KAKVA VATERPOLO DRAMA! Podmlađena Srbija i Hrvatska priredili spektakl, za medalju će se boriti komšije

Novosti online

29. 06. 2022. u 17:07 >> 17:07

VATERPOLO reprezentacija Srbije nije uspela da se plasira u polufinale Svetskog prvenstva jer je u vrlo uzbudljivom četvrtfinalnom sudaru u prestonici Mađarske izgubila od Hrvatske sa 12:14 (1:1, 3:4, 5:5, 3:4).

КАКВА ВАТЕРПОЛО ДРАМА! Подмлађена Србија и Хрватска приредили спектакл, за медаљу ће се борити комшије

Foto: Vaterpolo savez Srbije

Izabranici Dejana Savića, koji su sa osmoricom novih igrača, usled smene generacija, krenuli na šampionat planete čiji je domaćin Budimpešta, imali su dan odmora više za ovaj duel, ali ih je iskusni rival sve vreme "mučio", a naročito kada je početkom drugog poluvremena "dodao gas".

Do tada se, uz solidnu odbranu naših "delfina", dešavalo da srpski vaterpolisti i u prvih i u drugih osam minuta igre jure zaostatak od jednog gola, a posle izjednačenja na 5:5 početkom treće deonice, rival im je triput u nizu zatresao mrežu.

Hrvatska je tada delovala nezaustavljivo, naši - smušeno, pa je selektor Dejan Savić zatražio tajm-aut. Govor koji bi mogao da ima radni naslov "Napnite mi se!", ući će u antologiju vaterpola, i zbog sadržaja (koji možete pogledati klikom na ovaj link portala "Novosti") i zbog reakcije igrača.

Jer, zaigrali su odlično "delfini" od tog predaha. Dušan Mandić, koji je do tada šutirao 0/4, dao je tri gola do kraja treće deonice, razigrala se i odbrana, i Strahinja Rašović bio odličan i u kontri, pa se prednost komšija smanjila na 9:10, pred poslednju četvrtinu.

Snage za više od toga, ipak, nije bilo.

Luka Bušić, Marko Žuvela i Andrija Bašić su svojim brzim pogocima usmerili ovu utakmicu ka pobedi Hrvatske, koja je na iskustvo, ali i boljom koncentracijom u napadu, rešila veliki vaterpolo derbi u svoju korist.

Hrvati u polufinalu idu na pobednika meča Španija - Crna Gora, a vaterpolo reprezentacija Srbije, čije je UNIQA zvanično osiguranje, nastavljaju takmičenje razigravanjem. Počev od petka, "delfine" čeka borba za plasman od 5. do 8. mesta.

KRAJ! Srbija - Hrvatska 12:14

32' - Poslednji minut u toku. Tajm-aut traži Dejan Savić, uz 42 sekundi do kraja, posle dobre odbrane "delfina". Ipak, ništa od uspešnog napada Srbije...

31' - Poslednji minut počinje za četiri sekunde, a Dušan Mandić šutira s distance i pogađa - 12:14.

31' - I to se desilo. Branislav Mitrović je lobovan, Loren Fatović prvim golom na meču donosi Hrvatima (opet pred kraj napada) velikih 11:14.

30' - Nema odustajanja! Marko Radulović, debitant na šampionatima planete, daje prvi gol Hrvatima, Srbija na na dva razlike. A do kraja meča još dva minuta i 15 sekundi...

29' - Na isteku četiri od osam minuta koliko traje vaterpolo četvrtina, a igra se poslednja deonica ovog meča, Mandićev šut je odbranio odlični golman Hrvatske, Toni Popadić. Ostaje 10:13 za "barakude".

28' - Auh, kakva šteta. U poslednjim trenucima hrvatskog napada s igračem više, Andrija Bašić pogađa gol Srbije, koja od ovog časa gubi sa 10:13.

27' - Vico je izborio isključenje Žuvele, ali akcija Mandić - Jakšić nije urodila plodom jer je dodavanje bilo previsoko...

26' - Odmah uzvraća Marko Žuvela, novi njegov gol, i to iz ekspresne akcije Hrvatske, koja vodi sa 10:12.

26'- Tako je! Drugi gol daje na ovom meču Viktor Rašović, i to iz pozicione igre, sa distance, s desne strane - 10:11!

25' - Luka Bukić, na isteku prvog od osam minuta poslednje četrvrtine, pogađa s levog krila naš gol - Hrvatska vodi sa 9:11.

Kraj treće deonice, Hrvati više nemaju tri, nego jedan gol razlike (9:10), kratak predah - pa osam minuta četvrte četvrtine...

