ALVEŠ JURI 44. PEHAR: U Tokiju, želi da stigne do jedne od retkih titula, koja mu nedostaje

N.LACKOVIĆ

24. 07. 2021. u 21:00

KRISTIJANO Ronaldo i Lionel Mesi su postavili mnoge rekorde, koji će teško biti oboreni, ali nijedan od njih nije najtrofejniji fudbaler svih vremena. To je Dani Alveš, fenomenalni desni bek, koji će u 39. godini pokušati da na svoj konto od 43 pehara u karijeri, pridoda i Olimpijsko zlato u Tokiju sa reprezentacijom Brazila.

АЛВЕШ ЈУРИ 44. ПЕХАР: У Токију, жели да стигне до једне од ретких титула, која му недостаје

Foto: AP

Alveš će u Japanu prvi put nastupiti na najvećoj svetskoj sportskoj smotri, gde će pokušati da stigne do jednog od retkih dostignuća koje mu nedostaje.

Sve je počelo u Baiji iz Salvadora kada je 1998. prekomandovan u prvi tim. Sa matičnim klubom osvojio je prvi trofej 2002. - regionalni kup Severoistoka. Iste godine otišao je u Sevilju sa svega 19 godina. U klubu iz Andaluzije za šest sezona dva puta osvojio Kup UEFA (2006. i 2007), Superkup Evrope (2006), Kup kralja (2007) i Superkup Španije (2007).

Dobrim igrama na stadionu "Pishuan" preporučio se Barseloni u koju je prešao 2008. za 35 miliona evra. Za osam godina provedenih na "Kamp Nou" osvojio je sve što se osvojiti može. Zajedno sa Mesijem, Ćavijem i Inijestom predstavljao je okosnicu tima koji je bio šampion Evrope 2009, 2011. i 2015. Sa Kataloncima je uzeo još 20 trofeja (6 puta u La ligi, 4 Kupa kralja, 4 Superkupa Španije, 3 Superkupa Evrope i 3 Svetska klupska prvenstva).

Leta 2016. sa pune 33 godine prešao je Juventus, sa kojim je osvojio duplu krunu u Italiji. Posle 12 meseci je otišao u PSŽ, sa kojim je za dve godine podigao još 6 trofeja.

Pre dve sezone, Alveš se vratio u domovinu i potpisao za Sao Paulo, sa kojim je u nedavno okončanoj sezoni proslavio titulu u Ligi Paulista i tako stigao do nestvarne brojke od 43 pehara.

Dani je bio i svetski omladinski šampion 2003, a trijumfovao je dva puta na Kupu konfederacija i dva puta je osvajao Kopa Ameriku. Jedino mu nedostaje titula sa SP i sa OI.

U TIMU SVETA OSAM PUTA

UZ sva kolektivna priznanja, tu su i "bezbrojna" individualna priznanja za Brazilca.

Čak osam puta je Alveš bio u timu godine po izboru FIFA, a bio je najbolji fudbaler Kopa Amerike 2019. godine.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUS, OLIMPIJSKI ŠAMPION, ŠOKIRAO SVET: Oni koji dele sankcije Rusima - ovo nisu mogli ni da sanjaju