BIVŠEM SVETSKOM ŠAMPIONU PRETI KAZNA JER JE PODRŽAO PUTINA: "Želim Vam brzo ispunjenje svih zadataka koji su pred našom herojskom vojskom"

Novosti online

28. 02. 2022. u 19:09

BIVŠI svetski šampion u šahu po brzom i po ubrzanom tempu, Sergej Karjakin, podržao je predsednika Rusije Vladimira Putina i vojnu intervenciju svoje zemlje u Ukrajini, zbog čega mu preti kazna Međunarodne šahovske federacije FIDE.

БИВШЕМ СВЕТСКОМ ШАМПИОНУ ПРЕТИ КАЗНА ЈЕР ЈЕ ПОДРЖАО ПУТИНА: Желим Вам брзо испуњење свих задатака који су пред нашом херојском војском

FOTO: Vikipedija

U otvorenom pismu predsedniku Vladimiru Putinu objavljenom na društvenim mrežama u nedelju, Karjakin, koji je rođen na Krimu, rekao je da u potpunosti podržava napore i borbu za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.

- Apelujem na Vas u ovom teškom trenutku, kada se naša zemlja, na čelu sa Vama, bori za bezbednost mirnog ruskog stanovništva Donbasa i Luganske Narodne Republike“, napisao je 32-godišnji velemajstor.

- Ona se bori za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine sa vladajućim režimom koji je ugrozio bezbednost cele Evrope i naše zemlje, zarad svojih političkih ciljeva i ambicija. Pažljivo pratim specijalnu operaciju koja je u toku, u krajevima gde sam proveo detinjstvo, gde sam naučio da igram šah i gde još žive moji rođaci. Osam dugih godina sa nadom čekamo spas od bezbrojnih granatiranja i gubitaka ljudskih života, genocida napravljenog od režima koji još uvek deluje u Kijevu. Izražavam Vama, naš vrhovni komandante, punu podršku u zaštiti interesa Rusije, našeg ruskog naroda, otklanjanju pretnji i uspostavljanju mira! Želim vam brzo ispunjenje svih zadataka koji su postavljeni našoj hrabroj vojsci - napisao je Karjakin u otvorenom pismu Putinu.

U odgovoru na ovu objavu, FIDE je saopštila da će njena etička i disciplinska komisija istražiti Karjakina i kolegu ruskog velemajstora Sergeja Šipova.

FIDE, čiji je predsednik bivši zamenik premijera Rusije Arkadij Dvorkovič, saopštila je u nedelju da zabranjuje Rusiji i Belorusiji održavanje zvaničnih događaja FIDE zbog sukoba u Ukrajini.

Himne Rusije i Belorusije biće zabranjene na FIDE događajima, a igrači dve zemlje neće moći da koriste svoje nacionalne zastave. Osim toga, šahovsko upravljačko telo će okončati sponzorske ugovore sa bilo kojim sankcionisanim ili pod državnom kontrolom ruskim ili beloruskim kompanijama. 

Karjakin je rođen u krimskom gradu Simferopolju i glasno je podržavao reintegraciju poluostrva Rusiji nakon referenduma 2014. godine. On je jedna od najpoznatijih ruskih šahovskih zvezda, Karjakin je bivši svetski šampion u brzom (2012) i blic (2016) šahu, a 2016 je poražen u meču za titulu svetskog šampiona od Magnusa Karlsena.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

POSLEDNJI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina