RUSIJA GLEDA I NE VERUJE: "Zaratile" dve najveće zvezde ruskog sporta

Novosti online

03. 10. 2022. u 18:03

RUSIJA, zbog dešavanja u Ukrajini, ovih dana nije popularna na "Zapadu", ali tamo postoji sada već dvadesetogodišnje ogromno poštovanje prema dve ruske zvezde sporta. Koji su ovih dana - "zaratile".

РУСИЈА ГЛЕДА И НЕ ВЕРУЈЕ: Заратиле две највеће звезде руског спорта

Instagram / AlexeiYagudin

Zbog brojnih sankcija koje su uvedene sportistima Ruske Federacije, ta država je rešila da napravi i neka nova takmičenja, na kojima bi i aktuelni, ali i bivši asovi, mogli da pokažu šta znaju.


Jedno od tih nadmetanja je Turnir u umetničkom klizanju "Šou program", u kome bi jedan naspram drugog moli da se, posle skoro dve decenije od poslednjih međusobnih duela, nađu dva možda i najbolja aktera ovog sporta svih vremena, Jevgenij Plušenko i Aleksej Jagudin.


Međutim, iako spisak učesnika za to takmičenje, koje će se održati 18. i 19. marta 2023. u Moskvi još nije konačan, upitan šta misli o mogućem okršaju s Jagudinom, Plušenko je samo odbrusio da ne brine jer "on (Aleksej Jagudin) ne ume da kliza".


Kada je to čula najtrofejniji sovjetski i ruski trener u ovom sportu, Tatjana Tarasova, pobesnela je.


- Jagudin ne ume da kliza?! Šta?! Neka Plušenko nabije te svoje reči u *****. Idiot. On je prosto idiot! - prenosi ruska novinska agencija "RIA Novisti" reči koje je Tarasova izgovorila u intervjuu za "Sport ekspres", iako za tu agenciju, a ni za čuvenog trenera, nije karakteristično da se služe psovkama.


Rivalstvo pomenute dvojice datira još od pre 24 godine, kada su imali zajedničkog trenera. Plušenko je, kao 18-godišnjak, rešio da napusti to društvo i odmah potom uspeo da (tri godine starijeg) kolegu savlada na Evropskom prvenstvu 2000, ali je bio tek četvrti te sezone na šampionatu sveta. A to je bio tek početak njihovih borbi.


Jedan je plenio "umetničkim klizanjem kao da je sam Nurejev (čuveni baletan) sišao na led", kako su to umeli da javljaju ruski mediji za Jevgenija Plušenka...

... a drugi, Aleksej Jagudin, je unosio nestvarnu živost na nadmetanja, pa se tako i dan danas pamte njegovi čuveni olimpijski "koraci u Solt Lejk Sitiju" (možete ih videti na 3:30 od početka sledećeg snimka), kada je opčinio planetu kratkim programom:

Jevgenij Plušenko (39) je karijeru završio sa 16 zlatnih medalja, osam srebrinih i dve bronzane - dvaput je bio olimpijski prvak (2006. i 2014), triput svetski (2001, 2003. i 2004), a sedam puta evropski.

Aleksej Jagudin (42) je, sa druge strane, bogatu karijeru okončao sa 16 medalja sa velikih takmičenja, od kojih se ističu olimpijsko zlato osvojeno 2002. u Solt Lejk Sitiju (kada je u direktnom duelu pobedio Plušenka, kome je tada pripalo srebro), te četiri svetske titule (od 1998. do 2002. godine), kao i tri evropske.

Danas, kada cela Rusija očekuje da će se možda vratiti na led istovremeno i, kao nekada, "odmeriti snage" - među njima sevaju varnice koje su se, izgleda, tokom ove dve decenije, samo prikrile. A sve to, iako je Plušenko vrlo upoznat s činjenicom da je sam Jagudin rekao da, posle operacije kuka 2011. godine, više ne može da izvede nijedan trostruki skok (mada mu to, kao i njegovom sunarodniku, nije smetalo da širom sveta zarađuje novac revijalnim nastupima u umetničkom klizanju; Jevgenij Plušenko je čak i u Beogradu nastupio, i to na Evroviziji, klizajući tokom muzičkog nastupa Dime Bilana 2008).

Bonus video: Kad himna Srbije, "Bože pravde", zagrmi u Rusiji...

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

EJ, LJUDI, ALI BUGARSKA... Ovom pričom je Nikola Jokić šokirao Amere