KLIČKO BEZ SRAMA POZIVA NA LINČ: Da li je ovo najsurovija izjava o Putinu do sada (FOTO/VIDEO)

Novosti online

13. 06. 2022. u 17:09

NEMAČKI časopis "Bild" sastao se sa gradonačelnikom Kijeva Vitalijem Kličkom (50) i njegovim bratom, takođe legendom boksa Vladimirom (46), povodom intervjua na mestu poslednjeg udara rakete.

КЛИЧКО БЕЗ СРАМА ПОЗИВА НА ЛИНЧ: Да ли је ово најсуровија изјава о Путину до сада (ФОТО/ВИДЕО)

Foto: EPA

Skoro mesec dana nije bilo ruskih napada na ukrajinsku prestonicu Kijev u cilju specijalne vojne operacije, pa se činilo  da se mir vratio.


Braća Kličko, upravo ispred porušenog objekta, razgovarali su sa nemačkim novinarom o trenutnoj situaciji u Ukrajini i upravo najsurovije izjave na račun ruskog predsednika potekle su od braće, što nije nikakvo iznenađenje, jer su u medijima poznati kao njegovi najveći kritičari. 
 

Foto Printscreen / Youtube / Bild

 

Prvi čovek glavnog grada Ukrajine izjavio da protivnička vojska navodno ne gađa samo strateške vojne ciljeve.

- Pre nedelju dana su četiri neprijateljska aviona preletela grad i uništila ovu zgradu fabrike. Ovo je takozvana "specijalna operacija" Rusa protiv navodnih vojnih jedinica. Ova fabrika vekovima proizvodi žitarice, a ne vojnu opremu. Jedina poenta koju vidim u napadu na ovu kompaniju je izgladnjivanje Ukrajine i cele Evrope - rekao je stariji od braće Kličko.


Gradonačelnik Kijeva bio je veoma surov kada je govorio o predsedniku Rusije, Vladimiru Putinu.

- Putin je uništio živote miliona ljudi. On je započeo ovaj rat, on može da ga okonča. Mnogo se spekuliše o tome da li je Putin započeo ovaj rat zato što je bolestan i nema još mnogo života. Ali ni o tome nemam nikakve informacije, to je čista špekulacija.

- Ali milioni ljudi čije je živote Putin uništio imaju jednu ogromnu želju "Putin mora da ode ili nestane, ili ga Bog mora uzeti sebi" - izjavio je Kličko.


Bivši bokser je dodao i da njegovoj zemlji fali podrška i zatražio hitnu pomoć u vidu naoružanja.

- Plavo nebo, leto, iluzija je da postoji mir. Na nekoliko stotina kilometara odavde vode se žestoke borbe. Rusi imaju više vojnika, više artiljerije i više opreme, zato nam je hitno potrebna podrška. Još jednom želim da istaknem: mi ne branimo samo svoje porodice, svoje gradove i svoju državu. Takođe branimo vrednosti svake zapadne demokratske države. Potrebna nam je municija, potrebno nam je moderno oružje, odbrambeno oružje.

Na pitanje novinara šta će se desiti ako ako ovo oružje ne dođe u narednih nekoliko dana i nedelja Kličko je odgovorio da to znači još veći gubitak vojnika.

- To znači da će više ukrajinskih heroja umreti. Oni se bore jednostavnim oružjem protiv modernog naoružanja Rusa. Moramo da branimo naše vojnike i našu zemlju, za to je važno nabaviti savremeno oružje. I još jednom naglašavam: ovo je odbrambeno oružje, mi se samo branimo - izjavio je gradonačelnik Kijeva.

On je potom govorio i o potencijalnom sastanku tri velika evropska lidera u glavnom gradu Ukrajine. Nemački kancelar Olaf Šolc, francuski predsednik Emanuel Makron i italijanski premijer Mario Dragi planiraju put u Kijev pre samita G7 krajem juna.

- Mesecima slušamo da će oružje biti isporučeno „uskoro“ i da će podrška „uskoro“ doći. Međutim, od vojske čujem da stiže samo deo podrške, ne u željenom iznosu. To znači da gubimo teritoriju i gubimo živote. A ne smemo zaboraviti ni ako Rusi nastave da marširaju, to će biti izuzetno opasno za svakog Evropljanina. Ako neko u Nemačkoj misli da je rat daleko. To nije tačno, to može da utiče na bilo koga u EU. Potrebne su nam oštre sankcije podrške i oružje tri lidera najvažnijih zemalja – što je pre moguće. Već smo poslali zemljama spisak naoružanja.

Mlađi brat, Vladimir kaže da je u Kijevu i dalje opasno i da Evropa to treba da shvati.

- Život se vratio u grad, oseća se. Sredinom marta to je još uvek bio grad duhova. U gradu nije bilo ljudi, nije bilo automobila. Sada se život vratio, ali mir je veoma nestabilan. Kao što su od zgrade ostale samo ruševine, vidite da su i ovaj život i mir nisu sigurni, svakog trenutka se može desiti nešto neočekivano . Sirene i dalje zavijaju. Četiri rakete su sletele pre nedelju dana u Kijev, u grad. Nebo iznad naših glava nije bezbedno. Evropa to treba da razume - rekao je bivši bokserski šampion.


Za sve mu krivi Rusi
 

Kličko je za rat na području njegove zemlje okrivio Ruse.


- Što se tiče krivice, mnogo toga može da se protumači različito. Ali krivica za ovaj rat je definitivno na ruskoj strani. Važno je da shvatimo da ako mi padnemo, padaš i ti. Povezani smo. Ovaj prelepi svet se uništava ovde u Ukrajini - rekao je Vladimir.

On je izneo i svoje viđenje šta treba da se desi kako bi se situacija smirila.

- Rat neće trajati večno, to je nemoguće. Uz jasnu ekonomsku izolaciju Rusije i podršku Ukrajini, ovaj rat neće dugo trajati. U to sam čvrsto uveren. Ako Rusija ne vidi da je ceo svet protiv nje, onda će se on nastaviti. Ali svet mora stati u front protiv ove agresije i pokazati da se ne slaže sa njom. To je jedini način na koji će to funkcionisati - istakao je mlađi od braće Kličko.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (6)

RUSI U ŠOKU: Evakuisali 1.500 takmičara iz Krokusa, nijedan nije stradao od terorista, a sad se bune: Što nas niste spasili ranije? (VIDEO)