OCRNILA RUSE, PA SE PRISETILA SRBIJE: Ukrajinka ispričala kako je tri dana putovala do Beograda

Novosti online

14. 07. 2022. u 10:11

UKRAJINSKA skakačica uvis Jaroslava Mahučih je nekada bila velika rivalka Ruskinji Mariji Lasickene u ovom sportu, ali i njena veoma dobra prijateljica. Međutim, sve se to promenilo kada je Moskva počela svoju specijalnu vojnu operaciju u Ukrajini.

ОЦРНИЛА РУСЕ, ПА СЕ ПРИСЕТИЛА СРБИЈЕ: Украјинка испричала како је три дана путовала до Београда

FOTO: Tanjug

Svetsko prvenstvo u atletici na otvorenom počinje 15. jula u Oregonu u Sjedinjenim Američkim Državama, a Mahučikova nije pokazala žal što na njemu neće biti sportista iz Rusije.


Ukrajinka je stekla širu svetsku slavu kada je u martu ove godine osvojila zlato na SP u dvorani u Beogradu. Kako je rekla, da bi došla do naše prestonice, 20-godišnjakinja je automobilom pobegla iz rodnog grada Dnjepra.

- Ta tri dana autom, najduža su tri dana za mene. Prošla sam kroz potpunu paniku u svojoj zemlji, prevazilazeći "sopstvenu liniju fronta" - izjavila je atletičarka novinarima u Oregonu.

Mahučikova je aktuelna evropska šampionka u skoku uvis, ali je morala da se zadovolji olimpijskom bronzom u Tokiju prošlog leta i svetskim srebrom na otvorenom prvenstvu u Dohi 2019. gde joj je najveća suparnica bila upravo Ruskinja Lasickeneova, koja je osvojila zlato.

Uprkos tome što je aktuelna svetska i olimpijska šampionka, Lasickeneovoj je zabranjen nastup na SP u Oregonu. Zbog toga se Ruskinja požalila u Međunarodnom olimpijskom komitetu (MOK).

Nakon početka specijalne vojne operacije Rusije u Ukrajini u februaru, MOK je preporučio da se zabrani nastup Rusima i Belorusima na međunarodnim događajima, a to je prihvatila većina sportskih saveza, uključujući i atletski.


Lasickeneova je tada optužila predsednika ove organizacije Tomasa Baha da je stvorio "novi rat" koji će nastati između sportista zbog ovakve odluke. Ali mlada atletičarka je pokazala veliko saosećanje sa koleginicama koje dolaze iz Ukrajine.

- U skoku uvis moje glavne konkurentkinje su Ukrajinke. Ne bih znala kako da ih pogledam u oči, niti šta da im kažem. Oni i njihove porodice doživljavaju ono što nijedno ljudsko biće ne bi trebalo da doživi - rekla je Ruskinja.

 Bez obzira na to, Mahučikova nije imala milosti za koleginicu niti za ostale ruske sportiste koje je žestoko iskritikovala.

- Pre 24. februara imali smo dobar odnos, razgovarale smo. Ali taj dan je promenio sve, jer ona nije ništa napisala našim sportistima. Ali je zato pisala Tomasu Bahu kako bi mogla da se takmiči. Naši ljudi ginu samo zato što su Ukrajinci. Ne želim da vidim na stazi ubice, jer je u ovom ratu stradalo zaista mnogo sportista - izjavila je Ukrajinka.


BONUS VIDEO: Đoković igrao tenis u Visokom
 


 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (12)

DANAS JE DOBAR DAN ZA SRBIJU: Vučić se oglasio sa važnim vestima (FOTO)