KAKVA DRAMA! Srbija i Norveška priredili spektakl na Svetskom prvenstvu, "orlovi" uz veliki peh ispustili pobedu

Novosti online

19. 01. 2023. u 21:59 >> 21:59

RUKOMETNA reprezentacija Srbije je odigrala izvrsno na startu druge faze šampionata planete, imala i pet razlike protiv velikog favorita, ali je na kraju izgubila: Norveška je iskoristila oslabljene "orlove", koji su doživeli i novi peh, da uz preokret dođu do trijumfa od 31:28 (14:17). Time su naši reprezentativci ostali bez šansi da izbore četvrtfinale, time i kvalifikacije za Olimpijske igre čiji je domaćin 2024. godine Pariz.

КАКВА ДРАМА! Србија и Норвешка приредили спектакл на Светском првенству, орлови уз велики пех испустили победу

FOTO: Tanjug/AP

Svetsko prvenstvo u rukometu 2023 je veliki izazov za sve učesnike, jer predaha baš i nema, igra se na svaka dva dana, a povrede nisu retka pojava. Srbija je već na startu takmičenja ostala bez Predraga Vejina, a u 30. minutu ovog meča i bez još jednog desnog beka, Jovice Nikolića, kome je stradalo koleno.


Ipak, iako nisu u bili u najjačem sastavu i iako je rival bio tim koji je prošli put igrao četvrtfinala, a na prethodna dva šampionata sveta bio finalista, odbrana "orlova" je isprva bila ta koja je potpuno oduševila srpske ljubitelje rukometa, a zbog čega su se norveški navijači neretko hvatali za glavu.


Jedan od najboljih rukometaša sveta, Sander Sagoson, nije uspeo da postigne gol u prvom poluvremenu, njegove kolege su često nailazile na bravure Dejana Milosavljeva na gol-linij Srbije, a srpski bekovi su, što preko Đorđića, što preko Orbovića, mučili rivala iz minuta u minut. To je, uz brze odgovore na svaki norveški izazov, donosilo i četiri razlike Srbiji u uvodnom delu meča, poslednji put sa 16:12.


Naraslo je to i na velikih +5 usled nekoliko nestvarnih odbrana Milosavljeva, ali tih 19:14 jako se brzo "istopilo".

Velikom serijom, od 8:3, kojoj su "kumovale" i četiri tehničke greške naših reprezentativaca, Norveška je izjednačila na 22:22 u 43. minutu. Bila je u velikom naletu, Đerona je tražio tajmaut, vratio startere, ali...

Uz gromoglasnu podršku brojnih Norvežana s tribina u Katovicama, odbranu koja je zaustavila srpske bekove, a sve vreme dobro motrila na krila "orlova" (koja, prosto, nisu dovoljno korišćena), ekipa favorita je tu ulogu počela da opravdava.


I, praktično, da drži čas iz školskog igranja modernog rukometa - smireno u odbrani, a raznovrsno u napadu, jer su golovi davani i sa krilnih pozicija, i od strane razigranog Sagosona (četiri gola za uvodnih 15-ak minuta igre u drugom delu meča), a bilo je i pogodaka sa celog terena, jer naš državni tim nije ni i situacijama s dva pivota, kada je uveliko gubio, uspevao da to materijalizuje.


Poraz od Norveške, naravno, nije strašan sam po sebi - donekle je i očekivan jer je u pitanju daleko iskusniji rival, i kolektivno i individualno posmatrano. Ipak, ostaje žal jer se u ovoj ekipi Srbije video žar koji odavno nije, a i talenat za visoke domete. Na prošlom šampionatu sveta "orlova" nije bilo, pre toga se nije prošla grupna faza, tako da je iskorak napravljen, pa ako se nastavi tim koracima - imaju se čemu ljubitelji ovog sporta nadati u našoj zemlji.

U narednom kolu, u subotu, igraju Argentina - Srbija od 15.30, potom Katar - Norveška od 18 časova, te Holandija - Nemačka od 20.30.