24' - Ma, tako je! Strahinja Rašović, svojim prvim golom na meču, smanjuje zaostatak Srbije na 9:10, nakon što je dvostruki strelac Hrvatske, Lazić, pogrešio na drugoj strani bazana. Poslednji minut 3. četvrtine je u toku.

23' - Šteta! Izdržali su isprva naši s igračem manje, ali je onda Franko Lazić u poslednjoj sekundi napada "žabicom" vrati dva razlike Hrvatskoj - 8:10.

22' - Gol! Dušan Mandić iz peterca, prilazi Srbija na 8:9!

21' - Imali su igrača više Hrvati, probali su da daju gol lobom, ali su pogodili prečku i krenula je "kontra" Srbije - a Strahinja Rašović je fauliran pred golom rivala, biće to peterac!

21' - Dušan Mandić opet pogađa! Levica je "sevnula", drugi uzastopni gol našeg asa - 7:9!

20' - Franko Lazić uzvraća udarac, Hrvati odlaze na 6:9 pogotkom s pozicije levog beka, sa distance.

20' - Vraća nadu Dušan Mandić! Prvim golom na meču približava Srbiju na 6:8!

19' - Održao je Dejan Savić tajm-aut, rekao da nije problem što se gubi, nego što se ne sluša šta se priča (sa klupe), tražio je smirenost, ali i čvršću igru. Da li će ovo uroditi plodom? Ume on da razmrda svoje izabranike, izgleda da su ovo bile prave reči o tome da "znaju šta treba da se radi" (samo da počnu to i da rade).

19' - Josip Vrlić pogađa mrežu Srbije kod desne stative, ostao je potpuno sam i, uz učinak 2/2 na ovmo meču, doneo velikih 5:8 Hrvatskoj.

19' - Šteta, Dušan Mandić šutira preko gola. Na ovom meču, 0/4 je njegov šuterski učinak, ali je u odbrani sada izblokirao pokušaj komšija (koji su se potom domogli lopte, i izvojevali isključenje našeg Gavrila Subotića).

18' - Prvi put Hrvati imaju dva gola prednosti. Posle greške naših, Ivan Krapić donosi 5:7 svojoj ekipi. Još šest minuta do kraja treće deonice.

17' - Vučević daje odmah gol za Hrvatsku, brzi odgovor naših komšija - koje vode sa 5:6.

17' - Gol za Srbiju! Izjednačenje, Gavril Subotić pogađa - 5:5!

Poluvreme, Hrvati imaju gol prednosti, 4:5.

17' - Drašović je izgubio duel sa Vrlićem, koji je posle okreta savladao našeg kapitena i golmana - 4:5 za Hrvatsku, koja opet vodi.

15' - Nikola Jakšić još jednom pogađa mrežu Hrvatske, i to "skok-šutem", jer se divno izdigao iz vode i dodavanje s desnog krila sproveo u mrežu - 4:4!

14' - Hrvati opet vode, i to jer je iz peterca Konstantin Harkov bio precizan, što mu je 14. gol na ovom šampionatu - 3:4.

14' - Nikola Jakšić pogađa mrežu Hrvatske, "žabicom" u situaciji kod igrača više! Novi odličan odgovor Srbije na gol rivala, rezultat je 3:3!

13' - Jerko Marinić Kragić, "bombarder" hrvatske selekcije, sa distance je (svojim drugim golom) opet matirao Branislava Mitrovića - 2:3.

13' - Uzvraća Srbija! Nemanja Vica, s pozicije centra, posle brze asistencije Ranđelovića - 2:2!

11' - Viktor Rašović je isključen, Hrvati su došli u priliku da povedu s igračem više, a iako se Fatović našao u problemima, uspeo je da doda debitantu na Svetskim prvenstvima, Marku Žuveli, koji je bio precizan sa oko četiri metara, iskosa s leve strane - 1:2.

10' - Uvodna dva napada, i jedna i druga ekipa, nisu iskoristila.

9' - Počela je druga deonica.

8' - Radulović je odlično odigrao odbranu na Krapiću, oduzeta je lopta rivalima, Srbija je sačuvala svoju mrežu. Kraj prve četvrtine, prilično zanimljive. Rezultat - 1:1.

8' - Ivan Krapić, "centar" Hrvatske, nije sada dobio loptu, jer se odlično "skupila" odbrana Srbije, koja je krenula u polu-kontru, no udarac koji se desio završio je pravo u telo Tonija Popadića, pa poslednji napad imaju Hrvati u 1. četvrtini.

7' - Konačno! Viktor Rašović šalje neodbranjiv udarac s pozicije desnog beka, 1:1, izjednačila je Srbija!

