"PUTIN JE PRAVI DŽUDISTA" Podrška ruskim sportistima od naših asova sporta

Tanjug

02. 03. 2022. u 19:04

Proslavljeni srpski džudista Vuk Rašović izjavio je da je veoma iznenađen dešavanjima u svetskom sportu zbog situacije u Ukrajini.

ПУТИН ЈЕ ПРАВИ ЏУДИСТА Подршка руским спортистима од наших асова спорта

Foto: Tanjug AP

Predsednik Rusije Vladimir Putin više nije počasni predsednik Svetske džudo federacije, a oduzet mu je i crni pojas u tekvondou.

"Za mene je potpuno neočekivano i nisam mogao ni da zamislim da će se ovoliko daleko ići, imajući u vidu prijateljstvo Putina sa predsednikom Svetske džudo federacije (Marijus Vizer, prim. aut). Putin je u Japanu bio rado viđen gost među najboljim džudistima sveta, a i oni su bili dragi gosti u Rusiji. Na Olimpijskim igrama u Londonu Putin je sedeo pored predsednika Svetske džudo federacije", rekao je Rašović za televiziju K1.

Uprkos ovim dešavanjima, Rašović ističe da je Putin - pravi džudista.

"To je ono što niko ne može da mu oduzme. Kada bi meni neko oduzeo moj majstorski dan, moja priznanja, meni bi to bilo potpuno nevažno, jer ja znam šta sam postigao i znam šta sam. Isto je, verujem i u njegovom slučaju", kazao je Rašović.

Trener Tekvondo reprezentacije Srbije Dragan Jović Gale istakao je da nije očekivao ovakve poteze, niti sankcije ruskim sportistima.

"Smatram da su sankcije sportistima odavno prevaziđene, jer to nikada nije dovelo ni do kakvog rešenja. Znam koliko sankcije i neigranje teško padaju sportistima i koliko će zapravo sport trpeti zbog ovakvih mera. Kultura i sport nikada ne bi trebalo da budu mesta za vođenje borbi, već su to oduvek polja na kojima se narodi spajaju", rekao je Jović.

Milica Mandić, Dragan Jović i Tijana Bogdanović / Foto: OKS

On je objasnio i šta znači kada se nekome oduzme crni pojas.

"Putin je bio nosilac počasnog crnog pojasa u tekvondou koji je bio dodeljen i papi, Trampu, Obami... To je čin promocije sporta u svetu, a oduzimanje pojasa zapravo je oduzimanje najviših moralnih osobina osobi protiv koje je ova mera usmerena. Mislim da će se ova situacija uskoro srediti i ne mislim da će srpski sportisti snositi nikakve posledice zbog toga što smo jedina evropska zemlja koja Rusiji nije uvela sankcije", poručio je Jović.

Ruski sportisti gotovo da više nigde i ni u čemu ne mogu da učestvuju

Podsetimo, ruski sportisti su ovih dana na opštem udaru, ni krivi ni dužni.

Desilo se, samo u ponedeljak, da je Evroliga izbacila ruske klubove, zatim su FIFA i UEFA izbacili fudbalsku reprezentaciju Rusije i sve ruske klubove iz svih međunarodnih takmičenja, a to se potom ponovilo u hokeju.

U utorak je istu stvar uradila i FIBA kada se radi o ruskim košarkaškim ekipama, bilo klupskim ili reprezentativnim, dok je Rusima, posle oduzimanja domaćinstva finala Lige šampionaoduzeto i Svetsko prvenstvo u odbojci, a zabranjeno im je i da dođu na atletska takmičenja, uključujući i Svetsko dvoransko prvenstvo u Beogradu.

Na kraju su sankcije uvedene i u tenisu, gde je Rusima zabranjeno da nastupaju u reprezentativnim takmičenjima (iako su aktuelni vladari i Dejvis kupa, za tenisere, i Bili Džin King kupa, za teniserke), dok će individualno moći da se takmiče samo ako se odreknu Rusije.

Bonus video: Kada je na Kup Koraća ušao vojni orkestar, "delije" i "grobari" su zagrmeli zajedno

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KREĆE NAJVEĆI CIRKUS U KINI: Aston Martin najbrži na treningu