Svetsko prvenstvo u rukometu 2023., 1. kolo druge faze

Srbija - Norveška 28:31
(17:14)
Srbija: Bomaštar, Vorkapić 1, Borzaš, Abutović, Radivojević 5, N. Ilić 3, Pešmalbek 2, V. Ilić, Kukić 2, Popović, Nikolić 2, Marsenić 2, Orbović 5, Milosavljević 1, Dodić, Đorđić 5, Cupara, Milosavljev
Norveška: Ek, Sagosen 5, Berhold 5, Overjordet, Overbi 3, Severas, Toft, Bjornsen 2, Gulerud 4, Johanesen 2, Reinkind 1, Grondal, Bergerud, Sosltad, Guliksen, Blonc 4, Rod 3

 

KRAJ Srbija - Norveška 28:31

59' - Everbi daje gol sa linije od šest metara, posle Sagosenove odlične asistencije, Norveška vodi sa 30:26.

58' - Đorđić daje gol, Srbija prelazi na odbranu 5+1 - gubi sa 26:29

57' - Tobijas Bergerud "skida" zicer Bogdanu Radivojeviću u kontri Srbije...

57' - Marko Milosavljević hvata loptu posle odbrane norveškog golmana i daje gol - 25:29. Još četiri minuta...

56' - Greše naši u napadu, a konačno su pogrešili i Norvežani. Ali, pet je razlike za njih, još četiri i po minuta do kraja.

54' - Sa dva pivota je igrala Srbija, bez golmana, nije se dao gol - a primio se, preko Guleroda, pogodak sa celog terena - 24:29. Na sve to, probijanje je dosuđeno Lazaru Kukiću. Baš baš ne ide "orlovima" otkako se teže povredio Jovica Nikolić u 30. minutu...

53' - Ne vredi, ne ide pa ne ide. Ni povratak startera na mestu krila ne pomaže, "orlovi" gube loptu, a rival uz srećan odbitak od bloka - postiže gol za 24:28. Traži Đerona tajmaut. Na semaforu u rubrici "proteklo vreme od početka meča" piše 52:47, dakle malo više od sedam minuta do kraja...

51' - Brani Cupara! Evo nade da se "orlovi" vrate u igru. 

50' - Norveška odlazi na tri gola prednosti. I ima šansu za 24:28, jer ima loptu i novi napad...

48' - Kukić uzvraća udarac, 24:25, ali Blonc sada postiže svoj treći gol, no ni Cupara, koji je zamenio Milosavljeva, nije uspeo da spreči taj pogodak - 24:26.

48' - Jedan od najboljih igrača sveta, Sagosen, koji nije dao nijedan gol u prvom poluvremenu, sada, sa zemlje, ispod ruke, kroz noge Milosavljeva, daje svoj četvrti gol - 23:25.

47' - Vukašin Vorkapić konačno prekida crnu seriju Srbije, koja nije dala gol više od četiri minuta - 23:24 je vođstvo rivala.

46' - Kukić je u igri umesto mladog Dodića, vratila se startna bekovska postava Srbije na teren, ali Đorđiću je šut izblokiran, a Blonc u kontri donosi 22:24 Norveškoj.

44' - Ne pomaže ni tajmaut. Posle kiksa "orlova", a u igru su ušli i Đorđić i na krilu Vorkapić, Blonc daje gol za Norvešku - 22:23 gubi Srbija. Pre desetak minuta je bilo +5 za "orlove". Srbija nije dala gol već tri minuta i deset sekundi. Kreće u novu akciju. A onda Dodić pravi prekršaj u napadu. Pravi, srećom, isto to i O'Saliven.

43' - Vratili su se Norvežani, kažnjavaju što je Dodić kasnio u izlasku, a time i Abutović sa ulaskom u odbranu - 22:22, naš selektor Toni Đerona traži tajmaut. Serija Norveške od 8:3 otkako je Srbija imala 19:14.

