SPORT TUGUJE: Preminuo bivši kapiten odbojkaške reprezentacije Jugoslavije

Novosti online

24. 10. 2022. u 16:16

PETAR Stanišić, nekadašnji odbojkaš, reprezentativac, odbojkaški trener, novinar, aforističar i glumac preminuo je u 88. godini u Beogradu.

СПОРТ ТУГУЈЕ: Преминуо бивши капитен одбојкашке репрезентације Југославије

Foto: Ilustracija

Petar Stanišić je rođen na Baniji u selu Mala Gradusa, u opštini Sisak.

Karijeru je počeo u OK Zanatalija 1952, a godinu dana kasnije klub menja ime u OK Jugoslavija.

Kao igrač i kapiten OK Jugoslavija osvojio je četiri uzastopne titule prvaka Jugoslavije (1958 – 1961.) i tri titule pobednika Kupa Jugoslavije (1959, 1961. i 1962.), a zatim je sa Partizanom osvojio Kup Jugoslavije 1964, a titulu 1967.

Bio je kapiten reprezentacije Jugoslavije, za koju je igrao 16 puta i kapiten reprezentacije koja je zauzela peto mesto na prvim Univerzitetskim igrama 1959. u Torinu.

Petar Stanišić i ekipa Partizana / Foto: OSS

Petar Stanišić je kao trener Partizana osvojio 2. mesto u Kupu CEV 1985. Bio je i trener “VGSK” iz Velikog Gradišta (4 sezone), “Obilića” (10 godina), “Beogradskih elektrana” (3 godine), beogradskog “Poštara” (1 sezona) i “Mačve” iz Šapca (1 sezona).

Petar Stanišić je bio inicijator odluke o dodeli nacionalnih priznanja sportistima za osvojene medalje na Olimpijskim igrama, Svetskim i Evropskim prvenstvima.

Petar Stanišić / Foto: OSS

Petar Stanišić je dobitnik “Zlatne plakete OSS”, zlatne plakete Odbojkaškog saveza Beograda za više od 60 godina rada u odbojci i “Majske nagrade” SOFK Srbije 1980, kao sportski radnik, član Organizacionog odbora Olimpijskih igara školske omladine Srbije, Ordena zasluga za narod sa srebrnim zracima, Nagrade za životno delo Udruženja sportskih novinara Beograda i drugih sportskih priznanja.

Petar Stanišić kao trener OK Partizan / Foto: OSS

Petar Stanišić je deset godina (1955 – 1965.) bio glumac beogradskog omladinskog pozorišta „Ivo Lola Ribar“.

Kao novinar radio je i za Večernje novosti, ali i u listovima Mladost, Svet, Kekec, Naša Borba i Odbojka, a aforizme je objavljivao u Ježu i Politici.

Petar Stanišić / Foto: OSS

Petar Stanišić će biti sahranjen u petak, 28. oktobra u 12.00 časova na Topčiderskom groblju u Beogradu.

Opelo će početi u 11.30 časova.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

CEO GOVOR PREDSEDNIKA VUČIĆA: Dajte da pokušamo da sačuvamo mir - ne dajući ni srce, ni dušu, ni kičmu naše zemlje i našeg naroda