SRBIJA POKORILA PLANETU: Odbojkašice razbile Brazil i osvojile drugo svetsko zlato (FOTO)

Č. V.

15. 10. 2022. u 18:37 >> 21:38

SRBIJA je najbolja na svetu. To je najkraći mogući opis za ono što su priredile naše odbojkašice na planetarnoj smotri. "Orlice" su u finalu razbile Brazil sa 3:0 (26:24, 25:22, 25:17) i pokazale da im nema ravnih.

СРБИЈА ПОКОРИЛА ПЛАНЕТУ: Одбојкашице разбиле Бразил и освојиле друго светско злато (ФОТО)

FOTO: FIVB

Kada šampionat okončate sa 12 pobeda iz isto toliko mečeva, kada izgubite samo pet setova, onda je jasno da niko drugi ne sme da bude vladar planete osim vas.

Tijana Bošković je bila nezaustavljiva, libero Teodora Pušić je sve stizala, prijem Bianke Buše je bio sjajan, na mreži je blistala Bojana Drča... sve je bilo izvrsno u izvedbi izabranica Danijelea Santarelija koje su očitale rivalkama još jednu lekciju iz odbojke.

Ovo je drugo uzastopno zlato za Srbiju na Svetskim prvenstvima, a ukupno treća medalja, pošto je 2006. godine u Japanu osvojeno bronzano odličje.

Da su naše odbojkašice najbolje na svetu ne pokazuje samo ovaj veliki uspeh, već to da se konstantno od 2015. osvjaju medalje na velikim takmičenjima (dva zlata, srebro i bronza sa Evropskih prvenstava, dva svetska zlata, kao i srebro i bronza sa Olimpijskih igara).

Što se ovog meča tiče samo je prvi i polovina drugog seta bila donekle neizvesna, ali i tada se videlo da su "orlice" dominantne, sve ostalo je proteklo u znaku Srbije.

A, ono što je viđeno u trećem setu treba staviti u odbojkaške udžbenike. Naše devojke su pucale iz svih oružja, odbrana je bila besprekorna i Brazilke su ličile kao neka ne baš toliko jaka selekcija.

Pitali su se mnogi da li Danijele Santareli može da odmeni Zorana Terzića, čoveka koji je postao sinonim za trofeje. Sada je dat odgovor - i te kako može. Italijan je nastavio sa uspesima, iako na ovom takmičenju nije bilo "nezamenjivih" Milene Rašić (reprezentativna penzija), Maje Ognjenović, libera Silvije Popović... jer devojke koje su bile na terenu na ovom Svetskom prvenstvu očarale su ponovo planetu.

Sa druge strane Brazilke će morati još da sačekaju na svetsko zlato. Ovo im je bila četvrta prilika, ali opet su ostale praznih šaka i moraće da se zadovolje drugim mestom, ili novim srebrom oko vrata.

Najefikasnija u selekciji Srbije bila je fenomenalna Tijana Bošković sa 24 poena, pratila ju je Jovana Stevanović sa 11. Na drugoj strani najbolje su bile Ana Karolina i Gabrijela Gimaraeš sa po devet poena.

Podsetimo, treće mesto osvojila je selekcija Italije koja je takođe maksimalnim rezultatom savladala SAD.

Treći set: Srbija - Brazil 26:24, 25:22, 25:17

25:17 - Kraj. Srbija je prvak sveta!

23:16 - Kakva odbojka Srbije. Prikazano u ovom finalu će se dugo prepričavati. Izvrsno zaista!

21:15 - Nezaustavljiva je Tijana Bošković. Dijagonala, pa paralela i 21 poen najbolje odbojkašice planete.

19:14 - Ovaj set je samo formalnost i ukoliko se ne desi neko čudo, Srbija će uskoro odbrani svetsko zlato.

17:10 - Odbrana naše selekcije deluje neverovatno u ovom setu, a uz to i napad je izvrstan i rezultat nikako ne može da bude drugačiji.

