RUSIJA PODELJENA! Ako Rusi urade ovo, a žele, osam godina ih neće biti ni u jednom jedinom međunarodnom takmičenju

Novosti online

30. 01. 2023. u 20:25

RAT u Ukrajini, odnosno "Specijalna vojna operacija" kako to Rusija naziva, ponovo je za jednu od sporednih, a važnih tema iznedrio i sport. Najnovije vesti na temu "sportske sankcije Rusima" i njihovo moguće ukidanje - donele su sa sobom i strašnu mogućnost za sve sportiste Ruske Federacije.

РУСИЈА ПОДЕЉЕНА! Ако Руси ураде ово, а желе, осам година их неће бити ни у једном једином међународном такмичењу

FOTO: Tanjug/AP

Dok dobar deo sveta prati šta se dešava u gradovima kao što je Bahmut, gde ovih dana rat bukti u svoj svojoj snazi zbog ofanzive ruskih snaga (najnovije vesti iz Ukrajine uživo možete da pratite na posebnoj stranici portala "Novosti" - kliknite OVDE), tokom te ofanzive su poginula i dva ukrajinska reprezentativca, no izuzetno burno je i u sportskim krugovima daleko od linija fronta.

Naime, nakon što je predsednik Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK), Tomas Bah, za italijanski list "Korijere dela sera" najavio mogućnost da se Rusi vrate međunarodnim takmičenjima (tačnije, kako je istakao, "sportisti sa ruskim pasošem koji ne podržavaju rat"), desile su se dva različita vida reakcija u Ruskoj Federaciji.

Neki tamošnji proslavljeni sportisti ili čelnici pojedinih saveza jesu za to da se nastupi bez obeležja, odnosno bez grba, himne i imena države, kako bi se produžio takmičarski kontinuitet a sportisti dobili priliku da se nadmeću sa najboljima na planetu. Drugi su, međutim, odlučno protiv. I, ne samo da su protiv, a smatraju da je takav nastup ponižavajuć, već pozivaju i na bojkot.

Zbog toga se oglasio prvi čovek Olimpijskog komiteta Rusije, Stanislav Pozdnjakov.

Njegove reči agencija RIA Novosti je emitovala u okviru sledećeg teksta koje vam "Novosti" prenose u velosti:

"Odluka da se bojkotuju Olimpijske igre u Parizu 2024 mogla bi da dovede do izolacije ruskog sporta na najmanje dva olimpijska ciklusa, a istorija ne zna za pozitivne epiloge takvih poteza, rekao je predsednik Olimpijskog komiteta Rusije (OKR) Stanislav Pozdnjakov.


Podsetimo, 25. januara je Međunarodni olimpijski komitet (MOK), preko svog Izvršnnog komiteta, podržao povratak ruskih i beloruskih takmičara na međunarodna nadmetanja i to u neutralnom statusu, uz preporuku da se povratak ne dozvoli onim sportistima koji su aktivno podržavali specijalnu operaciju u Ukrajini.


- Svi koji sada (u Rusiji) pozivaju na bojkot Olimpijskih igara, bez obzira na argumente koji koriste, treba da imaju jasno pred sobom da takav potez direktno vodi ka izolaciji  našeg kompletnogsporta i to na najmanje dva olimpijska ciklusa. Odnosno, ne samo da neće biti zastave i himne, već ni naših takmičara uopšte neće biti na međunarodnim nadmetanjima osam godina. A to je upravo ono što naši protivnici pokušavaju da ostvare, i to svim sredstvima. Uostalom, istorija ne poznaje slučajeve da je bojkot donosio razvoj sporta u nekoj zemlji - poručio je Pozdnjakov na svom Telegram kanalu.


U februaru 2022. godine, MOK je predložio svim međunarodnim sporskim institucijama da više ne dozvole Rusima i Belorusima da se takmiče zbog situacije u Ukrajini. Brojne sportske organizacije su te preporuke primenile, dok su neke dozvolile sportistima da učestvuju, ali kao neutralni takmičari", zaključuje se u tekstu RIA Novosti.

Šta je Bah, zapravo, rekao o povratku Rusa na takmičenja?

U pomenutom nedavnom intervjuu za italijanski list "Korijere dela sera", Tomas Bah je rekao, pored ostalog, i sledeće:

- O Rusiji pričam već mesecima sa predsednicima i premijerima država, niko od njih ne zna da mi kaže kada i kako će se rat završiti. Onima koji me pitaju kako će se MOK postaviti prema Rusima i sledećim Olimpijskim igrama, odnosno da li će im biti dozvoljeno da se takmiče, kažem: ko sam ja da znam da vam (sada) odgovorim na to?

"Ali, da li politika MOK-a prema (predsedniku Rusije, Vladimiru) Putinu ostaje ista?", glasilo je pitanje italijanskog lista:

- Naravno. Četiri sata po početku invazije mi smo jasno osudili Rusiju i suspendovali je iz MOK-a, tražeći od međunarodnih sportskih organizacija da ne prihvate (učešća) predstavnike te zemlje i da ne organizuju svoja takmičenja u Rusiji. Svi su prihvatili naš savet. Bio je to pravi izbor, ali to ne rešava našu dilemu.

Tomas Bas, predsednik Međunarodnog olimpijskog komiteta / Foto: EPA-EFE/DENIS BALIBOUSE

"Koju dilemu?"

- Ruski sportisti svakako nisu počeli rat. Oni koji sebe distanciraju od režima trebalo bi da mogu da se takmiče (na međunarodnim nadmetanjima), ali pod neutralnom zastavom. Naš cilj je da se pobrinemo da svi sportisti sa ruskim pasošem, koji ne podržavaju rat, učestvuju u takmičenjima opet. Ali, to nije lako.

"Zašto?"

- Zato što postoji velike razlike na političkom nivou koja se tiču naših odluka. Neke vlade su, nezavisno od drugih, odlučile da ne izdaju vize ruskim sportistima, čak i kada im je dozvoljeno da se takmiče. Drugi zabranjuju svojim takmičarima da se nadmeću sa Rusima. Na sve to, u nekim zemljama se oni (Rusi) ne osećaju prijatno, nije im garantovana bezbednost. Naša mirovna misija slabi a ruski i beloruski sportisti sada plaćaju cenu zbog toga. Ali, problem može da bude i gori.

"Kako?"

- Sport postaje sve veći i veći poligon za političke odmazde. Iranci mogu da traže da se Amerikanci ne takmiče, Palestinci odbacuju Izraelce i tako dalje. Svet je pun konflikata, pa se oni prenose i na sport. Uvek postoji neko ko se s nekim bore, ko ne želi da se neko takmiči ili traži sankcije. Sport je podeljen, mi smo podeljeni - rekao je, između ostalog, Tomas Bah u opširnom intervjuu, u kome Rusiju i njene sportiste više nije spominjao.

BONUS VIDEO: Kad himna Srbije, "Bože pravde", zagrmi u Rusiji...

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (7)

UEFA GLEDA I NE VERUJE: Evo šta će Belorusija da uradi zbog EURO 2024