OZBILJNA SITUACIJA U UKRAJINI: Mobilisani i čuveni sportisti Rusije (VIDEO)

Novosti online

29. 09. 2022. u 16:59

RAT u Ukrajini, odnosno "specijalna vojna operacija" kako to naziva Rusija, i dalje se s posebnom pažnjom prati širom sveta, pa i prateći sportski segmenti koji se tiču tog sukoba. A kako se u Ruskoj Federaciji ovih dana sprovodi delimična mobilizacija stanovništva, i neki od najpoznatijih ruskih sportista dobili su poziv da se jave u svoje vojne jedinice.

ОЗБИЉНА СИТУАЦИЈА У УКРАЈИНИ: Мобилисани и чувени спортисти Русије (ВИДЕО)

FOTO: Tanjug/AP

Podsetimo, u jutro 24. februara 2022. po naređenju ruskog predsednika Vladimira Putina počela je "specijalna vojna operacija" za "demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine", zemlje čija je površina pre ovog sukoba i referenduma koji su minulih dana održani u četiri oblasti iznosila 603.628 kvadratnih kilometara (po čemu je Ukrajina bila 45. po veličini država sveta, naspram Rusije koja je prva sa 17.098.246 kvadratnih kilometara teritorije; Procenjuje se da je sredinom 2022. broj stanovnika Rusije bio 145,8 miliona što je svrstava na deveto mesto najmnogoljunijih zemalja sveta, a Ukrajina je 36. na toj listi sa 41,1 milion žitelja pred početak aktuelnih ratnih dešavanja).

Ruska vojska, sa narodnim milicijama samoproglašenih Donjecke i Luganske Narodne Republike, nije uspela da ostvari sve svoje ciljeve do septembra 2022. (ratna zbivanja možete pratiti uživo na portalu "Novosti", uz najnovije mape sa mesta sukoba), pa je Vladimir Putin nedavno proglasio pomenutu delimičnu mobilizaciju.

Njom su obuhvaćena samo lica koja su služila vojni rok i imala borbena iskustva, a pozive su ovih dana dobili i neki poznati ruski sportisti.

Prvi od njih je Dinijar Biljaletdinov, sada 37-godišnjak, a inače bivši fudbalski reprezentativac Rusije, koji je pored brojnih nastupa za Lokomotivu iz Moskve igrao i za engleski Everton (u kome je umeo da postigne golove koji se i dan-danas pamte).

A danas je rusku javnost o pozivu za mobilizaciju obavestio i čuveni Nikolaj Valujev, 49-godišnjak koji je bio bivši svetski prvak u boksu, u teškoj kategoriji.

Valujev je trenutno poslanik u Dumi, kao član Jedinstvene Rusije, vladajuće stranke.

- Za one znatiželjne, evo, da objavim. Redov Valujev sebe nije "pogurao" tokom rada u ruskom parlamentu. Domovina zove i ja idem. Javiću se vojnom odseku narednih dana - poručio je Valujev na svom Telegram kanalu, jer je poziv dobio dok je bio u Donbasu, a vojni odsek mu je u Sankt Peterburgu.

"Ruski džin", kako su ga zvali dok se aktivno bavio boksom, visok je 213 centimetara (na fotografiji iznad je on u vojničkim danima) i karijeru u ringu je završio posle 53 borbe, od kojih je samo dve izgubio, i to odlukama sudija (od Ruslana Čagajeva 2007, posle 46 pobeda u nizu, i na koncu karijere od Dejvida Heja).

Bonus video: Kad himna Srbije, "Bože pravde", zagrmi u Rusiji...

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (4)

KIŠNI ČOVEK: Lando Noris startuje sa prve pozicije