ZA 26 GODINA - 500 PEHARA: Predrag Kovačić, osnivač i trener beogradskog tekvondo kluba Azija o velikim uspesima

S. RAJIĆ

12. 08. 2022. u 12:35

MEDALjE sa prestižnih međunarodnih takmičenja nisu iznenađenje za Tekvondo klub Azija iz Beograda. Ove godine, njihovi takmičari okitili su se sa čak tri odličja. Prvo na seniorskom Evropskom prvenstvu u Mančesteru, Stefan Takov (zlato) i Aleksandra Perišić (bronza), a nedavno i Ela Marić bronzom sa juniorskog SP u Sofiji.

ЗА 26 ГОДИНА - 500 ПЕХАРА: Предраг Ковачић, оснивач и тренер београдског теквондо клуба Азија о великим успесима

Foto: I. Marinković

Na ova velika dostignuća ponosan je Predrag Kovačić, vlasnik i osnivač ovog uspešnog sportskog kolektiva.

- Te medalje su uzeli "klinci". Aleksandra i Stefan su se već sa 19 godina domogli medalja u seniorskoj konkurenciji. To je neverovatan uspeh, bilo bi očekivano da sa 21, 22, 23... počinju da krče put, pa onda sa 24, 25 dođu do odličja, a oni su već to ostvarili - ističe Kovačić za "Novosti". Prethodnih godina, Novak Stanić je prvi iz redova Azije u toj generaciji krenuo ka uspesima.

- Bio je seniorski viceprvak Evrope pre dve godine sa samo 17 godina! Izbacio je svetskog šampiona Španca Tortosu, koji je imao tad 25. To je bilo iznenađenje, ali smo znali za njegov potencijal. Elin uspeh se očekivao.

- Znali smo da poseduje vrhunski kvalitet, da je talentovana, radna. Ima samo 16 godina i još jednu punu juniorsku sezonu pred sobom, ali će imati pravo da nastupa i na seniorskim takmičenjima, pa ćemo je gurnuti u vatru. Nismo imali dosad primer da je neko tako dominantan - istakao je nekadašnji selektor SCG i Srbije.

- A talenata ne manjka, nova imena već kucaju na vrata uspeha. Tu su Strahinja Milinković, Teodora Radak, Vuk Adžić...

Tekvondo klub Azija postoji 26 godina, a na policima ima skoro 500 pehara.

- Elina medalja nam je bila 30, uključujući evropska i svetska prvenstva. Deset odličja smo uzeli u poslednje tri godine, devet evropskih i ovo nam je bila jubilarna deseta i to svetska, kao neka kruna svega. Na našem kontinentu, jedino Split može da se pohvali sličnim učinkom. Trebalo nam je 20 godina za prvih 20 medalja, a tokom poslednjih šest, uzeli smo deset odličja. Ove godine će biti seniorsko SP prvi put nakon tri godine i virusa korona, pa ćemo i tu imati učesnike. Iako su svi mladi, nadamo se da će doći neka medalja - naglašava Predrag, u čijem klubu trenira između 40 i 50 članova, ali i oko 150 rekreativaca.

Svakome u klubu se posvećuje podjednako vremena.

- Putujemo na svaki turnir, pratimo seminare u svim kategorijama, ne bavimo se ničim drugim. Ovo nam je i ljubav i strast i profesija. Dešavalo se da žrtvujemo i svoje odmore zarad ovakih stvari. Na prvom mestu je ljubav prema tekvondu - zaključio je Kovačić. 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024