Većinski deo populacije mu zamera što ne jede meso, što jede presnu hranu. Istina je da najbolji teniser sveta nije bio tolerantan na neke namirnice, pa mu je saradnja sa doktorom Igorom Četojevićem, dosta pomogla 2011. godine.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Novak Djokovic (@djokernole)

Tada je, Četojević, uradio potrebne analize, shvatio u čemu je Novakov zdravstveni problem i sastavio je jelovnik, po kojem se Đoković i dan danas hrani. Od tada Novak ima osam pravila kojih se striktno pridržava i koji mu pomažu da ostane zdrav, kako bi se nosio sa izazovima na sportskom terenu.

Osam pravila najboljeg na svetu su:

- Ne jede gluten i mlečne proizvode

- Šećer svodi na minimum


- Najviše jede povrće, pasulj, ribu, orašasto voće, semenke, sočiva

- Ne jede crveno meso

- Najveći deo jelovnika je biljnog porekla

- Hranu žvaće duže kako bi se dobro svarila

- Hranu treba uskladiti sa potrebama tela

- Pije čašu mlake vode čim ustane

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Novak Djokovic (@djokernole)

- Najbolji teniser sveta trenutno se nalazi na odmoru i verovali ili - ne, čita hrvatsku štampu, koja piše baš o ishrani Novaka Đokovića.

A da bismo vam dočarali kako se Nole hrani, pred vama je njegov jelovnik za tri dana.

 

PRVI DAN

Doručak: Čaša mlake vode posle ustajanja, dve velike kašike mauka meda, kaša organskih zobenih pahuljica bez glutena, brusnice, suvo grožđe, semenke suncokreta, bademi

Užina: Hleb bez glutena, krekeri sa avokadom i tunjevina
Ručak: Zelena salata, testenina bez glutena, (kao dodaci pirinač, špargla, veganski sir i paradajz)

Užina: Jabuka sa puterom od indijskog oraha, dinja

Večera: Cezar salazta sa dresingom, supa sa povrćem, fileti lososa, sa prženim paradajzom i marinada.

 

DRUGI DAN

Doručak: Čaša mlake vode posle ustajanja, dve velike kašike manuka meda, banana sa puterom od indijskog oraha voće.
Užina: Tost bez glutena sa puterom od badema i medom

Ručak: Zelena salata, začinjena salata ukljućujući rezance bez glutena, crveni biber, rukola indijski orah, bosiljak i vinsko sirće

Užina: Voće

Večera: Salata sa tunjevinom, (zeleni pasulj, kanelini pasulj, rukola, tunjevina, crveni biber, paradajz, kockice piletine, supa od paradajza.

 

TREĆI DAN

Doručak: Čaša mlake vode posle ustajanja, dve velike čaše manuka meda, zobene pahuljice sa puterom od indijskih oraha i bananama i voće.

Užina: Humus sa jabukama

Ručak: Zelena salata, testenina bez glutena (uključujući pirinač, lešnike i bosiljak)

Uživo: Avokado sa krekerima bez glutena i voće

Večera: Sveža mešavina zelena salata sa avokadom i dresingom, šargarepa i supa od đumbira, pečena piletina prekrivena limunom.

 

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".