UDARILI PO RUSIMA NA KVARNO, SAD LETE S OLIMPIJSKIH IGARA? Kolo sreće se okreće - i u sportu

Novosti online

21. 08. 2022. u 21:30

RAT u Ukrajini, odnosno "specijalna vojna operacija", kako to Rusija zove, i dalje spada u najvažnije vesti na svetu. Sport je sastavni deo toga, jer sportista je bilo i biće i iz Rusije i iz Ukrajine, a danas se pojavila jedna zanimljiva vest čiji su glavni akteri - sportisti zemlje koja je baš "poradila" na otežavanju života Rusima.

УДАРИЛИ ПО РУСИМА НА КВАРНО, САД ЛЕТЕ С ОЛИМПИЈСКИХ ИГАРА? Коло среће се окреће - и у спорту

Foto: Tanjug AP

Naime, kada su počeli da se kažnjavaju oni koji nemaju nikakve veze sa pomenutim sukobom, ruski sportisti, Norveška se nije ustezala da "posoli rane" onima koji su iz Ruske Federacije.

Tako je i pre zvaničnih zabrana od strane nadležnih međunarodnih skijaških institucija, ta zemlja zabranila Rusima i Belorusima da se uopšte pojavljuju na takmičenjima na norveškom tlu, a i u vojnom smislu Norvežani su stali na stranu Ukrajinca.

Samo do juna, poslali su Ukrajini 22 haubice M109, 4000 protivtenkovskih bacača granata i 100 "Mistrala", infracrveno navođenih raketa zemlja-vazduh.

Sada je, izgleda, došao trenutak da ruski mediji malo likuju zbog onog što se dešava Norveškoj, jer, kako prenosi RIA Novosti, postoji mogućnost da norveškim sportistima bude zabranjeno da  učestvuju na narednim Olimpijskim igrama.

Razlog za to je kršenje doping pravila, a "Novosti" će vam preneti deo informacije međunarodnog internet portala "Unutar igara", za koji rade Amerikanci, Britanci, ali i pojedini Ukrajinci, poput Lidije Vinogradne, koja je međunarodni (olimpijski) sudija u ritmičkoj gimnastici.

A pomenuti portal ovako objašnjava šta je zadesilo Norvešku:

Foto: EPA

 

"Anti-doping organizacija Norveške (ADNO) plaši se da bi mogla da bude proglašena nepodobnom od strane Svetske anti-doping agencije (VADA) jer u poslednje dve godine niti jedan jedini put nije izvela nenajavljeno teistranje sportista mlađih od 18 godina.

Izostanak tih iznenađujućih testiranja pravdao se lokalnim zakonom koji zahteva prethodnu saglasnost roditelja da se sportisti koji imaju od 15 do 18 godina testiraju na doping. A prema izveštaju norveškog javnog medijskog servisa NRK, nijedna osoba u tom uzrstu nije nenajavljeno testirana najmanje u poslednje dve godine.

VADA je potvrdila našem portalu da je "svesna ovog problema" i da je 'u kontaktu sa norveškom nacionalnom anti-doping organizacijom kako bi se pronašlo rešenje'. 

Predsednik ADNO, Torhild Vivi, i predsednik norveškog Olimpijskog i paraolimpijskog komiteta i konfederacije sportova (NIF) Berit Kjel pisali su ministru za kulturu i jednakost, Aneti Tretebargstuen, i ministru za decu i porodicu, Kjersti Tope, kako bi izrazili svoju zabrinutost.

'ADNO očekuje da će postati nepodoban na kraju 2022. i početkom 2023, navodi se u tom pismo, a javlja NRK. A ADNO je potpisnik Svetskog anti-doping koda. U ovom trenutku, nije na 'listi posmatranja' koju ima VADA.

Širok je spektak konsekvenci koje bi mogle da zadese Norvešku ako njena anti-doping bude proglašena nepodobnom. Tu su moguće zabrane učestvovanjea u regionalnim, kontinentalnim, ali i svetskim šampionatima. Ali, čak postoji potencijal da Norveška bude isključena sa Olimpijskih i Paraolimpijskih igara, ako ADNO bude proglašena nepodobnom organizacijom.

Po 'Međunarodnom standardom za pridržavanje koda od strane potpisnika', predstavnici one države čiji se olimpijski ili parolimpijski komitet zadesi u takvoj situaciji (da kao svoju matičnu anti-doping kuću ima onu koju VADA proglasi nepodobnom), po automatizmu ne bi mogli da učestvuju na narednim Olimpijskim ili paraolimpijskim igrama.

Ipak, sportisti će biti suspendovani na ovaj način samo ukoliko propisani uslovi za njihov 'povratak' ne budu ispunjeni u roku od 12 meseci otkako se prvobitno proglase mere zabrane učešća na nadmetanjima", piše, između ostalog, "Unutar igara".

Dakle, ako se potvrdi strahovanje čelnika ADNO-a, da ta, norveška anti-doping agencija, zaista bude proglašena nepodobnom na početku 2023, onda će Norveška kao država imati godinu dana da promeni svoje zakone i naloži nenajavljena testiranja mladih sportista. Ukoliko to ne uradi, moglo bi da se desi da Olimpijske i Paraolimpijske igre u Parizu 2024. proteknu bez norveških sportista.

Bonus video: Kad himna Srbije, "Bože pravde", zagrmi u Rusiji...

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

RUSI U ŠOKU: Evakuisali 1.500 takmičara iz Krokusa, nijedan nije stradao od terorista, a sad se bune: Što nas niste spasili ranije? (VIDEO)