HRVATSKI MEDIJI PIŠU O VUČIĆU I SP U ATLETICI: "Zašto Srbija može, a Hrvatska ne može? Zato što predsednik Srbije voli i pomaže sport"

Novosti online

19. 03. 2022. u 09:40

SRBIJA je od petka do nedelje centar svetske atletike jer se u Beogradskoj areni održava Svetsko dvoransko prvenstvo.

ХРВАТСКИ МЕДИЈИ ПИШУ О ВУЧИЋУ И СП У АТЛЕТИЦИ: Зашто Србија може, а Хрватска не може? Зато што председник Србије воли и помаже спорт

FOTO: Tanjug

U samo pet godina Srbija je dobila domaćinstvo dvaju velikih takmičenja. Prvo su 2017. dobili domaćinstvo Evropskog dvoranskog prvenstva, a ove godine i Svetskog. I tu neće stati. Kandidovaće se 2025. godine za domaćinstvo Evropskog prvenstva na otvorenom.

S druge strane, Hrvatska se od samostalnosti nije kandidovala ni za jedno veliko takmičenje, a tamošnji Večernji list pokušao je da odgovori na pitanje u čemu je razlika i došao do zaključka da je ključ u pomoći države srpskom sportu. 

– Što se tiče atletskih takmičenja u dvorani, mogli smo se kandidovati tek od 2009. godine kada su sagrađene arene u Zagrebu i Splitu. Te arene zadovoljavaju sve kriterijume, ali ono što nam nedostaje za dobijanje organizacije su finansijska sredstva. Naime, za dobijanje domaćinstva Evropskog, a pogotovo Svetskog dvoranskog prvenstva treba jako mnogo novca i bez pomoći države to ne ide – rekao je Ivan Veštić, predsednik Hrvatskog atletskog saveza za Večernji list. 

Nezvanično, trenutno za organizaciju Svetskog dvoranskog atletskog prvenstva treba izdvojiti oko 12 miliona evra. Nemoguće je naći sponzora u tom iznosu i iza takvog iznosa može da stane samo država. Srbija tu ima sreću jer predsednik Aleksandar Vučić voli sport i mnogo ulaže u sport, pišu dalje Hrvati. 

– Bez pomoći države ni mi ne bismo mogli dobiti ta dva domaćinstva. Na stranu što imamo uslove, volju, želju, veliki broj iskusnih ljudi koji znaju da rade u organizaciji. Ali, oko novca se sve vrti. To je tako, nije to ništa neuobičajeno. Naravno, još je sve bolje ako imate atletičara ili atletičarku koji mogu da osvoje medalju. A mi trenutno imamo Ivanu Vuletu koja će u nedelju braniti svetsko zlato u skoku udalj – rekao je Veselin Jevrosimović, predsednik Srpskog atletskog saveza.

Hrvati žale što dve njihove najveće zvezde, Blanka Vlašić i Sandra Perković, neće imati priliku da osvoje medalju pred njihovim navijačima. A da vole atletiku, pokazuju na Zagrebačkom mitingu na kome su svake godine tribine ispunjene do poslednjeg mesta.

Splitski Poljud je u predvečerje rata 1990. ugostio najbolje evropske atletičare, a od osamostaljenja Hrvatske jedne godine je bio domaćin Kontinentalnog kupa. Sada za Evropsko i Svetsko prvenstvo ne ispunjava uslove jer nema pomoćni teren za zagrevanje atletičara.

– Nažalost, da bismo dobili domaćinstvo na otvorenom, sad više primarno nije problem novac, već i objekat, odnosno stadion koji trenutno nemamo – dodao je Veštić. 

Srbija gradi atletski stadion 

Ni Srbija nema atletski stadion, ali uskoro će ga imati!

Počela je gradnja. Biće završen za godinu dana tako da se bez problema možemo kandidovati za 2025. godinu. Biće to sportski kompleks u Beogradu s atletskom dvoranom i fudbalskim stadionom. Atletski stadion primaće 25.000 gledalaca i zadovoljiće apsolutno sve uslove, za dobijanje jednog Evropskog, a možda kasnije i Svetskog prvenstva u atletici – zaključio je Jevrosimović. 

Evropska atletska prvenstva održavaju se od 1934. godine, a zanimljivo je da je Beograd već bio domaćin najboljim evropskih atletičarima i atletičarkama. Bilo je to 1962. godine, na stadionu JNA. Jedinu medalju za bivšu Jugoslaviju osvojila je Novosađanka Olga Gere u skoku uvis. Danas od 11 časova, u finalu skoka uvis na SP u Areni skakaće i naša Angelina Topić, ćerka svetskog juniorskog rekordera Dragutina i rekorderke Srbije u troskoku, Biljane.

BONUS VIDEO - Novak Đoković ide na Rolan Garos

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)