42' - U igri je naš najtalentovaniji igrač, MVP juniorskog prvenstva Evrope, Stefan Dodić, koji proigrava Borzaša, a ovaj Radivojevića - za 22:20. Ali, odmah uzvraćju kompletnirani Norvežani, sada je opet samo +1 za "orlove"

41' - Johanesen približava Norvešku na gol razlike, 21:20.

40' - Bogdan Radivojević je precizno izveo sedmerac, trećim golom na meču donosi Srbiji 21:19.

40' - Konačno dobra stvar za "orlove", Sagosen je isključen. I, nedugo zatim, Marsenić je iznudio sedmerac.

39' - Novi pogodak Norežana, i to uz dosta sreće, posle odbrane Milosavljeva lopta se odbila u mrežu naše nacionalne selekcije. Samo gol razlike za Srbiju, 20:19 je, a bilo je 19:14.

38' - Greška, nova, i to kobna. Borzašu beži lopta, Norvežani je uzimaju i postižu gol s celog terena (Sagosen, tek prvi pogodak na utakmici) jer su "orlovi" igrali bez golmana. A onda sui naši prokockali novi napad. Treći zaredom.

37' - Pešmalbek, s igračem manje (ali bez golmana na golu) donosi Srbiji +4 na lob-asistenciju Uroša Borzaša, ali odmah uzvraća Red, 20:17.

36' - Greška, greška... Najpre u napadu greše naši, pa Marsenić pravi prekršaj za iskučenje, ali je iz igre isključen tek nakon što je Johanesen, koga je faulirao, proigrao Overbija, a ovaj dao gol za prilazak Norveške na 19:16. Srbija sa igračem manje dva minuta.

36' - Uhvatili su Norvežani naše na "spavanju", brzom akcijom su, uz gol Jornsena, prišli na 19:15.

35' - Šta radi Dejan Milosavljev! Deseta odbrana! Bartholdu je skinuo zicer, a onda Marsenić donosi pet razlike Srbiji - 19:14! Kakva igra "orlova"...

34' - Jedini zdrav desni bek Srbije, Miloš Orbović, daje peti gol, iz šestog šuta, Srbija vodi sa 18:14!

33' - "Kradu" loptu naši, Kukić na pravom mestu i akciju će sada započeti "orlovi".

32' - Nisu naši realizovali svoju akciju, ali Milosavljev opet brani, i to nogom, šut Johanesena. Šteta što se lopta vratila Norvežanima...

31' - Počeo je drugi deo meča, i to odbranom sjajnog Dejana Milosavljeva, koji je osmi put zaustavio šut rivala, ovoga puta Bartholda s levog krila.

Kraj poluvremena, uz gol Orbovića za 17:14, posle preciznog sedmerca Bartholda. Kakvih je ovo 30 minuta bilo... Čudesna igra Srbije, koja je doživela peh pred veliki predah. Ali, ostaje nada da će "orlovi" nastaviti nesmanjenim žaroom i u nastavku ovog izuzetno važnog meča 1. kola druge faze šampionata planete. Podsetimo, samo dve najbolje ekipe iz grupe idu u četvrtfinale.

30' - Sedmerac su iznudili Norvežani, ali u padu je Jovica Nikolić izgleda teže povredio koleno. Iznose ga saigrači, ne može da se osloni na desnu nogu. Užasna situacija... Kakav peh, Orbović ostaje jedini srpski desni bek, jer je teže povređen na startu takmičenja Predrag Vejin.

29' - Nije uspela akcija Srbije posle minuta predaha, Nikolić je šutirao pored gola. Norveška u napadu, gubi sa tri razlike.

28' - Red kažnjava pasivan napad Srbije (za koji je "kriva" izvrsna odbrana Norveške na bekovima "orlova") - smanjena je prednost naše nacionalne selekcije na 16:13, selektor Đerona traži tajmaut. Još minut i 43 sekunde do kraja prvog poluvremena.

