"NE MOŽE TO TAKO!" Amerikanci besne zbog najnovijeg ruskog poteza

Novosti online

14. 01. 2023. u 21:39

RUSIJA i Ukrajina su i dalje u centru pažlje svetske javnosti zbog rata koji se odvija od februara 2022, ali jedan događaj koji je spadao u najvažnije vesti neposredno pred izbijanje tog sukoba, sada je dobio nastavak. Rusija je povukla potez koji je, delimično, razbesneo rusku javnost, ali naročito - Amerikance.

НЕ МОЖЕ ТО ТАКО! Американци бесне због најновијег руског потеза

FOTO: Tanjug/AP

Kamila Valijeva, senzacionalna ruska klizačica, odlukom Ruske anti-doping agencije (RUSADA) jeste ostala bez zlata osvojenog pre 13 meseci na nacionalnolnom šampionatu, ali protiv nje nije pokrenut nikakav kazneni postupak. I, baš zbog toga, sada ni pred međunarodnim instancama nije moguće pokrenuti kaznenu proceduru, jer je institucija zadužena za uočavanje doping prekršaja, a to je u ovom slučaju RUSADA, ovu sportistkinju nije sankcionisala.

Pomenuta informacija, koja je obeležila ruski sport u petak, 13. januara 2023, stigla je i do Amerike.

A tamošnji šef anti-doping borbe, Trevis Tigart, tvrdi da - to tako ne može da se radi.


- Svetska antidoping agencija i Međunarodna klizačka unija su već uložili žalbu na ovakvu odluku, i to kako bi se sačuvala kredibilnost anti-doping sistema, ali i prava svih takmičara. Svet nikako ne može da prihvati ovakve samovoljne odluke RUSADA, koja je ne tako davno bila ključni instrument u ruskom državnom sponzorisanju doping prevara, a koja je pritom neusaglašena (sa ostalim anti-doping institucijama). Pravda zahteva puno, fer i javno saslušanje (Valijeve) izvan Rusije - poručio je Tigart.

Šta se, zapravo, desilo sa novom zvezdom ruskog i svetskog sporta?

Podsetimo, u januaru 2022. je, tokom Zimskih olimpijskih igara u Pekingu, čuda na ledu činila tada 15-godišnja ruska klizačica Kamila Valijeva, koja je bila zaslužna što je njena reprezentacija osvojila ekipno zlato, pa se jedva čekao novi nastup senzacionalne devojčice, i to u pojedinačnoj konkurenciji.

Međutim, usred Igara, a posle njenih bravura u ekipnoj konkurenciji, odjednom se pojavila informacija da je "još u decembru ona pala na doping testu, te da je, istini za volju, samo prvi (od dva uzorka) bio pozitivan na nedozvoljenu supstancu".

Rusija je, naravno, plasiranje te vesti usred olimpijskog nadmetanja doživela kao udar na sebe. Naročito je tamošnjnoj javnosti teško padalo to što je usred Olimpijskih igara Valijeva na suđenju koje je Sud za sportsku arbitražu iz Lozane organizovao u samom Pekingu, ona morala sedam sati da daje izjavu (neposredno pred željeni nastup u finalu pojedinačne konkurencije), mada je, ruku na srce, to suđenje bilo prilično profesionalno i brzo organizovano, a odluka da se 15-godišnjakinji dozvoli da se bori za novu medalju bila pravedna i pravovremena, inače bi usledila diskvalifikacija.

Naravno, ostavilo je to traga na ovoj mladoj sportistkinji, koja je pala na zagrevanju, potom umalo na ledu završila i prilikom prvog takmičarskog skoka, ali u "velikom finalu" nije izdržala pod tim teretom. Triput je pala i, sasvim očekivano, ostala bez visokih ocena. A time i bez medalje.

Borbu za olimpijski presto je završila potpuno skrhana. Dobila je, za nju skromna, 141,93 boda za "slobodan nastup", što je bio peti rezultat za taj segment, što je uz onaj iz slobodnog programa (82,16) bilo dovoljno tek za četvrto mesto na Zimskim olimpijskim igrama u Pekingu.

I, priča je tada trebalo da se privede kraju. Valijeva da ode da odmori od svega, dok se ne "raščivija" u Ruskoj anti-doping agenciji šta se tačno dešavalo sa mladom sportistkinjom, a neke druge devojke su slavile.

Međutim, otkako je počeo rusko-ukrajinski sukob, u mesecu posle ZOI 2022, Svetska anti-doping agencija (VADA) rešila je da opet umeša prste u ovu priču.

Naime, prvo je dato Ruskoj anti-doping agenciji (RUSADA) da istraži ceo slučaj, a onda joj je u oktobru poručeno da podatke o tome obelodani i hitno ih preda čelnicima VADA. Rusija se, međutim, do petka, 13. januara 2023. nije javno oglašavala o rezultatima istrage, jer su i pravila takva da takmičari do 16 godina moraju biti, što se javnosti tiče, ne što se takmičarskog statusa, zaštićeni u doping istragama.

A dva meseca nakon što je u novembru 2022. prvi čovek VADA, Vitold Bunka, saopštio da "uprkos nastojanjima da se RUSADA natera da što pre reši slučaj sa Kamilom Valijevom, napretka nije bilo, pa smo ovaj slučaj dali Sudu za sportsku arbitražu", Rusi su saopštili da Valijeva "nije kriva", ali su je ipak donekle sankcionisali.

Valijeva ostala bez zlata, ali "nije kriva za doping"!

U petak, 13. dana januara, oglasila se RUSADA i to saopštenjem svog Disciplinskog komiteta koji je, kako prenosi ruska agencija RIA Novosti "poništio rezultat umetničke klizačice Kamile Valijeve sa prvenstva Rusije na kome je pobedila 2022. godine".

Valijeva je 25. decemba 2021. osvojila prvo mesto rezultatom koji je tada bio bolji od svetskog rekorda. Kasnije se ispostavilo da je baš uzorak koji je dala na dan osvajanja tog zlata - bio pozitivan na jednu nedozvoljenu susptancu, što je svetska javnost saznala usred Zimskih olimpijskih igara.

- Ovog petka je RUSADA obavestila kolege iz VADA da "Valijeva nije kriva za kršenje anti-doping pravila, ali joj je ipak poništen pomenuti rezultat - ističe RIA Novosti, podsećajući da je na pomenutom prvenstvu Rusije druga bila Aleksandra Trusova, treća Ana Ščerbakova, a treća Adelija Petrosjan, koje će sada, logika nalaže, sve biti za po jedno mesto bolje plasirane, usled brisanja rezultata Valijeve.

Rusi iznervirani odlukom ruske anti-doping agencije

Koliko je ovakva odluka RUSADA iznerivarala rusku javnost, možda najbolje svedoči da je na portalu RIA Novosti od ukupno 176 reakcija čak 137 predstavljalo bes čitalaca, 15 nezadovoljstvo, osam ih je pozdravilo odluku, sedmoro se iznenadilo, petoro bilo tužno, a četvoro je ovakvo rešenje - nasmejalo.

Sledi žalba na odluku sopstvene disciplinske komisije?

Svetska anti-doping agencija je saopštila u petak da je dobila obaveštenje od RUSADA o tome da "iako Valijeva jeste napravila anti-doping prekršaj, nije postojala krivica ili neopreznost sa njene strane". Zbog toga će VADA, kako je saopštila, razmisliti o tome da  zbog ovakvog obaveštenja možda tuži RUSADA pred Sudu za sportsku arbitražu u Lozani.

Ali, sprema se na legalan postupak i ruska anti-doping agencija, bar sudeći po saopštenju koje je prenela RIA Novosti:

- RUSADA još nije dobila pun tekst obrazloženja ove odluke od našeg disciplinskog komiteta. Kada to dobijemo, analiziraćemo to i sa pravne strane i razmotriti da li da se žalimo na takvu odluku. Očekujemo da pun tekst obrazlozenja odluke dobijemo u najkraćem roku, bez ikakvih odlaganja - saopštila je Anti-doping agencija Rusije.

A kako se završilo finale Zimskih olimpijskih igara u umetničkom klizanju?

Umesto skrhane Valijeve, u prvi plan su tada iskočile neke druge devojke. Pre svih nova olimpijska šampionka - pomenuta 17-godišnja Ruskinja Ana Ščerbakova (koja će od danas biti vicešampionka Rusije), koja nije imala najbolji rezultat u slobodnom programu, ali jeste ukupno...

