DAME ZA NOVO ZLATO: Srpske heroine sutra u finalu za odbranu svetske krune

S. RAJIĆ

14. 10. 2022. u 10:00

DAME igraju bez mane.

ДАМЕ ЗА НОВО ЗЛАТО: Српске хероине сутра у финалу за одбрану светске круне

FOTO: FIVB

Još jedan korak ostao je do odbrane krune od pre četiri godine u Japanu. Impresivan niz pobeda na 19. Svetskom prvenstvu u Holandiji i Poljskoj nastavljen je trijumfom u polufinalu sa SAD (3:1).

Juče su odbojkašice ponovo otputovale u Holandiju, zemlju u kojoj su i započele takmičenje (Arnem). Ovoga puta, sutra, u Apeldornu (20.00), protivnik u borbi za pehar biće bolji iz sinoćnog drugog polufinalnog duela između Brazila i Italije. Ako u timu postoji neka euforija, selektor Danijele Santareli, iako i sam debitant kao kormilar na najvećoj planetarnoj smotri, ne zaleće se olako.

- Nisam slavio, znam da nam je ostala još najvažnija stepenica na putu ka našem snu. Ponosan sam na sve devojke, moj stručni štab. Svaki pojedinac je pružio svoj maksimum, ne bi li nas doveo u ovu poziciju. Takođe, ovo je neverovatan rezultat za mene. Svi pričaju o Srbiji kao istom timu kao i pre četiri godine, ali nije baš tako, nedostaju neke igračice. Još jednom smo pobedili reprezentaciju SAD, ovo je treći put da izlazimo trijumfalno u proteklih nekoliko meseci protiv njih, što je odličan učinak - naglašava Italijan, čija je ekipa do finala zabeležila 11 pobeda.

U samo 24 sata odbojkašce su morale da odigraju dve teške utakmice. U sjajnoj atmosferi dvorane u Gljivicama, u četvrtfinalu, srušen je domaćin, posle napornih dva i po sata borbe. Ni to nije smetalo našim damama da se ekspresno regenerišu za naredni izazov.

- Ekipa je sjajno odreagovala, posle izuzetno napornog meča sa Poljskom. Nije bilo lako oporaviti se za utakmicu sa SAD, ali motivacije nije manjkalo. Znali smo da Amerika poseduje kvalitetan sastav, pobedili smo ih i u grupi sa 3:0, sada smo izgubile jedan set. Meč u polufinalu pokazao je da posedujemo "jaku glavu" - ističe Bianka Buša da će ovo značiti sa psihološke strane odbojkašicama.

Zato, bilo je i normalno da malo popuste u trećem setu, dok se u četvrtom razvila velika borba, ali je presudan smeč "lupila" kapitenka i korektorka Tijana Bošković.

- Otvorile smo meč odlično, povele smo sa 2:0. Potom nam je malo pala koncentracija. To je selekcija Amerike odlično iskoristila da se vrati u život. "Nagazile" su nas servisom, a Kelsi Robinson je praktično bila nezaustavljiva, ali i mi smo imali adut u Tijani Bošković, koja ju je nadjačala. Presrećna sam zbog pobede - priča sa osmehom Sara Lozo.

Kao branilac trofeja naša selekcija je svesno prigrlila ulogu favorita u finalu, pehar im niko neće dati na tacni.

- Moramo da se dobro odmorimo, proučimo protivnika, da pružimo sve od sebe da dođemo do zlatne medalje. SP dolazi samo jednom u četiri godine, verujem da ovaj tim može da iskoristi trenutak u kojem se nalazi, jer nije lako dva puta zaredom biti u finalu - kaže Santareli.  

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOK NA MARAKANI: Pred večiti derbi umro jedan od najvoljenijih članova FK Crvena zvezda