15:8 - Razbijanje Brazila. Ne zna više Ze Roberto šta da radi. Pozvao je novi tajm-aut, ali čini se da je uradio iz očaja.

12:7 - Odbojka iz udžbenika za našu selekciju. Bianka Buša je raspalila po lopta, a ona se od bloka odbila u aut.

NEZAUSTAVLjIVA Tijana Bošković/FOTO: FIVB

9:6 - Prvi as za Srbiju u trećem setu bio je delo Bojane Drče koja je pogodila samu liniju iz servisa.

8:6 - Neće se Brazilke predati, ali i dalje je sve u rukama naše selekcije koja je blizu novog svetskog zlata.

6:3 - Fantastična Srbija! Puca naš nacionalna selekcija iz svih oružja, a posle bloka Jovane Stevanović tajm-aut su pozvali sa klupe "karioka".

3:3 - Veliki rizik preuzeo je trener Brazila Ze Roberto koji je u ovaj deo meča ušao sa dve korektorke - Loren i Tainarom.

1:1 - Odličan početak "orlica" u drugom delu meča. Prvi poen osvojila je naša selekcija, ali onda je usledio blok aut Buše.

Drugi set: Srbija - Brazil 26:24, 25:22

25:22 - Fantastičan blok Jovane Stevanović i to je 2:0 za našu selekciju koja je sada na set od odbrane zlata.

24:22 - Neverovatna dva servisa je izvela Tainara, no Tijana Bošković je uspela novim poenom da se skloni sa servisa. Nakon greške upravo Tainare naša selekcija ima dve meč lopte.

22:21 - Veoma bitan osvaja Sara Lozo. Nije uspeo blok južnoameričke selekcije, ali Ana Karol ne dozvoljava Srbiji da se odlepi.

21:20 - Tri uzastopna poena osvajaju Brazilke. Tajm-aut je odmah zatražio Danijele Santareli kako bi sprečio seriju protivnica.

21:17 - Tainara je prekinula veliki niz Srbije, ali Bojana Drča igra fenomenalno i vodi ka velikih 2:0.

FOTO: FIVB

19:16 - Nastavlja se sjajna serija nakon poena Sare Lozo. Mora Ze Roberto da reaguje tajm-autom. Fantastična igra naše selekcije u finišu drugog seta.

18:16 - "Bomba" Boškovićeve i vođstvo "orlica", a onda i as Jovane Stevanović za seriju od velikih 5:0.

16:16 - Dva puta Tijana, jednom blok Mine Popović i usledio je novi povratak naše reprezentacije u ovom segmentu meča.

13:16 - Karol Gataz je u bloku zaustavila Boškovićevu i sada je italijanski stručnjak na klupi Srbije zatražio tajm-aut.

13:15 - Ponovo Brazilke idu na +2. Do ove prednosti su stigli nakon greške Tijane koja je smeč poslala u aut. Čelendž Srbije nije bio uspešen, pošto lopta nije zakačila blok.

12:12 - To je Srbija. Već je do 11 poena stigla Tijana Bošković. Vratile su se "orlice" u potpunosti u ovaj set i sada je psihološka prednost na strani izabranica Danijelea Santarelija. Odmah je tajm-autom reagovao Ze Roberto, ne bi li prekinuo nalet naše selekcije.

10:12 - Drugi poen uzastopno osvojila je Popovićeva, a onda je usledio blok Jovane Stevanović, ali Mina potom pravi servis grešku.

7:10 - Velika šteta! Propustila je naša reprezenacija odličnu priliku da dođe na samo poen zaostatka. Prvi put na meču je izblokirana Tijana Bošković.

Tijana Bošković/FOTO: FIVB

6:9 - I dalje Brazilke ne padaju i ne dozvoljavaju Srbiji da uhvati priključak i učini ovaj set neizvesnijim.

4:7 - "Orlice" se muče na startu drugog seta, naša selekcija ima muke na prijemu. Ipak, stvari vrlo brzo mogu da se promene.