7' - Još jedan prokockan napad Srbije, čiji igrači deluju malo dekoncentrisano u ofanzivnom delu igre. Ali, u odbrani su odlični. To potvrđuje i nova odbrana kapitena Mitrovića, ovoga puta "sidrašu" Hrvatske. I dalje 0:1 za komšije.

6' - Vico odlično postavljen u odbrani, "udvojio" je poziciju centra i blokirao šut Hrvata, pa su naši osvojili loptu.

5' - Branislav Mitrović zaustavlja šut Vukičevića, eto nove prilike da "delfini" izjednače. Ali, Strahinja Rašović, naš najbolji strelac, ne uspeva da nadmudri Popadića, koji levom rukom brani udarac sa oko osam metara.

4' - Olimpijski šampion nikako da postigne gol... Jakšić je probao solo-akcijom, a poslao loptu preko gola Hrvatske, koja i dalje vodi sa 0:1 (i ima igrača više)

3' - Toni Popadić već trećom odbranom na meču sprečava Radomira Drašovića da iz situacije s igračem više poravna rezultat, a potom je odbranio još jedan naš udarac. Odličan je hrvatski golman, ima učinak 4/4.

3' - Naši vaterpolisti su propustili situaciju sa igračem više, a onda su Hrvati poveli sa 0:1 jer su bili isključeni i Lukić i Ranđelović za tili čas. Desnicom je projektil u mrežu Srbije poslao Marinić Kragić.

2' - Sudije su se malo zbunile, nisu bnile sigurne da li je istekao napad Hrvata, ili su šutnuli u poslednjoj sekundi (pri prekršaju), a posle dugih konsultacija i korišćenja video-tehnologije, dodeljene su 2-3 sekunde hrvatskom napadu. Koji komšije nisu iskoristile...

1' - Faul u napadu okonačo je prvu akciju hrvatske selekcije, a onda je to na drugoj strani terena uradio i naš Đorđe Lazić

16.00 - Meč je počeo! Prvi napad imaće Hrvati

15.55 - Akteri su pokraj bazena, publik ana nogama. Intoniraju se himne. Prvo "Lijepa naša", a onda "Bože pravde".

Uoči meča

Za razliku od naših vaterpolista, koji su se direktno plasirali u četvrtfinale, Hrvati su morali da igraju i dodatni meč, u kome su savladali Gruziju sa 13:7 (3:2, 4:2, 3:0, 3:3).

Sada je na red došla najbitnija utakmica na turniru, ona koja odlučuje ko ostaje medalje, a ko će izboriti još dve prilike da do odličja dođe...

I, baš taj megdan podeliće Srbi i Hrvati, dve velike vaterpolo nacije, čiji je rivalitet ogroman u bazenu i van njega. A pobednik već zna šta ga čeka u polufinalu i... taj zadatak  takođe neće biti nimalo lak.

Reakcije srpskih vaterpolista kada su saznali s kim igraju

Naši vaterpolisti Gavril Subotić Viktor Rašović i Nemanja Vico poručili su da respektuju Hrvatsku, ali da veruju u pobedu u meču četvrtfinala Svetskog prvenstva.

"Hrvatska je opravdala ulogu favorita. Gruzija je imala dva dobra otpora, Crnogorcima i Mađarima, ali nije mogla bolje. Nama ostaje da se pripremimo najbolje što možemo. Hrvatska zaslužuje uvek poštovanje, igraćemo maksimalno i jedni i drugi", izjavio je Gavril Subotić.

Rašović je prvo veliko zvanično takmičenje imao baš u Budimpešti 2017. na Svetskom prvenstvu, tada je u polufinalu Hrvatska bila bolja 12:11 i kasnije osvojila zlato, a Srbiji je pripala bronza.

"Radili smo na poslednja dva sparing treninga sa Mađarima na ispravljanju grešaka. U grupi smo pokazali oscilacije kojih sada ne treba da bude. Hrvatska je Hrvatska bez obzira u kojem sastavu igra. Imaju najviše ambicije, žele da ponove uspeh iz 2017, a na nama je da odigramo najbolje što možemo i prođemo dalje, jer su i naše ambicije na ovom prvenstvu pobedničke", rekao je Rašović.

Foto: Vaterpolo savez Srbije

Vico ne misli da će izostanak suspendovanog Burića biti velika prednost.

"Sigurno je da Hrvatska ima igrače koji mogu da ga zamene i da će selektor Tucak pokušati da nađe pravo rešenje. Nama je najvažnije da se ponašamo kao da su kompletni, jer samo tako možemo do uspeha", istakao je Vico.

BONUS VIDEO: Srpski "delfini" se nasmejani spremaju za Svetsko prvenstvo

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024