ZAPAD OSTAO U NEVERICI: Rusi našli odgovor za apsolutno sve sulude sankcije njihovim sportistima!

Novosti online

02. 08. 2022. u 21:46

RAT u Ukrajini, odnosno "specijalna vojna operacija" kako to naziva Rusija, i dalje se s posebnom pažnjom prati širom sveta, pa i prateći sportski segmenti koji se tiču sankcija ruskim i beloruskim sportistima. Najnovije vesti na tu temu prilično su šokantne za zapadnu javnost, a izneo ih je lično ruski ministar sporta.

ЗАПАД ОСТАО У НЕВЕРИЦИ: Руси нашли одговор за апсолутно све сулуде санкције њиховим спортистима!

Foto: Tanjug AP

No, pođimo redom.

Od početka pomenute vojne intervencije Rusije, zapadne države se prosto utrkuju ko će i kako kazniti i Rusku Federaciju, ali i Belorusiju koja joj pomaže, a kako sport nije izuzet od sankcija, i tu postoji trka - ko će više, a ko na originalniji da izrekne neku kaznu.

Sankcije u vidu toga da se klubovi i reprezentacije izbacuju sa takmičenja, pa i pojedinci u mnogim pojedinačnim sportovima, dovele su do toga da mnogi sportisti uopšte ne mogu da se nadmeću na međunarodnoj sceni.

Zato su neki od njih, istina - vrlo mali broj, posegnuli za promenom državljanstva (upravo smo vam o jednom takvom slučaju pisali na portalu "Novosti" pre tri dana, u vesti "Sankcije? Pa, dobro, ima jedna zemlja na Balkanu... Zvezda ruske gimnastike promenila državljanstvo").

Međutim, ministar sporta Ruske Federacije, Oleg Maticin, na pitanje da li se boji da će promena državljanstva kod ruskih sportista uzeti maha, samo se nasmejao.

- Uopšte se ne bojim da će promeniti državljanstvo. Ne vidim nijedan objektivan razlog. Nagradni fondovi nisu najvažnija stvar. Uostalom, sistem sporta koji postoji u Rusiji podrazumeva ne samo nagradne fondove, već i neke socijalne garancije, mogućnost za treninge, i tako dalje, i tako dalje. Stvarno ne vidim rizik od toga (promene državljanstva) - započeo je on u intervjuu za "Čempionat".

A onda je izgovorio nešto od čega se na Zapadu verovatno mnogima koji su osmislili sankcije ruskim sportistima - "diže kosa na glavi":

- Znate, mi u Rusiji trenutno radimo na različitim novim formatima takmičenja sa zemljama BRIKS-a (skraćeno od početnih slova sledećih država - Brazil, Rusija, Indija, Kina, Južna Afrika, što je ujedno i ime organizacije ovih pet zemalja koje obuhvataju 26,7% prostranstva planete i 41,5% svih živih na njoj; prim. prev.) i ŠOS-a (Šangajska organizacija za saradnju- međunarodna organizacija iz 2001. u kojoj su Kina, Rusija, Kazahstan, Tadžikistan, Kirgizija i Uzbekistan, a koja sadrži polovinu stanovništva cele planete Zemlje; prim. prev). Tu živi četiri milijarde ljudi. Ne pričamo mi sada o alternativama za Svetska prvenstva, prosto o nekim novim formatima. Ali... mislim da, u svakom slučaju, ovaj aktuelni period neće dugo potrajati. Svetski sport ne može dugo da živi bez ruskih sportista - uveren je Maticin.

Bonus video: Kad je u halu ušao vojni orkestar, "grobari" i "delije" zagrmeli kao jedan!

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a