POVRATAK NA STARO: LEN promenila format Lige šampiona za vaterpoliste

Novosti online

03. 06. 2023. u 22:15

POVRATAK na staro. Evropska plivačka federacija i zvanično je saopštila da će se promeniti format takmičenja u Ligi šampiona, Evrokupu i Kupu izazivača. Najveće izmene su u elitnom takmičenju, tako da se ukida fajnal-ejt i vraća se fajnal-for. Takođe, organizator završnog turnira nije i siguran učesnik.

ПОВРАТАК НА СТАРО: ЛЕН променила формат Лиге шампиона за ватерполисте

Foto arhiva VN

To znači da će večeras (21.00) u Beogradu po završetku finalne utakmice između Novog Beograda i Pro Reka biti spuštena zavesa na završne turnire sa osam ekipa.

Pre nego što je promenila sistem takmičenja LEN je prvo napravila rang listu klubova i zemalja, na osnovu njihovog učinka u poslednje četiri godine. Kod klubova najuspešniji je Pro Reko, a kod zemalja Italija.

Inače, 11 prvaka država direktno će se plasirati u Ligu šampiona. Već se znaju sigurni učesnici u sezoni 2023/24: Italija (Pro Reko), Mađarska (Ferencvaroš), Španija (Barseloneta), Hrvatska (Jadran Split), Grčka (Olimpijakos), Srbija (Novi Beograd), Nemačka (Špandau), Francuska (Marselj), Crna Gora (Jadran HN), Rumunija (Steaua) i Gruzija (Dinamo Tbilisi). Važno je napomenuti da Rusija kao deveta zbog sankcija ne može da se takmiči pa je na njeno mesto upala Gruzija.

Šampion Evrope doneće svojoj zemlji još jedno mesto. Dakle, ako je sinoć Novi Beograd prvi put osvojio titulu, među odabranima je Crvena zvezda. Ukoliko je Pro Reko odbranio krunu, 12.učesnik biće Breša. Kako će Liga šampiona i u novoj sezoni imati 16 ekipa,preostale četiri dobiće se kroz kvalifikacije.

Ekipe više neće biti podeljene u dve grupe po osam ekipa, već će biti formirane četiri sa četiri timova. U drugoj fazi biće formirane dve grupe sa po četiri ekipe,a prve dve će na fajnal-for.

Kvalifikacije za Ligu šampiona su od 8.do 10. septembra, prva faza po grupama igra se od kraja septembra do decembra, a druga od marta do sredine maja, a F4 od 6.do 8.juna.

Prvaku pripada 50.000 evra i  besplatna vajld karta za narednu sezonu.

Posle prve faze treće i četvrta ekipa sele se u Evrokupu, u kojem će se potom formirati četiri grupe po četiri ekipe. Prve dve nastavljaju takmičenje koje će se igrati po nokaut sistemu. I Evrokup će imati F4, koji će se održati 17.i 18.maja.

Kup izazivača igraće se po starom modelu.

Inače šampion Evrope svojoj zemlji donosi 15 bodova, pobednik Evrokupa 7,5, a osvajač Kupa izazivača 2. Inače, Italija je kod muškaraca ubedljivo prva, dok je Srbija šesta.

U LEN su istakli da su želeli da naprave sistem koji je transparentan i pošten. U ovom trenutku obezbediće se novčane nagrade za prvih osam ekipa, a planira se da se u budućnosti ojača novčani fond. U svakom slučaju očekuje se da takmičenje postane atraktivnije i zanimljivije.

RASPORED

PETAK

ZA sedmo mesto

Jug – Breša 14:10

Za peto mesto

Olimpijakos – Ferencvaroš 9:4

SUBOTA

Za treće mesto

Barseloneta – Vuljagmeni 19.00

FINALE

Novi Beograd – Pro Reko 21.00

PLASMAN

1. NBG/Reko

2. NBG/Reko
3. Bars/Vulj.
4. Bars/Vulj.
5. Olimpijakos
6. Ferencvaroš
7. Jug
8. Breša

Vapenski: Prosuli smo dve godine

VATERPOLISTI Breše došli su u Beograd da osvoje titulu, a doživeli su debakl. Nikako nisu mogli da se oporave posle poraza od Vuljagmenija u četvrtfinalu.

Sve što smo radili u poslednje dve godine prosuli smo za tri dana – rekao je za „Sportklub“ Boris Vapenski, koji se vraća u Dinamo iz Tbilisija.

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

OGLASILA SE CRVENA ZVEZDA: Jednoglasno smo odlučili da se povučemo, da ne dođe do eskalacije