UKRAJINCI U ŠOKU: Amerika podržala povratak Rusa

Novosti online

03. 02. 2023. u 11:33

Predsednik Olimpijskog i Paraolimpijskog komiteta SAD Džin Sajks podržao je danas inicijativu Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK) da se napravi okvir koji će omogućiti ruskim sportistima da se ponovo takmiče na međunarodnom nivou. Naravno, to je u suprotnosti sa zahtevom Ukrajine da Rusi ne budu u Parizu 2024.

УКРАЈИНЦИ У ШОКУ: Америка подржала повратак Руса

FOTO: Tanjug/AP

"Nakon što smo saslušali mnoge sportiste iz Sjedinjenih Država, prepoznajemo stvarnu želju da se takmičimo sa svim najboljim svetskim sportistima, ali samo ako se to može desiti na način koji obezbeđuje sigurnu i fer igru", naveo je Sajks u pisanoj izjavi, koju je preneo Asošijeted pres. "Zbog toga smo ohrabrili MOK da nastavi da istražuje proces koji bi sačuvao postojeće sankcije i osigurao da su samo neutralni sportisti dobrodošli da se takmiče", dodao je Sajks.

On je ukazao da je situacija "neverovatno složena“ i istakao da je američki Olimpijski komitet ostao solidaran sa Ukrajinom i njenim sportistima, a izrazio je "veoma stvarnu zabrinutost, čak i skepticizam, o tome da li uslovi mogu da se ispune“ da bi se Rusima dozvolio povratak.

Krajem februara prošle godine MOK je izdao preporuke međunarodnim sportskim federacijama da zabrani sportistima iz Rusije i Belorusije da učestvuju na međunarodnim takmičenjima zbog rata u Ukrajini. Prošle nedelje MOK je izdao novu preporuku, u kojoj predlaže da se pojedinim sportistima iz Rusije i Belorusije, koji "aktivno ne podržavaju" rusku agresiju na Ukrajinu, dozvoli da se takmiče kao "neutralni sportisti", bez bilo kojih državnih obeležja.

Učešće ruskih i beloruskih sportista na Olimpijskim igrama u Parizu pod neutralnom zastavom u četvrtak je podržala i Bela kuća. "Ako sportisti budu pozvani na međunarodno takmičenje kao što su Olimpijske igre, mora biti potpuno jasno da oni ne predstavljaju Rusiju ili Belorusiju", rekla je portparolka Bele kuće Karin Žan Pjer, prenela je Slobodna Evropa. "Treba zabraniti upotrebu ruske i beloruske zastave, grba ili himne", dodala je ona i podsetila da su SAD podržale suspenziju Rusije i Belorusije iz međunarodnih sportskih federacija.

BONUS VIDEO: Kad himna Srbije, "Bože pravde", zagrmi u Rusiji...

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

ZBOG OVOGA JE ĐOKOVIĆ OTPUSTIO IVANIŠEVIĆA? Da li je ovo kap koja je prelila čašu... (VIDEO)