SRBIJA JE PONOSNA! "Orlovi" pobedom nad Holandijom završili Svetsko prvenstvo: Đeronini klinci blistali za preokret

Novosti online

23. 01. 2023. u 19:37

RUKOMETNA reprezentacija Srbije pobedom rezultatom 32:30 nad Holandijom oprostila se od Svetskog prvenstva u Poljskoj.

СРБИЈА ЈЕ ПОНОСНА! Орлови победом над Холандијом завршили Светско првенство: Ђеронини клинци блистали за преокрет

FOTO: Tanjug

Bila je ovo utakmica u kojoj nismo iskoristili krila na pravi način, nedostajalo je žara u našoj igri, prosto nismo ličili na onaj tim iz prethodnih mečeva. Đeronini izabranici načinili su veliki broj grešaka kako u ofanzivnom, tako i u defanzivnom segmentu igre. 

Delovali su potpuno dekoncentrisano, neporepoznatljivo, a na sve se nadoveozao i veliki broj sudijskih grešaka koje nisu išle u našu korist, i koje su lako mogle da odrede konačan iskod ovog meča. Ipak, uprkos svim problemimam, uspeli su naši rukometaši da trijumfalno napuste Katovice, u kojima su probeli ceo tok Svetskog prvenstva.

Holandija je od samog starta preuzela vođstvo, igra po krilima i brzi centar, kojim su ekspresno odgovarali gotovo na svaki naš gol bili su nerešiva enigma.  Krila orlova sa druge strane potpuno odsečena, pa su Pešmalbek sa pivot, i po koji projektil sa bekovskih pozicija bili praktično jedino rešenje u napadu celim tokom prvog dela utakmice. 

Na svu muku i probleme na parketu, Đerona ostaje i bez Marsenića, zbog crvenog kartona koji je naš rukometni ratnik dobio  u 19. minutu.

Marsenić je pregrubo ušao u duel, Češke sudije su otišle da pogledaju usporeni snimak, i nakon provere donose odluku da isključe jednog od naših najboljih igrača.

Poluvreme u kom je naša reprezentacija išla iz problema u problem završeno je sa dva gola deficita Srbije, što je još bilo i dobro, s obzirom na to kako su se stvari na parketu odvijale.

Đerona odlučuje da uvede igrače željne dokazivanja. Dodić i Vorkapić na parketu, a Srbija na njihovim krilima uspeva da stigne do prvog vođstva na meču u 35, minutu. 

I onda, na scenu stupa čudesni Marko Milosavljević. Momak koji je ponikao u RK Železniku, a sadašnji član španskog Ademar Leona slao je projektile i cepao protivničku mrežu iz napada u napad. Prednost orlova na minut do kraja iznosila je dva gola prednosti, i tada je bilo jasno da nema povratka za "lale".

Najefikasniji u našim redovima bio je pomenuti Milosavljević sa 9 golova, Pešmalbek je pet puta tresao mrežu, a Ilić kapiten, četiri puta.

Srbija ovom pobedom nije uspela da se domogne plasmana u kvalifikacije za OI, ali uzdignute glave napušta Svetko prvenstvu u Poljskoj, na kom je ostavila sjajan utisak.

Standings provided by Sofascore

Srbiju sada očekuje nastavak kvalifikacija za Evropsko prvenstvo na kojem će se deliti još dve vize za Olimpijske igre u Parizu. Podsećanja radi, Srbija je u gruši sa Norveškom, Finskom i Slovačkom, a posle dve odigrane runde, Norveška i Srbija imaju po četiri, dok su Finska i Slovačka bez bodova. U martu, Srbiju očekuje dvomeč sa selekcijom Norveške.

U drugom meču koji je bio od velikog značaja, Hrvatska je pobedila Bahrein sa 43:32 (17:16), obezbedila je deveto mesto, a samim tim, gotovo izvesno i mesto u kvalifikacijama za Olimpijske igre u Parizu.

