PREMINUO HAMID BEKŠA GAČANIN: Četiri puta bio prvak Jugoslavije u odbojci, s Rijekom eliminisao Zvezdu u polufinalu fudbalskog Kupa SFRJ

Novosti online

24. 08. 2022. u 13:29

NEKADAŠNjI odbojkaš i odbojkaški, ali i fudbalski trener Hamid Gačanin preminuo je u 88. godini života posle kraće teške bolesti, javili su Odbojkaški savez Srbije i Fudbalski klub Rijeka.

ПРЕМИНУО ХАМИД БЕКША ГАЧАНИН: Четири пута био првак Југославије у одбојци, с Ријеком елиминисао Звезду у полуфиналу фудбалског Купа СФРЈ

Foto: Printskrin

Odbojkašku karijeru je počeo u rodnom Konjicu, a nastavio u OK Jugoslavija dolaskom u Beograd. Hamid Gačanin je bio jedan od čuvenih “bosonogih dečaka” Dragoslava Sirotanovića.

Sa OK Jugoslavija je osvojio četiri uzastopne titule prvaka Jugoslavije (1958—1961) i dve titule pobednika Kupa Jugoslavije (1961. i 1962). Bio je jedan od najboljih studenata Fakuleta za sport i fizičko vaspitanje (DIF).

Za reprezentaciju Jugoslavije odigrao je 18 utakmica.

Iz Beograda je 1963. otišao u Rijeku, gde je stvorio generaciju odbojkaša Kvarnera, koja je u sezoni 1969/1970. bila vicešampion Jugoslavije. Hamid Gačanin je od 1976. do 1995. i odlaska u penziju bio u stručnom štabu FK Rijeka, gde je radio prvo kao kondicioni trener, a zatim i kao pomoćnik Dragutinu Spasojeviću. Sa ekipom sa Kantride osvojio je dva Kupa Jugoslavije, 1978. i 1979. godine, s tim što je za drugi trofej zaslužniji jer je vodio ekipu u polufinalu protiv Crvene zvezde i u finalnim utakmicama protiv Partizana nakon što je Spasojević smenjen.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUSI U ŠOKU: Evakuisali 1.500 takmičara iz Krokusa, nijedan nije stradao od terorista, a sad se bune: Što nas niste spasili ranije? (VIDEO)