27' - Gol Jovice Nikolića u padu, s pozicije levog beka, a brza akcija Norveške nije joj donela pogodak, Berhold je pogodio stativu! Srbija vodi 16:12 i ima loptu.

27' - Šteta, lepa akcija Kukića i Pešmalbeka nije donela pogodak, ali greše na drugoj strani i rivali Srbije, "orlovi" im uzimaju loptu. Po dve izgubljene lopte imaju oba tima.

25' - Pešmalbek daje gol, Srbije odlazi na +4! Rival traži tajmaut. Ovh 15:11 za Srbiju Norvežani nisu očekivali. Podsetimo, Norveška je prošli šampionat sveta završila u četvrtfinalu, a prethodno je dvaput u nizu igrala finale.

24' - Nemanja Ilić 3/3 sa sedam metara, Srbija je opet na +3, vodi sa 14:11.

23' - Odlično je, s igračem manje, Petar Đorđić izndio sedmerac. A taman će se kompletirati redovi Srbije.

23' - Opet s dva pivota igraju Norvežani kad imaju rukometaša više, a Overbi to koristi za gol i prilazak na 13:11.

21' - Probija se mladi Jovica Nikolić s leve strane, ne odustaje iako je obgrljen i iako je promašio malopre iz izglednije situacije i - daje gol! Srbija vodi sa 13:9, ali nedugo zatim - iskučen je Abutović, što Barthold koristi da ponovo realizuje sedmerac - 13:10.

20' - Opet brani 26-godišnji Dejan Milosavljev! Šesti put na meču!

19' - Milosavljev brani šut Johanesena koji se driblingom oslobodio čuvara na mestu levog beka, ali nije uspeo da savlada golmana Srbije. No, nakon što naši nisu iskoristili napad, Milosavljev brani zicer, te posle te, pete njegove odbrane, Radivojević daje gol za velikih 12:9!

18' - Kapiten Nemanja Ilić realizuje i drugi sedmerac, ovoga puta zbog prekršaja nad Pešmalbekom, koji je iznudio i isključenje rivala.

17' - Bjernsen s desnog krila matira Milosavljeva posle školskog skok-šuta - 10:9 je prednost Srbije.

15' - Nisu uspeli "orlovi" da daju gol u napadu u kome su nastupili bez golmana između stativa, a brza akcija rivala donela im je, preko Guleruda, prilazak na 9:8. Privremeni prilazak, jer je prvi gol dalo srpsko desno krilo, Bogdan Radivojević - 10:8

14'  - Lazar Kukić se probija po levoj strani i, u situaciji sa igračem više, daje gol za velikih 9:6 za Srbiju, 20-ak sekundi nakon nove odbrane Milosavljeva. A potom Norveška kompletira redove, a Srbija ostaje s igračem manje, jer je Abutović isključen (i napravio je sedmerac, koji Barthold koristi za svoj treći gol na meču).

13' - Odlazi Srbija na +2, posle sedmerca zbog prekšraja nad Marsenićem. Tih 8:6 je sjajna stvar, ali malo brine što startni pivot Srbije hramlje. A nije dovoljno oporavljen ni Pešmalbek...

12' - Johanesen daje gol probojem kroz odbranu Srbije - 7:6. A onda grub prekršaj nad Marsenićem na liniji od šest metara. Dva minuta iskučenja za Petera Everbija zbog nasrtaja...

11' - Đorđić nastavlja sjajnu igru srpskih bekova, 7:5 posle njegovog novog gola.

10' - Odmah odgovaraju Norvežani, O'Saliven precizan s leve strane, šut 2/2, srpska prednost spala je na 6:5.

9' - Na brzi gol Norveške s levog krila, odgovaraju i "brzim centrom" naši rukometaši, te Miloš Orbović s pozicije desnog beka daje još jedan gol 6:4.