2:4 - Mali pad Srbije i reakcija Brazilki koje su napravile seriju 4:0, ali to je prekinula devojka iz Trebinja za koju ne postoji rešenje.

1:0 - Drugi set počeo je odlično. Nastavila je Boškovićeva da muči rivala i osvojila je novi poen.

Prvi set: Srbija - Brazil 26:24

26:24 - Treću šansu da se reši prvi deo meča donela je Tijana, a posle auta Gabijeve ovaj deo susreta je okončan.

24:24 - Prva set lopta nije iskorišćena. Katarina Lazović je napravila servis grešku, ali tu je druga prilika, a onda je usledila greška Lozo i "karioke" su se vratile u život u prvom setu.

24:22 - Kakav finiš prvog seta. Mlada je, ali i hrabra Sara Lozo. Donela je našoj selekciji veoma važan poen. Prvu set loptu donela je Bojana Drča odličnim blokom, njenim trećim u ovom setu. Odmah je klupa Brazila zatražila tajm-aut.

22:21 - Kad je stani pani uvek se ide na Boškovićevu i to obično daje rezultat. Tako je bilo i sada. Novo vođstvo Srbiji donela je Buša.

FOTO: FIVB

19:19 - Sjajan servis Lozo i smeč Buše. Ipak, nakon toga usledila je četvrta servis greška naše selekcije u prvom setu.

17:17 - Tajm-aut trenera Brazila je urodio plodom, pošto je usledila serija 3:0 koju je prekinula Mina Popović.

16:14 - Fantastičan potez Drče. Prišao je mreži ceo tim južnoafričke selekcije, a tehničar naše selekcije to iskoristila i poslala loptu u ćošak terena.

13:13 - Loše je primila loptu Lozo i bio je to prvi as Brazilki u ovom finalu. Loren je namučila našeg primača. Kontru protivnica je drugim blokom zaustavila Drča.

FOTO: FIVB

11:10 - Budi se i Tijana Bošković, a i blok naše selekcije. Jovana Stevanović je blokirala protivnivcu i to u situaciji jedan na jedan. Prvo vođstvo Srbiji donela je sjajna korektorka koja bije iz svih oružja.

6:8 - Neverovatna borba na početku meča. Viđeno je nekoliko odbrana na obe strane. Srbija je ušla u odličnu seriju koju je prekinula Gabi.

4:7 - Po jedna servis greška na obe strane. Izabranice Danijelea Santarelija su nešto stegnutije ušle u meč. Dosta grešaka prave naše devojke, poslednju u nizu napravila je Sara Lozo, ali potom je usledio njen prvi poen.

2:4 - Srbija osvaja prvi poen na utakmici iz bloka i to preko Bojane Drča. Na drugoj strani Roza Marija je donela novi poena "kariokama".

1:2 - Fantastičan početak finala. Brazilke su se sjajno branile u trećem poenu koji je lobom završila Gabi. Start duela obećava veliku borbu.

Uoči meča:

Izabranicama Danijelea Santarelija ostao je još jedan korak do cilja. Furiozno su Tijana Bošković i drugarice odigrale planetarni šampionat i samo ih još jedna fenomenalna partija deli od novog najsjajnijeg odličja.

Srbija se nalazi u ne baš dobroj seriji kada su utakmice sa južnoameričkog selekcijom u pitanju. Brazilke su slavile u šest vezanih duela, a "orlice" su poslednji put strast pobede osetile 1. oktobra 2018. godine baš na Svetskom prvenstvu.

Ipak, naše odbojkašice su na ovom šampionatu upisale 11 pobeda iz isto toliko mečeva, a izgubile su samo pet setova. Ove brojke ulivaju optimizam pred utakmicu u Apeldornu (Holandija).

Podsetimo, meč za treće mesto je okončan pobedom Italije nad SAD sa 3:0 (25:20, 25:15, 27:25).

BONUS VIDEO: Crnogorske olimpijske igre - takmičenje u lenjosti

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (19)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna