RUSIJA ZATEČENA: Jedna od najvećih zvezda ruskog sporta napustila domovinu i ne pada joj na pamet da se vraća

Novosti online

27. 09. 2022. u 16:33 >> 16:46

RUSIJA je zatečena najnovijom vesti koja se tiče sporta, a verovatno ima veze i sa dešavanjima u vezi sa Ukrajinom, odnosno sankcijama koje su uvedene.

РУСИЈА ЗАТЕЧЕНА: Једна од највећих звезда руског спорта напустила домовину и не пада јој на памет да се враћа

FOTO: Tanjug/AP

Podsetimo, kada su zemlje "Zapada" uvodile sankcije Ruskoj Federaciji zbog vojne intervencije u Ukrajini, odmah su se tome pridružile i sve vodeće sportske organizacije na svetu. Među tim sankcijama isticale su se uglavnom one beskompromisne, poput zabrane svim timovima iz Rusije da se takmiče, ali i one ponižavajuće - da se dozvole takmičarski nastupi ako se neko od Rusa ili Ruskinja odrekne imena države, himne i zastave, kao što je slučaj u tenisu.

Pa opet, nije bilo mnogo onih koji su se zbog toga odricali života i rada u Rusiji, a i oni malobrojni koji su rešili da uzmu tuđe državljanostvo nisu baš "zvučna imena" ruskog sporta. Međutim, jedna istinska zvezda Ruske Federacije danas je povukla za mnoge u toj zemlji neočekivani potez.

Kako otkriva agencija RIA Novosti, petostruka olimpijska šampionka u sinhronom plivanju i aktuelni generalni sekretar Olimpijskog komiteta Rusije, 39-godišnja Anastasija Davidova, rešila je da "napusti Rusiju i u nju se više ne vraća".

Detalji vezani za njenu odluku nisu poznati, ali je pomenuta agencija potvrdu ove informacije dobila u samom Olimpijskom komitetu, "od pouzdanog izvora", koji je dodao da "Davidova nije u zvaničnoj formi podnela ostavku (na mesto generalnog sekretara OKR-a).

Odlazak velike zvezde sporta Ruske Federacije je potom potvrdila i selektorka ruske reprezentacije u sinhronom plivanju, Tatjana Pokorvskaja, ističući da se "u ponedeljak saznalo da je Anastasija Davidova napustila Rusiju".

- Za mene je to neočekivano. Ali, ne mogu da komentarišem ovu situaciju - kratko je navela ona za "Moskovski komsomolec".

Sa druge strane, "Sport ekspres" je kontaktirao "Olimpijski centar sinhornog plivanja" , koji je nosio ime i bio u vlasništvu Anastasije Davidove. Tamo je novinarima pomenutog lista rečeno da je "danas, 27. septembra, stiglo obaveštenje o odlasku bivše sportistkinje van granica  zemlje, a tu je bilo i navedeno da je otišla s mužem i da ne planiraju da se vraćaju, te su bili imenovani ljudi koji će ubuduće voditi pomenuti centar".

- Emigracije iz ruskog sporta je bilo i ranije, ove godine je desetak sportista otišlo iz Rusije, ali među njima nije bilo trofejnih aktera sporta kao što je to Davidova, a ponajmanje neko ko je član OKR-a - navodi "Sport ekspres".

Davidova je u sinhronom plivanju pet zlatnih medalja osvojila na Olimpijskim igrama 2004, 2008. i 2012. godine, a čak 13 puta je bila šampionka sveta, dok je sedam zlata osvojila na prvenstvima Evrope. Nosilac je tri ordena Ruske Federacije.

Bonus video: Kad himna Srbije, "Bože pravde", zagrmi u Rusiji...

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

BORIŠA SIMANIĆ ŠOKIRAO SVE! Evo šta je izjavio reprezentativac koji je izgubio bubreg igrajući za Srbiju (VIDEO)