PROMENILI PRAVILA ODMAH POSLE TITULE SRBIJE! Svetsko prvenstvo u odbojci će se ubuduće održavati potpuno drugačije

Novosti online

19. 10. 2022. u 17:11

SRBIJA je nastavila da briljira u odbojci, osvojena je nova titula Svetskom prvenstvu za odbojkašice, a onda je objavljeno da se potpuno menja format takmičenja na budućim šampionatima planete.

ПРОМЕНИЛИ ПРАВИЛА ОДМАХ ПОСЛЕ ТИТУЛЕ СРБИЈЕ! Светско првенство у одбојци ће се убудуће одржавати потпуно другачије

FOTO: FIVB

U nedavno završenom prvenstvu sveta koje su organizovale Poljska i Holandija, naše odbojkašice su do zlata morale da pređu sledeći put:

Prvo da odigraju pet mečeva u preliminarnoj grupi, iz kojih je od šest ekipa četiri prolazilo dalje. Potom su se formirale nove, osmočlane grupe, u kojima je trebalo odigrati četiri meča (protiv timova kojima se dotad nije igralo). To je, dakle, ukupno devet utakmica, a još nije ni počela nokaut faza.

Onda je sledilo četvrtfinale, pa polufinale i, konačno, finale, te su Srpkinje zlato osvojile posle 12 mečeva. (I to 12 pobeda, uz samo pet izgubljenih setova, što je poseban podvig).

A ubuduće će sve biti drugačije.

Svetska odbojkaška federacija, FIVB, saopštila je da će na jubilarnom, dvadesetom Svetskom prvenstvu u konkurenciji odbojkašica (koje se igra 2026) i na 21. šampionatu planete u konkurenciji odbojkaša igrati po 32 reprezentacije, umesto po 24 koliko je do sada bilo, ali će se igrati drastično manje utakmica.

Naime, odlukom Administrativnog odbora FIVB, oba prvenstva igraće se po novom sistemu, koji će biti identičan i za odbojkašice i za odbojkaše.

Reprezentacije će biti podeljene u osam grupa sa po četiri selekcije. Već posle tri odigrana meča prolazi se u osminu finala, i to će izboriti po dve najbolje reprezentacije iz svake grupe. Posle toga slede još samo četvrtfinale, polufinale, meč za treće mesto i finale.

Umesto 12 utakmica, kao što su do zlata morale da idu Srpkinje, svetski prvak će 2026. odigrati sedam mečeva. 

Sedam pobeda na ovogodišnjem prvenstvu su, pored Srbije, dostigli ili prestigli još i državni timovi Kine i Japana (tačno sedam trijumfa), SAD (osam), te Brazila i Italije (po 10).

BONUS VIDEO: Brzo voze i dobro zarađuju - Da li je šampion Formule 1 prvi i po plati?

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

VUČIĆ RASTURIO LAŽI LAŽNE DRŽAVE U NJUJORKU: Istina o Kosovu i Metohiji odzvanjala salom - Priština stvara nepodnošljive uslove za život Srba