DVADESET KRUNA KRALJA NOVAKA: "Moj put se ne zaustavlja ovde, vidim osvajanje kalendarskog slema"

BAJKA započeta pre 30 godina na Kopaoniku, juče je dobila svoju najlepšu i najblistaviju stranicu. Novak Đoković je postao šampion Vimbldona šesti put u svojoj grandioznoj karijeri, treći put uzastopno, ali što je najvažnije uneo je u svoju bogatu riznicu 20. grend slem pehar.

ДВАДЕСЕТ КРУНА КРАЉА НОВАКА: Мој пут се не зауставља овде, видим освајање календарског слема

FOTO: AP

Direktan svedok u ispisivanju istorije, bio je Mateo Beretini koji je savladan posle više od tri sata lavovske borbe - 3:1 (6:7, 6:4, 6:4, 6:3).

Trilema, ako je do sada uopšte postojala, o tome ko je najveći svih vremena, više nema nikakvo statističko uporište. Rekord koji su ljubomorno čuvali Rafael Nadal i Rodžer Federer, sada je izjednačen. U svim ostalim bitnim statističkim kategorijama, Srbin ih je već odavno "prešišao", pa sada zajedljivim kritičarima našeg asa ostaje da u tu priču uključuju lepotu tenisa i popularnost.

Svaki profesor na novinarskim katedrama širom sveta će studentima prvo reći "Komentar je slobodan, činjenice su svete", a činjenice u ovom slučaju govore samo jedno - Novak Đoković je po svakom bitnom parametru, što bi ljudi sa engleskog govornog područja rekli - GOAT.

Zakorak u večnost na svetom parčetu izbledelog travnatog tepiha ostavio je u igri i san o zlatnom i kalendarskom slemu, dostignuću koje u muškom tenisu nije niko nikada uspeo. Pao je Đoković na travu posle finalnog poena, ispustio uzdah olakšanja, a zatim otrčao u zagrljaj Goranu Ivaniševiću i Ulisesu Badiu. Zatim je pred više od 15.000 duša, Novak posle svog 30. grend slem finala primio najprestižniji pehar u "belom" sportu iz ruku vojvotkinje od Kembridža, Kejt Midlton.

- Prvo bih da čestitam Mateu i njegovom timu na sjajnom turniru. Sigurno je da nije lako izgubiti, ali pred njim je blistava karijera. Igra sjajno, osetio sam na svojoj koži "italijanski čekić". Osvajanje Vimbldona je uvek bio moj najveći san, ispričao sam tu priču toliko puta. Ništa ne uzimam zdravo za gotovo, uživam i svestan sam koliko je ovo velika privilegija. Kao sedmogodišnji dečak u Srbiji sam napravio improvizovan vimbldonski trofej, a danas stojim ovde sa šestim u karijeri, to je neverovatno - u dahu je pričao srpski teniski genije.

Možda nije bio Novak na preterano impresivnom nivou u finalnom meču, ali je kada je bilo najbitnije, najbolje plesao. Ni posle izgubljenog prvog seta, koji je po prirodnim zakonima sportske logike trebalo da dobije (vodio 5:2), nije gubio glavu. Utišao je sve demone u svojoj glavi, nije podlegao očiglednom pritisku koji je imao na plećima, a kako i ne bi kada se pogleda sve šta je na talonu? Strpljivo je napadao svaku grešku snažnog Italijana, svaki poklič publike namenjen rivalu je u svojoj glavi razumeo kao skandiranje "Nole, Nole" i trokorakom stigao do cilja koji mu se vrzmao po glavi neko vreme i okončao poteru za Rafom i Rodžerom.

- Ovo sada znači da niko od nas neće stati. Rekao sam to više puta, moram da odam veliko priznanje Rafi i Rodžeru, oni su legende našeg sporta. Njih dvojica su najvažnija igrača koja sam susreo u karijeri, zbog njih sam sada ovde. Kada sam ušao prvi put u top 10, izgubio sam od tih momaka par puta. Od 2010. i 2011. se nešto promenilo, to je bio neverovatan put, ali on se ne zaustavlja ovde - ponovo je naš as bio i više nego diplomatski nastrojen kada je pričao o Švajcarcu i Nadalu i dotakao se budućnosti, koja je, ako se po jutru dan poznaje, jako svetla.

- Definitivno bih mogao da vidim kako se to dešava (osvajanje kalendarskog slema prim. aut). Nadam se, probaću, u velikoj sam formi, igram dobro, najbolji sam na grend slemovima, to je prioritet u ovoj fazi karijere, idemo dalje.

Osvajanjem pehara na travi londonskog "Ol Ingland kluba" Novak je postao i prvi teniser koji je od nagrada sa turnira inkasirao više od 150 miliona dolara, stigao do 85. titule u karijeri, napisao još jednu fenomenalnu stranu teniskog almanaha, ali ovde nije kraj. Ni blizu, teniski svete, tek se spremaj za dominaciju.

FOTO: Novosti

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a