DRUGO POLUVREME

KRAJ MEČA

57. minut - Milosavljeviiiić! Bombarduje protivnika momak iz Železnika. Međutim sedmerac za Holandiju i igrač više nakon brzog centra. Ali brani Milosavljev! Neverovatni golman Srbije. Tri minuta do kraja, dva gola prednosti i napad za Srbiju.

56. minut - Ponovo čudesna odbrana Milosavljeva! Kakva drama u finišu, 4 minuta do kraja, gol prednosti za našu reprezenaciju.

54. minut - Šta radi Milosavljević! Ovo je njegov osmi gol, svih osam u drugom poluvremenu, Srbija ima 30:29.

49 minut - Kakav gol Vorkapića! Đeronini klinci blistaju u nastavku, Srbija ima gol prednosti, 28:27.

48. minut - Ponovo Milosavljević! Ali ponovo taj brzi centar, i ponovo Holandija ekspresno izjednačuje, 27:27.

47. minut - Gol,gol,gol! Milosavljević pokazuje kakav napadački arsenal poseduje, još jedna golčina specijaliste za defanzivu. Potom isti igrač i krade loptu i pokađa u kontri, njegovih 5 pogodaka, i to samo u drugom poluvremenu. Na drugoj strani rukometaš Libeka, Velde donosi izjednačenje, 26:26. Kukić ne može da nastaiv utakmicu, i kreće ka svlačionivi, još uvek nije jasni šta je u pitanju.

46. minut - Gol Pešmalbek i iskuljčenje za Holandiju, 24:25.

45. minut - Kakav cepelin Holanđana. Šagen prelepim golom donosi prednost Holandiji, a potom još jedna izgubljena lopte naše reprezentacije i još jedna munjevita kontra, 23:25.

44. minut - Vanja Ilić pogađa sa sedam metara! 

43. minut - Nova greška, nova kazna za Srbiju. Izgubljena lopta, ponovo kontra Holanđana, i gol za novo vođstvo našeg rivala.

41. minut - Orbović ponovo! Pre toga je Stejns stigao do 5. gola na meču, a potom i još jedan pododak našeg rivala, 22:22.

39. minut - Novi gol Milosavljevića, ponovo je nerešeno 20:20, zaustavili smo brzi centar Holanđana, a potom strašna odbrana Milosavljev! Ide napad na drugoj strani, i gol za Srbiju! Bomba Orbovića! 

37. minut - Sedmerac Holandija! Cupara na gol, ali ovoga puta nije izašao kao pobednik iz duela sa protivnikom, Velde nepogrešiv. 

36. minut - Holandija sa igračem manje do gola. Nekako su napravili višak, a Šagen za krila matira Milosavljeva.

35. minut - Projektil Dodića! Momak koji je predviđen da bude predvodnik nove rukometne generacije Srbije snažnim udarcem za prvo vođstvo naše reprezentacije

34. minut - Imamo igrača više! Stejns je pogodio za Holanđane pre toga, ali je Vukašin Vorkapić kao šilo prošao sa krila i zakucao loptu iza leđa protivničkog golmana, 18:18.

33. minut - Ponovo Mislovaljević! Sjajan odgovor Srbije u nastavku, izjednačenje. 

32. minut - Golčina Milosavljevića! Mladi Dodić je ušao u igru, odložio loptu našem defanzivnom specijalisti, a ovaj preko bloka projektilom smanjuje na 16:17. 

PRVO POLUVREME

Poluvreme u kom nismo iskoristili krila na pravi način, nedostajalo je žara u našoj igri. Đeronini izabranici načinili su veliki broj grešaka, delovali potpuno dekoncentrisano u napadu, a na sve se nadovezao i veliki broj sudijskih grešaka koje nisu išle u našu korist. Podsetimo, Đerona zbog crvenog kartona koji je dobio Marsenić u 19. minutu neće moći da računa do kraja meča na jednog od najboljih reprezentativaca. Poluvreme u kom je naša reprezentacija išla iz problema u problem završeno je sa dva gola deficita Srbije, što je još i dobro, s obzirom kako su se stvari na parketu odvijale.  

