizu (na šta ima diskreciono pravo i pored odluke suda, prim. prev.), istakao je on.

9.55 - Preokret?! Karen Svini, sudska novinarka Australijskog asošijeted presa iz Melburna (koja se "proslavila" nedavnim tvitom da će "Đoković uskoro osetiti kako izgleda kada ga cela država mrzi"), obavestila je australijsku javnost o sledećim činjenicama:

1) Policija koja je ispred zgrade uopšte nije australijska savezna policija, već ona iz države Viktorija, dakle lokalna;

2) Ona je tu zbog činjenice da se narod okuplja ispred zgrade, kako navijači Novaka Đokovića, tako i predstavnici medija, a i zbog magnitude samog događaja;

3) Ako do hapšenja uopšte dođe, to bi trebalo da uradi Granična policija Australije (ABF), a ne klasična Savezna policija (AFP), a ni jedne ni druge trenutno nema ispred zgrade;

4) Pomenuta novinarka očekuje da, ako do ukidanja vize dođe, o tome prvo javnost obavesti ministar za imigracije;

5) Kombi koji je stigao je, verovatno, samo doneo Đokovićeve stvari iz hotela / sa aerodroma;

9.49 - Legenda indijskog tenisa Somdev Deverman ovako je reagovao kada je video najnovije vesti iz Australije.

- Novak protiv sveta. To smo već viđali i ranije. Ali, ovo je nešto drugo. Ako uspeo da odbrani titulu i dođe do 21. grend slem trofeja, biće to jedna od najvećih teniskih priča ikada ispričanih.

9.46 - Evo i prvih fotografija policije i radnika obezbeđenja koji su došli ispred zgrade u kojoj rade advokati koji su zastupali Novaka, a u kojoj se nalazi i najbolji teniser sveta. Australijska TV stanica "7NewsMelbourne" ističe da je, po svoj prilici, ministar za imigracije "preuzeo" slučaj od koleginice, ministarke unutrašnjih poslova, i rešio da oduzme vizu Đokoviću.

@7NewsMelbourne

9.34 - Policija je stigla u zgradu u kojoj se nalazi kancelarija advokata koji su zastupali Novaka Đokovića na Sudu Australije, prenosi australijski portal Ejdž.

Kako se navodi, u zgradu su stigli pripadnici policije Viktorije i nekoliko članova privatnog obezbeđenja.

To se desilo nakon što je Savezni sud presudio u korist Đokovića i odbio zahtev da mu se poništi viza i da se on deportuje.

Đokovićevi advokati ranije su potvrdili da se najbolji teniser sveta nalazi sa njima.

9.15 - Novo hapšenje je nagovestila novinarka iz SAD Ksenija Pavlović.

Ona je to istakla posle razgovora sa Novakovim ocem Srđanom Đokovićem, naglašavajući da je "Nole već sada iznova pritvoren". Međutim...

Politikolog Nina Marković iz Australije je, gostujući na TV Prva, dodala i sledeću informaciju:

- Zvaničnici imigracionog biroa su ispred kancelarije advokata i hoće da deportuju Novaka Đokovića, što bi dovelo i do tri godine zabrane ulaska u zemlju.

Međutim, Pol Sakal, politički novinar uglednog australijskog portala "Ejdž", dodaje ovim povodom sledeće:

- Trogodišnja zabrana ulaska u Australiju ne bi, ipak, bila automatska, već bi Vlada imala diskreciono pravo da mu dozvoli da učestvuje na sledećem Australijan openu. Naravno, pod uslovom da bude izbačen iz zemlje ove godine.

Đorđe Đoković: Novak je sa advokatima

Novakov brat Đorđe Đoković otkrio je gde je i kako se oseća najbolji teniser sveta u ovom trenutku.

O čitavoj situaciji oglasio se i Rafael Nadal, i to ne baš na idealan način, bar kada se posmatra iz ugla Noletovih pristalica, a ova Nadalova reakcija na ishod suđenja će se pamtiti.

Uskoro opširnije!

Ostanite i dalje uz portal "Novosti" i prvi saznajte najnovije vesti o tome šta se dešava na temu Novak Đoković i Australijan open 2022. 

BONUS VIDEO: Dirljiv govor Dijane Đoković na skupu podrške Novaku u Beogradu

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (23)

A SRBIJA?! Pitali Ruse Za koga ćete da navijate na EURO 2024? - ovako su odgovorili