VREME NAM JE NAJVEĆI PROTIVNIK: Selektor vaterpolista Uroš Stevanović o izazovima koji stoje pred delfinima u ovoj i narednoj godini

Slobodan Krstović

26. 01. 2023. u 17:53

UROŠ STEVANOVIĆ je svestan da ne postoji idealan trenutak da se sedne na klupu vaterpolo reprezentacije Srbije.

ВРЕМЕ НАМ ЈЕ НАЈВЕЋИ ПРОТИВНИК: Селектор ватерполиста Урош Стевановић о изазовима који стоје пред делфинима у овој и наредној години

FOTO: VSS

Kada je trofejni selektor Dejan Savić 1. oktobra 2022. iznenada podneo ostavku, bilo je jasno da je najozbiljniji kandidat za njegovog naslednika. Koju nedelju kasnije čelnici VSS imenovali su ga za kormilara "delfina", koji će se truditi da se 2022. kada su bili deveti na EP u Splitu i peti na SP u Budimpešti, nikad ne ponovi.

Novi strateg olimpijskog pobednika je jedan od malobrojnih trenera koji je kraj bazena stao kada je završio fakultet i strpljivo gradio svoju karijeru. Počeo je u mlađim kategorijama prvo Crvene zvezde, pa Partizana, da bi pažnju na sebe skrenuo kada je postao pomoćnik Igora Milanovića u šampionskom timu crno-belih, koji je 2011. pokorio Evropu.

Ipak, njegovo remek-delo je Radnički, koji je preuzeo početkom 2014. Sa Kragujevčanima je prošao sve: i finale Lige šampiona 2014, i pad u Drugu ligu Srbije zbog bankrotstva kluba, do prvaka Srbije i redovnog učesnika Lige šampiona. Bio je u stručnom štabu Dejana Savića, radovao se olimpijskom zlatu 2016, da bi 2017. preuzeo brigu o mladima, s kojima ima zlato i dva srebra na SP i titulu prvaka Evrope.

Preuzeli ste reprezentaciju posle iznenadne ostavke Dejana Savića. Da li ste seli na vruću klupu u najnezgodnijem trenutku za srpski vaterpolo?

- Ne bih rekao da je najnezgodniji trenutak za preuzimanje reprezentacije, bilo je i ranije rezultatskih neuspeha kao prelomnih trenutaka u seniorskoj reprezentaciji, Olimpijske igre u Atlanti 1996, Evropsko prvenstvo u Firenci 1999, Svetsko prvenstvo u Barseloni 2013, nadam se da će i sada reakcija igrača biti prava kao i u tim trenucima. Ovo je vrhunac trenerskog posla i jednostavno ne može da se bira trenutak kada će do toga doći, nisam razmišljao ni sekundu kada mi je ponuđeno mesto selektora.

Vaš izbor je bio logičan, jer ste od 2017. vodili mlađe selekcije. Koliko vam to sada pomaže?

- Jedini sledeći iskorak u karijeri je selektorsko mesto, prošao sam sve u klupskoj a i u reprezentativnoj karijeri radeći sa svim kategorijama. U tradiciji i sistemu rada u vaterpolo savezu ovo je bilo prirodan tok događaja koji se i ranije poštovao.

Krajem 2022. i prvih dana nove godine debitovali ste na klupi Srbije na američkoj turneji?

- Ova akcija reprezentacije je ranije bila dogovorena i svakako nam je koristilo da se prvi put okupimo, upoznamo sa planom i programom za nastavak godine i novim zadacima u sistemu igre koje želimo da sprovedemo.

Šta su dueli sa Amerikancima i Špancima pokazali. Koje su mane, koje vrline, na čemu se mora raditi u budućnosti?

- Iz utakmice u utakmicu izgledali smo bolje, što individualno, što i ekipno, i to je ono najvažnije. Daleko je još od onoga što želimo i sigurno možemo, ali smo napravili sigurno prvi iskorak ka napred.

Da li su igrači pod pritiskom prethodne generacije koja je osvojila sve što je mogla da osvoji. I koliko je prednost to što u ovom timu ima i igrača koji su bili deo tog zlatnog tima?

- Sada sam, na prvom okupljanju, video ogromnu želju i posvećenost za uspehom na narednim takmičenjima i siguran sam da ćemo dati svoj maksimum na svakom treningu, utakmici i prvenstvu. Iskustvo i medalje koje su osvojili u prethodnom periodu su sigurno veliki plus za reprezentaciju i igrače koji budu igrali da nastavimo sa tradicijom vaterpola u Srbiji.

Mladi su evropski i svetski prvaci, koliko mogu u seniorskoj konkurenciji?

- Od 2019. godine osvajamo u kontinuitetu medalje na evropskim i svetskim prvenstvima za mlađe kategorije i određen broj igrača je pokazao potencijal i za seniorsku reprezentaciju. Na njima je da nastave još više i jače da rade i da kroz igre u klubovima zasluže i poziv za seniorsku reprezentaciju.

Mada ste godinama u sistemu vaterpolo reprezentacije, pretpostavljamo da ćete doneti i nešto novo, svoje. Na čemu ćete insistirati?

- Naporan i mukotrpan rad je jedini način da napravimo atmosferu i tim koji će biti konkurentan na svim takmičenjima.

Poslednjih godina zbog promena pravila igra je ubrzana, a mi nismo plivačka nacija. Koliko je to problem za našu selekciju?

- To je jedan od elemenata igre gde smo bili podređeni u odnosu na druge reprezentacije u prethodnom periodu, ali ne mislim da je problem koji je nerešiv, jednostavno ćemo više raditi na fizičkoj pripremi.

Vidimo i da pojedini treneri u svetu igraju i bez centra?

- To je samo jedna od taktičkih varijanti koji koriste mnogi u ovom trenutku, imamo igrače koji su obučeni da odgovore i igraju u tom sistemu.

Kao svaki trener u vaterpolu, vi ste naučili da pakleno radite sa igračima da biste došli do rezultata. Međutim, u seniorskoj konkurenciji kalendar je prenatrpan. Kako ćete se izboriti sa time?

- Nažalost jedino što nam je potrebno je vreme koga nemamo. Klupska i reprezentativna sezona je prenatrpana što sigurno ne ide u prilog nikome. Od SP u Fukuoki u julu zaključno sa OI u Parizu 2024. ima četiri velika takmičenja u godinu dana, EP u januaru u Izraelu i SP u februaru u Kataru, što je apsurdno i ne znam da li je takva situacija bila ikada ranije, dodajte na to klupsku sezonu i stvarno ne znam koliko će uopšte biti dana za reprezentativne pripreme.

Od jula 2023. do februara 2024, biće održana dva svetska i jedno evropsko prvenstvo. Koji je glavni cilj i kako sve to pregrmeti?

- Glavni cilj pred nama je kvalifikovati se na Olimpijske igre u Parizu. Za to imamo dva svetska i jedno evropsko prvenstvo na kojima želimo da se vratimo u borbu za medalje. Nikad teže neće biti, ali kako je nama tako je i drugima. 

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

POLICIJA BLOKIRA PRILAZ: Stigao bager u dvorište kuće gde je nestala mala Danka (FOTO/VIDEO)