ONA JE VALIJEVOJ "UVALILA" OTROVNU JABUKU: Treneri pod udarom javnosti zbog doping afere, Katarina Vit podržala rusko čudo od deteta (VIDEO)

Novosti online

13. 02. 2022. u 13:15

SUD za sportsku arbirtažu u Lozani sutra će da donese konačnu odluku u slučaju Kamile Valijeve, ali pitanje kako je zabranjena supstanca dospela u organizam 15-godišnje ruske klizačice ostaće pitanje na koje možda nikad nećemo dobiti odgovor.

ОНА ЈЕ ВАЛИЈЕВОЈ УВАЛИЛА ОТРОВНУ ЈАБУКУ: Тренери под ударом јавности због допинг афере, Катарина Вит подржала руско чудо од детета (ВИДЕО)

FOTO: EPA

Radi se o leku za srce "trimetazidin" koji je na listi zabranjenih Svetske anti-doping agencije, ali razlozi zbog kojih je ova tinejdžerka koristila tu supstancu ostaju misterija.

To je pokušala da razreši legendarna Katarina Vit koja je sa društvenih mreža uputila poruku podrške mladoj ruskoj senzaciji, istakavši da krivce treba tražiti među ljudima koji brinu o Kamilinoj karijeri.

Naravno da je ova objava izazvala burne reakcije, ali slavna Nemica je dobila i podršku određenih krugova koji za ceo slučaj optužuju Eteri Tutberidze koja trenira Valijevu od 2018. godine.

Tutberidze je trenirala još nekoliko klizačica koje su stigle do velikih uspeha u ovom sportu, uključujući i Juliju Lipnicku i Alinu Zagitovu, ali stroge metode koje nameće, često su izazivale kritike.

Mrežama se širi i haštag “Sram te bilo Tutberidze“, ne samo zbog odnosa prema devojčicama koje tenira, ne msleći na njihovo zdravlje, nego i zbog nepotizma - ona je naime iskoristila svoj uticaj da na ZOI u Peking pošalje svoju ne naročito talentovanu ćerku Dijanu u plesnom paru sa Hlebom Smolkinom.

Tutberidze mnogi okrivljuju što je njena nekadašnja učenica, bivša Evropska prvakinja, svetska vicešampionka i olimpijska pobednica u timskom takmičenju, Julija Lipnickaja, obolela od anoreksije. Optužuju je da je terala povređenu decu da se takmiče, zbog čega je upropastila karijere Adjana Pitkejeva i Jevgenije Medvedeve, a Darija Panenkova je iz nerazjašnjenih razloga prekinula saradnju s njom.

Sudbina Valieve sada je u rukama Suda za sportsku arbitražu, nakon što je MOK uložio žalbu.

Njoj još uvek nije dodeljena zlatna medalja osvojena u timskoj konkurenciji, nakon što je prva u istoriji izvela potpuni četvorostruki skok.

I dalje se nalazi u Pekingu, gde trenira i čeka pojedinačno takmičenje.

BONUS VIDEO - Sportsk iskandal koji je ušao u istoriju

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a