8' - Orbović, koji se dosad isticao defanzivnim bravurama, sada briljira u napadu. Posle gola i asistencije na samom startu, daje i drugi gol - 5:3 za Srbiju.

7' - Petar Đorđić postiže drugi gol na meču, sad iz skok-šut "zadrške" - 4:3 vodi Srbija.

6' - Đorđić donosi Srbiji novu prednost, ali vrlo brzo uzvraćaju Norvežani, 3:3 je.

5'- Prva odbrana Milosavljeva... a onda šteta! Cepelin Bogdana Radivojevića nije uspeo, prestup je napravilo srpsko desno krilo, a onda uzvraća Kristijan O'Saliven, koji postiže gol za 2:2.

4' - Magfnus Gulerud, u igru s dva pivota, upisuje Norvešku na semafor - 2:1 je prednost srbije.

4' - Sjajno igraju naši! S igračem manje, Orbović je izuzetno proigrao Marsenića a ovaj u padu poslao neodbranjiv, lukav felš za 2:0.

3' - Skoro dva minuta traje napad Norveške i okončan je - iskuljčenjem našeg reprezentativca Milosavljevića. I dalje u akciji "crveni" - kojima na kraju lopta beži.

1'- Orbović odlično šutira s pozicije levog beka, Srbija vodi 1:0 

Počelo je!

20.20 - Bliži se početak utakmice "orlova"...

19.28 - Kakva pobeda Nemačke... rezultatom 39:19 je deklasirana Argentina, pa sada u grupi u kojoj su "orlovi" na tabeli je stanje takvo da Nemačka ima šest bodova, Norveška (uz meč manje) i Holandija po četiri, Srbija dva,  a na nuli su ostali Katar i Argentina. Zato je od izuzetne važnosti da Srbija savlada Norvešku večeras. A norveška reprezentacija, koja je na prošlom šampionatu sveta stigla do četvrtfinala - na prethodna dva, 2017. i 2019. igrala je u finalima. Naša reprezentacija je poslednji put medalju na Svetskom prvenstvu u rukometu osvojila 2001, kada je ponovila podvig iz 1999, i bila treća.

18.38 - Argentina je umalo osvojila prvo mesto u svojoj grupi. A na poluvremenu gubi sa čak 24:11 od Nemačke, koja je uz mnogo muka i uloženog truda izvojevala pobedu nad Srbijom...

18.00 - U pored toga što je gubila od Katara sa pet razlike u prvom poluvremenu, a poslednji put sa 13:18, Holandija je sjajnom igrom u drugih 30 minuta, koje je dobila sa 17:11, napravila preokret i pobedila sa 32:30. Sada, u 18 časova, počeo je drugi meč "naše" grupe, Nemačka - Argentina.

Uoči utakmice

Nakon izuzetno uzbudljive prve faze, u kojoj su izabranici selektora Tonija Đerone savladali Alžir i Katar, a tesno izgubili od trostrukog prvaka sveta, Nemačke, slede tri nova izazova.

Prvi rival je moćna Norveška (koja je, podsetimo, u poslednjem meču prve faze napravila preokret i, iako je gubila sa 9:15, savladala Holandiju sa 27:26, čime je zauzela prvo mesto u svojoj grupi). Potom "orlovi" igraju protiv Argentine dana kasnije, u subotu 21. januara od 15.30, a 23. je na programu meč s drugoplasiranom ekipom grupe F, Holandijom, i to od 18 časova.

Na tabeli novooformljene grupe u kojoj je naša nacionalna selekcija drugu fazu su sa po četiri boda "otvorili" Nemačka i Norveška, po dva su iz uvodne runde poneli i Srbija i Holandija, a bez bodova su u novu grupu stigli Katar i Argentina.

Posle nova tri kola, samo dve najbolje ekipe idu dalje i zato je od presudne važnosti  za "orlove" kako će odigrati protiv lidera, Norveške.

BONUS VIDEO: Pečat najboljeg - Koje rekorde sada juri Novak Đoković?

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (3)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024