RUSIJA GLEDA I NE VERUJE: NJihovoj velikoj zvezdi oduzeli olimpijsko zlato - deset godina posle osvajanja te medalje!

Novosti online

24. 10. 2022. u 19:07

RAT u Ukrajini, odnosno "specijalna vojna operacija" kako to naziva Rusija, i dalje se s posebnom pažnjom prati širom sveta, pa i prateći sportski segmenti koji se tiču sankcija ruskim i beloruskim sportistima. Najnovije vesti na tu temu prilično su zatekle sportsku javnost u Ruskoj Federaciji.

РУСИЈА ГЛЕДА И НЕ ВЕРУЈЕ: Њиховој великој звезди одузели олимпијско злато - десет година после освајања те медаље!

FOTO: Tanjug/AP

Ovoga puta nisu u centru pažnju neke nove sankcije aktivnim sportistima, već - onima koji su završili karijeru.

Naime, Natalija Antjuh, sada 41-godišnjakinja, danas je saznala da ostaje bez olimpijskog zlata koje je osvojila pre deset godina.

Ova atletičarka je pet puta bila evropska prvakinja, a četiri puta svetska šampionka, što na 400 metara sa preponama, što u štafeti 4h400 metara. Međutim, u poslednje vreme je bila skrajnuta iz ruske javnosti jer je u aprilu 2021. Sud za sportsku arbitražu, na osnovu nalaza istražitelja Ričarda Meklarena, diskvalifikovao ovu veteranku na četiri godine. I ne samo to: obrisao joj je sve rezultate od 30. juna 2013. do 31. decembra 2015. jer je u bazi podataka Moskovske antidoping laboratorije pronađeno da je u tom periodu koristila nedozvoljenu supstancu.

Sada, godinu i po posle te odluke, Jedinca za integritet tenisa (TIU) je saopštila da se "Natalija Antjuh, zbog novih podataka (na osnovu uzoraka od pre deset godina!) lišava svih ostvarenih rezultata od 15. jula 2012. do 29. juna 2013. godine".

Nema nijednog drugog objašnjenja pomenute organizacije u njenom saopštenju, samo navođenje da se slavnoj Ruskinji brišu rezultati u pomenutom periodu, a kako je olimpijsko zlato u Londonu, na 400 metara sa preponama, osvojila 8. avgusta 2012, ostala je bez te medalje.

Umesto nje, olimpijska šampionka je postala Amerikanka Lašinda Demus, srebrom će bronzu zameniti Čehinja Zuzana Hejnova, a Kalise Spenser sa Jamajke će dobiti bronzanu medalju.

Bonus video: Kad himna Srbije, "Bože pravde", zagrmi u Rusiji...

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (4)

RUSI U ŠOKU: Evakuisali 1.500 takmičara iz Krokusa, nijedan nije stradao od terorista, a sad se bune: Što nas niste spasili ranije? (VIDEO)