30. minut - Kakva sudijska greška! Sada i Srbija ima igrača manje, Abutović je navodno u predelu vrata zakačio protivnika. Sledi odlična intervencija Milosavljevića, pa gol Đorđića, i onda dve izgubljene lopte, a Holandija ide na 15:17.

Najefikasniji u redovima srpske reprezentacije je Pešmalbek sa 4 gola. 

28. minut - Srbija ponovo sa igračem više! Stavast nakon gola ide na klupu dva minuta, a Pešmalbek ponovo se pozicije pivota do lakog gola. 

26. minut - Smits ponovo do gola. Pa zatim i izgubljena lopta Srbije, a Ivar Stavast bombom sa bekovske pozicije za novih +2 Holanđana.

24. minut - Gol, gol, gol! Pešmalbek sjajno sa pivota, Srbija do izjednačenja. Holanđani preko Stejnsa munjevito uzvraćaju, ali sledi odgovor orlova preko krila, drugi gol Radivojevića, ponovo je nerešeno, 13:13.

23. minut - Srbija sa igračem više ponovo! Jansen ide na klupu, a Ilić na liniju od sedam metara. I gol je, ponovo smo na samo -1. 

21. minut - Ilić pogađa, Srbija na -1 uprkos svim problemima sa kojiam se susrećemo danas.

19. minut - Crveni karton za Marsenića! Veliki gubitak, Marsenić je pregrubo ušao u duel, dobio isključenje. Češke sudije odlaze da pogledaju usporeni snimak, i nakon provere donose odluku da isključe jednog od naših najboljih igrača. Problem za problemom...

18. minut - Stejns je ušao u igru prvi put, i odmah zvezda lala do gola. Na drugoj strani Đorđić lepo pronalazi Marsenića na pivotu koji pogađa, 9:10.

17. minut - Majstorija Radivojevića! Uleteo je miljenik nacije sa krila i onda savršenim lobom smanjuje na 8:9. 

16. minut - Sedmerac za Đeronine momke i igrač više! Ilić buši protivničku mrežu, a Holanđani gube loptu, imamo priliku da sa igračem više dođemo na -1.

15. minut - Braniii Cupara sedmerac! Srbija je sada i sa igračem manje, a Cupara maestralnim refleksom sprečava našeg rivala da ode na +3. Srbija ne koristi napad, ali zato to čini naš rival, koji sada ima 9:6.

14. minut - Milosavljev čini čuda na golu! Njegova već šesta odbrana, Radivojević na drugoj strani pokušava iz teške pozicije sa krila, ali brani golman Holandije sjajno.

13. minut - Ilić sa pivota! Sjajnose omaleni kapiten Srbije ušunjao među gorostase holandse defanzive i rešava situaciju 1 na 1 sa golmanom pogotkom, 6:8.

12. minut - Gol, Kukić! Smits je promašio čist zicer nakon što je sjajno prošao po krilu, a Kukić smanjuje na 7:5.

10. minut - Srbija konačno do gola! Nije to bila izgrađena akcija, ali Pešmalbek izgurava dva defanzivca Holanđana i na snagu pronalzi put do mreže. 

8. minut - Novi sedmerac za Holandiju! Ponovo Smits, i ponovo pogađa, ne koristimo ni igrača više, Holandija beži na tri gola prednosti i ima posed lopte, koji koristi za 3:7. Jako loš početak meča, potpuno neprepoznatljiva Srbija. 

6. minut - Srbija dva minuta sa igračem više! Sudije dižu ruku za pasivan napad, ali Smits sa poslednje dozvoljenim dodirom za 4:2. Usledio je napad Srbije, Borzaš koristi igrača više, ali na drugoj strani čini novi sedmerac. Smits ponovo preuzima odgovornost, i ovoga puta nepogrešiv, 3:5.

4. minut - Loš početak Srbije, bez motiva, bez želje u ovim uvodnim minutima. Čak tri izgubljene lopte, a potom i Pešmalbek pravi sedmerac. Najefikasniji igrač Holanđana na ovom šampionatu, Smits, pogađa prečku, ali se lopta srećno odbija u ruke naših rivala. Holanđani potom greše, Orbović pogađa sa krila, pa brzi centar Holandije i ekspresno vraćaju dva gola prednosti. 

2. minut - Sjajni Milosavljev! Čist zicer je sada odbranio golman Srbije koji je toliko nedostajao protiv Nemačke, Srbija gubi loptu u naredna dva namapada a Stejns i Bajers u kontri to suorovo kažnjavaju. Lale do rana dva gola prednosti. 

 

UOČI MEČA

Nadu o prolasku među osam najboljih na planeti raspršila je Nemačka, ali zato protiv "lala" "orlovi" ne bi smeli da pokažu znake opuštanja, kao u meču sa Argentinom u prvom poluvremenu. Današnji rival je, takođe, doživeo samo dva poraza na takmičenju i to od istih protivnika kao i Srbija (Norveška 26:27 i Nemačka 26:33). Razočaranje usled eliminacije u taboru Srbije moraju što pre da zaborave, jer vizu za OI mogu još da izvade, tačnije da se dočepaju kvalifikacija, koje će biti na programu u martu naredne godine.

- Gajili smo nadu do poslednjeg trenutka da će Holandija iznenaditi Nemačku, nažalost, golman "pancera" Vulf bio je kao zid. Iako znamo da nemamo šanse za četvrtfinale, jasno nam je da moramo da završimo na što boljoj poziciji, pobedom protiv Holandije, što uopšte neće biti lako. Igrači su veoma umorni, treba ih oporaviti za poslednji, ali jako bitan meč. Imamo šansu da završimo na devetoj ili desetoj poziciji, i da se nadamo kvalifikacijama za OI 2024. godine u Parizu - naglasio je za sajt RSS selektor "orlova" Toni Đerona.

FOTO: Tanjug

Potom je Španac dao analizu Holandije, koja je protiv Norveške takođe imala osetnu prednost, ali su poklekli u drugom delu, baš kao i naši rukometaši.

- Igraju isto svaki meč, žustro i uz brzu tranziciju. Uvek pokušavaju da nađu opciju u napadu. Biće fizički naporno. Nadam se da će nam mogućnost menjanja igračkog kadra dati svežinu. Očekuje nas potpuno drugačija utakmica nego kao protiv Argentine - podvukao je Đerona.

Poraz Hrvata ili pobeda od "plus 14"

Rukometaši Srbije imaju dva puta da dođu do toliko željenih devetog ili desetog mesta. U pol-poziciji da budu najbolji od preostalih selekcija koje su takmičenje završile posle drugog kruga imaju Hrvati, koji imaju pet bodova i u današnjem meču (18.00) sa Bahreinom mogu da stignu do vrednih sedam poena, odnosno sigurne devete pozicije. Ukoliko "kauboji", očekivano, opravdaju ulogu favorita, "orlovima" je za desetu poziciju potrebna pobeda od 14 razlike protiv Holandije da bi prestigli Sloveniju na osnovu gol-razlike.

Naravno, ova kalkulacija dolazi u obzir samo ako za 12 meseci na EP takmičenje na Starom kontinentu osvoji jedna od selekcija koja je već izborila kvalifikacije za OI, ili Egipat podigne pehar na afričkom turniru u januaru 2024.

BONUS VIDEO: NEPOZNATI AUSTRALIJAN OPEN: Ovo možda niste znali o poznatom teniskom turniru

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (3)

ŠOK: Rafael Nadal deklasiran u Barseloni