UŽIČANIN PIŠE ISTORIJU: Lazaru Kostiću svetska bronza

N. Janković

23. 11. 2022. u 09:34

Pre samo dva meseca, Srbija je dobila evropskog juniorskog šampiona u bilijaru. Užičanin Lazar Kostić (16), kapiten nacionalnog tima, sada je otišao korak dalje, za svoju domovinu je izborio i kući doneo - prvu medalju za Srbiju na Svetskom prvenstvu.

УЖИЧАНИН ПИШЕ ИСТОРИЈУ: Лазару Костићу светска бронза

Privatna arhiva

 Na šampionatu u Portoriku mladi Era osvojio je bronzu, upisavši svoje ime u istoriju popularnog sporta koji će 2024. godine na Olimpijskim igrama biti predstavljen kao demonstracioni, kako bi se u godinama koje dolaze ustalio na najznačajnijem globalnom sportskom takmičenju.

Bilijar je pre svega misaoni sport, pa ne čudi što je novi šampion Evrope užički gimnazijalac i odličan đak.

Privatna arhiva

- Ponosni smo na njegovu odlučnost, odvažnost i srčanost, na mnogobrojna odricanja, samokontrolu i na njegovih 16 godina – ovim rečima su majka Ljiljana i otac Dragan pozdravili uspeh svog sina, čiji uspeh Užičani ovih dana slave.

Momak bistrog uma i dobrog srca zaslužio je veliko poštovanje svojih sugrađana. Sa svojih 16 godina učinio ih je ponosnima, a svoju državu upisao je na mapu popularnog sporta.

Punih deset godina traje Lazareva ljubav prema bilijaru, a poslednjih šest obeležila je potpuna posvećenost treninzima i takmičenjima za reprezentaciju i užički klub „Mase“. Da je reč o talentu svetskog kalibra, videlo se kada je postao u istoriji najmlađi prvak države, paralelno u seniorskoj i juniorskoj konkurenciji. Prvu titulu juniorskog šampiona Srbije u bilijaru osvojio je kao dvanaestogodišnji učenih petog razreda osnovne škole.

Nedavno, Lazar je postao profesionalni igrač.

- Bilijar zaista jeste misaona igra, to potvrđuju reči Nikole Tesle. On je rekao da je bilijar najsuptilnija igra perfekcije i logičnosti, satkana je od šahovske kombinatorike, zakona fizike i izvanredne povezanosti čovečijeg uma i telesne motorike – reči su Ljubiše Vraneševića, trenera u užičkom klubu „Mase“, gde je Lazar gradio svoj sportski put.

Svetsku bronzu u San Huanu, u Portoriku, Lazar je osvojio u žestokoj konkurenciji 32 igrača sa svih kontinenata.

Ovaj put, finale mu je izmaklo „za dlaku“, ali nema sumnje da je vanserijski talenat iz grada na Đetinji tek započeo svoj pohod na svetskoj sportskoj pozornici.

BONUS: NAJAKTUELNIJI VIDEO-SNIMCI

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri