ŽESTOKI PRITISCI DA SE IZBACE RUSI: MOK će da razmatra zahtev 30 zemalja da se Rusiji i Belorusiji zabrani učešće na OI 2024.

S. O.

21. 02. 2023. u 12:49

PRITISAK 30-ak zemalja na Međunarodni olimpijski komitet (MOK) da se Rusima i Belorusima zabrani učešće na Olimpijskim igrama u Parizu 2024. sve je veći. Zbog toga će MOK uzeti u obzir njihovu zabrinutost - saopštila je danas ta organizacija.

ЖЕСТОКИ ПРИТИСЦИ ДА СЕ ИЗБАЦЕ РУСИ: МОК ће да разматра захтев 30 земаља да се Русији и Белорусији забрани учешће на ОИ 2024.

FOTO: N. Paraušić

MOK je u fazi "detaljnih konsultacija" sa međunarodnim federacijama, nacionalnim olimpijskim komitetima i predstavnicima sportista, a takođe će biti uzeta u razmatranje i pitanja iz pisma koje je poslato u ponedeljak, naveo je portparol MOK-a u izjavi agenciji Frans pres.

Vlade više od 30 zemalja pozvale su u ponedeljak MOK da pojasni definiciju "neutralnosti", u vezi sa pokušajem da se ruski i beloruski sportisti vrate na svetska takmičenja i ponovile da ne podržavaju njihov povratak dok se to pitanje ne razjasni.

- Veoma smo zabrinuti zbog mogućnosti da ruski i beloruski sportisti učestvuju kao neutralni na Olimpijskim igrama, dok ih finansiraju i podržavaju njihove države - navodi se u pismu predstavnika Francuske, Velike Britanije, Švedske, Poljske, Sjedinjenih Američkih Država, Kanade i drugih.

U odgovoru na pismo MOK podseća na principe koje su početkom decembra postavili učesnici Olimpijskog samita, koji su prvi predvideli povratak ruskih i beloruskih sportista sa neutralnom zastavom, a uključuju i poštovanja Olimpijske povelje (bez podržavanja rata u Ukrajini) i Svetskog antidoping pravilnika.

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna