HRVATI HOĆE DA BUDU KAO SRBI: "Mi smo delfini, tako je bilo u bivšoj Jugoslaviji! Barakude ne postoje"

Novosti online

03. 08. 2021. u 10:33

Bliži se finiš Olimpijskih igara u vaterpolu, a u sredu će na programu biti mečevi četvrtfinala.

ХРВАТИ ХОЋЕ ДА БУДУ КАО СРБИ: Ми смо делфини, тако је било у бившој Југославији! Баракуде не постоје

Foto: Tanjug/AP, N. Paraušić

Srpski "delfini" će na megdan svetskom šampionu Italiji, dok će jedan od derbija biti okršaj Mađarske i hrvatskih "barakuda".

Osim što u Hrvatskoj sada postoji inicijativa da više ne budu "barakude", već da postanu "delfini"!

Poznato je da je Srbija olimpijski šampion u vaterpolu, da smo u finalu u Rio de Žaneiru potpuno razbili selekciju Hrvatske, a izgleda da postoje i oni koji bi da njihove "barakude" više budu kao naši "delfini".

Naime, u tekstu hrvatskog "Večernjeg lista" navodi se da bi reprezentativce Hrvatske u vaterpolu trebalo zvati - dupini.

Dupin je hrvatska reč za delfina, a autor teksta navodi da je to bio nadimak i reprezentacije bivše Jugoslavije "u kojima su preovladavali Hrvati, najčešće s mora".

Foto: N.Paraušić

 

"Kad su Hrvati samostalno počeli da osvajaju svetske bazene, još neko vreme su bili dupini, ali se to nekima nije svidelo. Nekima je dupin zvučao previše hrvatski, jer se pre hrvatskog osamostaljenja češće upotrebljavao naziv - delfin. Tako na hrvatskoj televiziji nikad niste mogli da čujete za plivanje dupinovim stilom. A kad više nije bilo preporučljivo koristiti izraz delfinovim stilom, otišlo se na leptir stil, iako znamo da leptiri ne plivaju", navodi autor Anton Filić.

On navodi i da su Hrvati bežeći od hrvatske reči stigli do Karipskog mora i "izmislili neke barakude za koje ni ne znamo kako izgledaju".

"Svi znaju kako izgleda dupin, može da ga nacrta svako dete, dok će barakudu biti teško nacrtati a da se razlikuje od girice. Osim toga, dupini žive u Jadranu, tu pred našim očima. Navodno su barakude zastrašujuće, ali gle čuda - dupini jedu barakude", poentira autor teksta.

(Mondo/Večernji list)


 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (8)

„BELI“ NA PLUS 12: Fudbaleri kraljevačke Sloge u seriji dva uzastopna gostovanja