SRPSKO ČUDO OD DETETA: Angelina Topić osvojila evropsku medalju sa samo 17 godina!

Tanjug

21. 08. 2022. u 20:57

ANGELINA Topić je, poput svog oca Dragutina, obradovala Srbiju sjajnim nastupom u skoku u vis, i to na Evropskom prvenstvu u Minhenu.

СРПСКО ЧУДО ОД ДЕТЕТА: Ангелина Топић освојила европску медаљу са само 17 година!

FOTO: Tanjug/AP

U veliko finale kontinentalnog šampionata ova 17-godišnjakinja, rođena 26. jula 2005, ušla je kao deveta od 13 finalistkinja kada se računaju lični rekordi, ali u nedelju uveče je, iako najmlađa i iako autsajder po dosadašnjim ostvarenjima, nestvarno skakala i osvojila bronzanu medalju.

Dramtično finale skoka u vis i čudesni skokovi Srpkinje

Angelina Topić je iz prvog pokušaja preskočila letvicu na visinama od 1,82 metra, 1,86 i 1,9, što joj je, posle tri serije, donelo drugo mesto, ali borba se tek tada rasplamsala.

Jer, baš na visini od 190 centimetra ispale su četiri takmičarke, a među njima i dve koje su finale ušle na deobi drugog mesta kao favoritkinje, Bugarka Mirela Demireva i Italijanka Elena Valortigara, čiji su lični najbolji rezultati bili 2,02.

Sa ličnim rekordom od 1,96, a osokoljena onim uvodnim oskokovima, Topićeva je i četvrti izvela odlično, na 1,93, pa je preuzela prvo mesto od Crnogorke Marije Vuković, koja je isto sve preskočila iz prvog puta, ali je rešila da se okušava na onoj početnoj visini.

Uz njih dve, preko 193 centimetra je "letela" još Brit Verman iz Holandije, ali uz dva kiksa u prethodnim serijama, te Ukrajinka Irina Geraščenko, iz trećeg pokušaja. Njena sunarodnica Jaroslava Mahučik rešila je da ne skače na 1,93, ostavši tako u konkurenciji, kao peta potencijalna osvajačica medalje u tom trenutku.

O. nakon što su ispale Nemica Jungflajš (lični rekord tačno dva metra), Britanka Lejk (1,97), i Lia Apostolovski iz Slovenije (1,92), pomenutih pet skakačica je nastavilo da se bori za odličja u Minhenu.

Mahučikova, s najboljim rezultatom 2,04, mudro je pauzila na četvrtoj "prepreci", jer je iz prvog pokušaja preskočila 1,95 i tako izbila na prvu poziciju.

Iz trećeg je Crnogorka Vuković uspela da nadmaši pomenutu visinu, čime se izdvojila od tri preostale konkurentkinje.

A kako su njih tri, pa i mlada Srpkinja, triput oborile letvicu na toj visini, Angelini Topić je, zbog četiri uspešna skoka iz prvog pokušaja - pripala bronza, dok su bez odličja ostale Ukrajinka Geraščenko i Holanđanka Verman.

Osvajačice medelja, Topićeva, Mahučikova i Vukovićeva, posle finala u skoku u dalj na Evropskom prvenstvu u Minhenu / FOTO: Tanjug/AP

Imajući u vidu da ni Ukrajinka ni Crnogorka nisu uspele da preskoče 1,96 u finalu, zlato je, zbog manjeg broja pokušaja, pripalo Mahučikovoj, srebro Vukovićevoj, a na pobedničkom postolju pridružila im se i sjajna, 17-godišnja Srpkinja, Angelina Topić.

Bonus video: Kad je u halu ušao vojni orkestar, "grobari" i "delije" zagrmeli kao jedan!

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OLIMPIJSKI ŠAMPION ŠOKIRAO SVET: Video sankcije Rusima, pa uradio ovo

OLIMPIJSKI ŠAMPION ŠOKIRAO SVET: Video sankcije Rusima, pa uradio ovo

RUSIJA i Ukrajina su i dalje izvori najvažnijih vesti na svetu, zbivanja iz tih država se prate iz minuta u minut, uživo, ali postoje i prateći događaji do kojih su dovela vojna dejstva, a koji privlače ogromnu pažnju svetske javnosti. Sport je jedan od segmenata života na koje je rat takođe uticao, a predstojeće Olimpijske igre - Pariz 2024, posebno su zanimljive ovih dana, zbog "ruske situacije".

24. 04. 2024. u 15:44

Komentari (5)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024