HAMILTON ILI FERŠTAPEN? Danas se spušta zavesa na dramatični šampionat Formule 1

Stefan Rajić

12. 12. 2021. u 09:00

TO je to. Posle skoro osam meseci jurcanja po celom svetu, šampion Formule 1 za 2021. godinu biće odlučen na današnjoj (14.00) VN Abu Dabija.

ХАМИЛТОН ИЛИ ФЕРШТАПЕН? Данас се спушта завеса на драматични шампионат Формуле 1

FOTO: EPA

U poslednju 22. stanicu jednog od najneizvesnijih prvenstava u istoriji, glavni protagonisti Maks Ferštapen i Luis Hamilton ulaze izjednačeni po broju bodova (369,5), prvi put još od 1974, a tada su u glavnim ulogama bili Emerson Fitipaldi i Klej Regaconi.

Cela sezona staće u 58 krugova u Emiratima. Poklonici najbržeg karavana na svetu odavno su podeljeni u tabore "Maks" i "Luis", pa će sa velikom skepsom i zebnjom pratiti kako će se trka odvijati, s obzirom na mnogobrojne varnice koje su ih pratile tokom čitavog šampionata.

Vozač Red bula Ferštapen ističe da će uraditi "šta god bude bilo potrebno" ne bi li se pehar našao u njegovim rukama. Ipak, dodaje:

- Ne razmišljam o sudaru, želim da uradim najbolje za sebe i da pobedim u trci - spušta tenziju Holanđanin, o eventualnoj mogućnosti bilo kakvog opasnog manevra koji bi izbacio njega i Hamiltona sa piste.

U takvom scenariju Maks bi zbog više pobeda u sezoni, (devet naspram osam) postao jedan od najmlađih šampiona, ali i prvi iz zemlje "lala" kojem bi to pošlo za rukom.

Sa druge aktuelni branilac pehara, sedmostruki šampion, Hamilton, nalazi se na pragu ispisavanja nove strance elitne kategorije auto moto sporta. Britanac bi osmom titulom pretekao legendarnog Mihaela Šumahera. Time bi 36-godišnji vozač Mercedesa ne samo zacementirao svoju zaostavštinu, nego bi ušao u partenon besmrtnih.

Hoće li ovo biti simbolična smena generacija? Ili će stariji lav pokazati da je još uvek gazda u "džungli"? Jedno je sigurno, ko god bude podigao srebrni pehar okovan 24-karatnim zlatom, Maks ili Luis, to neće biti nezasluženo.

Maksu pol pozicija

MAKS Ferštapen bio je najbrži u kvalifikacijama i danas će startovati sa pol-pozicije za VN Abu Dabija. Drugo vreme ostvario je Luis Hamilton. Lando Noris je iznenadio i krenuće sa treće pozicije. Četvrti je Serhio Peres, peti Karlo Sains, a šesti Valteri Botas.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UEFA GLEDA I NE VERUJE: Evo šta će Belorusija da uradi zbog EURO 2024