TALIBANI DONELI ODLUKU: Žene neće moći da se bave sportom

Novosti online

08. 09. 2021. u 16:38

Žene, uključujući sportistkinje iz nacionalnih timova, neće moći da se bave sportom u Avganistanu, izjavio je zamenik šefa komisije Talibana (teroristička organizacija zabranjena u Rusiji) za kulturu Ahmadula Vasik u intervjuu za australijski „Es-Bi-Es njuz“.

ТАЛИБАНИ ДОНЕЛИ ОДЛУКУ: Жене неће моћи да се баве спортом

Ilustracija sport Foto Dephositos

- Mislim da će žene neće moći da igraju kriket, jer žene ne moraju da igraju kriket. U kriketu se mogu suočiti sa situacijom da im lica i tela nisu pokriveni. Islam ne dozvoljava ženama da tako izgledaju. U doba masmedija pojavljivaće se fotografije i snimci, gledaće ih ljudi. Islam i Islamski emirat ne dozvoljavaju ženama da igraju kriket ili da se bave bilo kojim sportom u u kojem im se vide lica i figure, objasnio je Vasik.

Zapadni mediji ističu da će ovakav stav talibana čak ugroziti mogućnost održavanja meča reprezentacije Avganistana u kriketu protiv Australije, za koji je Vasik dao dozvolu početkom meseca. Prema pravilima koje je utvrdio Međunarodni savet za kriket, svih 12 članova organizacije moraju imati i ženski i muški tim ako žele da održavaju mečeve.

Početkom avgusta talibani su pojačali ofanzivu protiv vladinih snaga u Avganistanu. Militanti su 15. avgusta ušli u glavni grad i preuzeli kontrolu nad predsedničkom palatom, a 16. avgusta su objavili da je rat u Avganistanu završen i da će državno uređenje biti određeno u bliskoj budućnosti. U noći 31. avgusta američka vojska napustila je aerodrom u Kabulu, čime je prekinuto skoro 20-godišnje američko vojno prisustvo u Avganistanu. Talibani su 6. septembra objavili da je i Pandžšir, poslednja od 34 avganistanske provincije, prešao pod njihovu kontrolu. Sledećeg dana objavljen je sastav privremene vlade Avganistana: na njenom čelu će biti Muhamed Hasan Ahund, koji je tokom prve vladavine Talibana bio ministar spoljnih poslova i nalazi se pod sankcijama UN.

(Sputnik) 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UEFA GLEDA I NE VERUJE: Evo šta će Belorusija da uradi zbog EURO 2024