Ana Ščerbakova u olimpijskom finalu u umetničkom klizanju ( FOTO: Tanjug/AP

... zatim "srebrna" sunarodnica Aleksandra Trusova (nova šampionka Rusije, usled brisanja rezultata Kamile Valijeve), koja je posle četvrtog mesta u kratkom programu (74,60) bila najbolja u slobodnom (177,13), te je takmičenje u Pekingu završila kao druga i to uz istorijski program (postala prva takmičarka koja je u jednom takmičarskom nastupu izvela čak pet četvorostrukih skokova).

Aleksandra Trusova, srebrna na Olimpijskim igrama u Pekingu / FOTO: Tanjug/AP

Bronza je pripala Japanki Kaori Sakamoto, koja je u oba nastupa bila treća (79,84 + 153,29, za ukupnih 233,13, što je za nešto više od devet bodova više od učinka 15-godišnje Kamile Valijeve).

Kaori Sakamoto, treća na Zimskim olimpijskim igrama u umetničkom klizanju / FOTO: Tanjug/AP

 

Olakšavajuća okolnost - godina rođenja

Podsetimo, medicinski nalaz u kome se tvrdi da je u uzorku Valijeve još davno pre početka Igara pronađena supstanca trimetazidin (koja je sastavni deo leka za srčane tegobe), proglašen je na pomenutom hitnom zasedanju Suda u Pekingu nedovoljnim, a "svakako zakasnelim" da bi se spektakularna klizačica suspendovala iz daljeg takmičenja.

Valijeva je test obavila pre pekinških Igara, ali kao da se planski čekalo da nadmetanja počnu pa da se rezultat objavi. I to šest sedmica nakon što je naučnicima bio poznat.

A kada je taj test, urađen u laboratoriji u Stokholmu, obelodanjen, Rusi su već osvojili timsko zlato, a čudesna Valijeva se spremala da pokori planetu i u individualnom nastupu.

Ruska antidoping agencija (RUSADA) je, po automatizmu, izrekla suspenziju mladoj takmičarki, što mora da se uradi kada se pojavi pozitivan doping nalaz, ali je njena i žalba nadležnih za tamošnje umetničko klizanje urodila plodom, pa je od "svojih" - dobila zeleno svetlo.

Međutim, Svetska antidoping agencija, Međunarodni olimpijski komitet i Međunarodna klizačka unija zatražili su suspenziju od Suda za sportsku arbitražu, ali...

Tamo su naleteli na "Izvinite, ali - ne može".

U hitnom zasedanju tročlanog sudskog veća, i to u jednom pekinškom hotelu, doneta je odluka da se Valijevoj dozvoli da se takmiči.

Istaknuto je najpre da ona spada u 'zaštićene osobe' po Svetskom antidoping pravilniku. Po njemu, takmičari koji nemaju 16 godina starosti 'ne mogu zvanično da budu proglašeni za krive za neki antidoping prekršaj'. 

FOTO: EPA/EFE

Tome se dodalo da bi "eventualno suspendovanje devojke, koja pritom nije ni bila pozitivna na nedozvoljene supstance u Pekingu, moglo da dovede do nesagledivih posledica, u datim okolnostima".

Sud je istakao i da je "problematični" test urađen još 25. decembra, a rezultat nije obelodanjen do 8. februara, što je ocenjeno kao "ozbiljan problem" po pitanju "pravovremenosti", a time i smanjena mogućnost Valijeve da pripremi valjanu odbranu.

Kako je Kamila Valijeva oduševila planetu?

Kamila Valijeva je prva klizačica u istoriji koja je na velikom takmičenju izvela četvorostruki skok.

Zapravo, uradila je to dvaput na svom nastupu u pomenutom timskom nadmetanju.

Mlada Ruskinja je u Pekingu, uz zvuke Ravelovog "Bolera", izvela četvorostruki salhov, pa kombinaciju četvorostrukog i trostrukog tulupa, da bi na kraju pokušala još jedan četvorostruki tulup koji ipak nije uspela da izvede, ali je trijumf začinila trostrukim akslom.

Bonus video: Sportski skandal koji je ušao u istoriju

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)