SPORTSKE IGRE MLADIH NA ADI CIGANLIJI: Paspalj, Birčević i Đurovski otvorili Igre u Beogradu

Novosti online

02. 06. 2021. u 15:15

SPEKTAKL za pamćenje na otvaranju Sportskih igara mladih u Beogradu! Karavan radosti i prijateljstva u prethodnih skoro dva meseca prošao je Srbiju "uzduž i popreko" i stigao u glavni grad, na sportske terene na Adi Ciganliji, gde su se mališanima družili trofejni košarkaši Žarko Paspalj i Stefan Birčević, kao i nekadašnji kapiten i trener fudbalera Crvene zvezde Boško Đurovski.

СПОРТСКЕ ИГРЕ МЛАДИХ НА АДИ ЦИГАНЛИЈИ: Паспаљ, Бирчевић и Ђуровски отворили Игре у Београду

FOTO: SIM Srbije - Slobodan Đurić

- Impresioniran sam, veliko mi je zadovoljstvo što na jednom mestu vidim ovoliko dece koja se bave sportom. Sama činjenica da je ovo 23. grad u Srbiji ove godine gde se održavaju Igre govori za sebe. Vama draga deci želim da uživate, ko može neka pobedi, ko ne može, neka pruži ruku. Najvažnije je da se družite, izjavio je Žarko Paspalj.

Stefan Birčević je istakao da se već oseća kao domaćin na Igrama, pošto je prošle sezone bio na takmičenjima u Sokobanji, Lazarevcu i državnom finalu na Kopaoniku.

- Ovakve manifestacije su neophodne, ne samo regiji, nego celoj Evrope. Prošle godine sam imao privilegiju da budem na Igrama u tri grada i video toliko dečijih osmeha koji su mu ulepšali naredne dane. Nisam puno osetio nemirne godine raspada Jugoslavije, ali upravo zato smatram da je važno da se klinci iz Srbije, BiH i Hrvatske druže i zabavljaju", rekao je Birčević, koji je odigrao i partiju basketa sa školarcima i pokazao im neke "finte".

Boško Đurovski je prvi put posetio Igre, nije krio oduševljenje i iskoristio je priliku da se druži sa klincima na terenima tokom takmičenja.

- Na neki način danas sam se vratio u detinjstvo, rođen sam u nekadašnjoj Jugoslaviji i raduje me što Sportske igre mladih okupljaju decu iz našeg regiona. Ispričao sam im jednu priču, kako se na ovakvim takmičenjima počinje, a završava u nekoj od olimpijskih arena. Tako sam i ja počeo sa 14 godina u Zvezdi, na blatnjavom šljakastom terenu, a kasnije ostvario snove i igrao na velikim stadionima kao što su Kamp nou, Santjago Bernabeu i Vembli. Žao mi je samo što zbog povrede nisam mogao da učestvujem na Olimpijskim igrama u Los Anđelesu 1984. godine, izjavio je Boško Đurovski.

FOTO: SIM Srbije - Slobodan Đurić 

Ceremoniji svečanog otvaranja prisustvovali su i predsednik Saveza za školski sport Srbije Željko Tanasković i predsednica SIM Srbije Marija Mihajlović, a nakon paljenja plamena prijateljstva održana su takmičenja u uličnoj košarci, turniru u malom fudbalu, između dve vatre, odbojci i atletici.

Sva takmičenja održana su uz maksimalno poštovanje svih epidemioloških mera koje su u borbi protiv korona virusa propisali Vlada Srbije i gradski Krizni štab.

U Srbiji, Sportske igre mladih, održavaju se pod pokroviteljstvom predsednika Aleksandra Vučića, uz podršku Vlade Srbije.

Od osnivanja do danas na Sportskim igrama mladih u Srbiji, Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini učestvovalo je više od dva miliona školaraca, na svim nivoima takmičenja, kao i ostalim aktivnostima a u sve tri zemlje, za decu je sve potpuno besplatno. Vrednost projekta Igara prepoznale su mnoge institucije i brojni ugledni pojedinci iz sportskog, kulturnog i javnog života regiona i Evrope, a posebnu podršku SIM-ovcima pružaju ambasadori Igara: Nemanja Matić, Luka Modrić, Aleksander Čeferin, Miralem Pjanić, Edin Džeko, Nikola i Luka Karabatić, Johanes Han, Predrag Mijatović, Karl-Hajnc Rumenige i mnogi drugi.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

EKSKLUZIVNO: Pogledajte šta policija radi u kući Dankine majke (VIDEO)